ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Πρώτο στην προτίμηση των Ελλήνων, όχι όμως και στα εστιατόρια

Σχεδόν έξι στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα τους, το οποίο μάλιστα προμηθεύεται από συγγενείς και φίλους, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώθηκε ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου είναι εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι 2 μόλις νοικοκυριά εξαιρέθηκαν από την έρευνα λόγω μη κατανάλωσης ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος με αποκλειστική χρήση στις σαλάτες και τα μαγειρευτά, παράλληλη χρήση με σπορέλαια στο τηγάνισμα και παράλληλη χρήση με το βούτυρο για την παρασκευή γλυκών.

Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%.

Η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου φάνηκε να συνδέεται με την πρόσβαση στην παραγωγή ελαιολάδου – το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι πολύ μικρού αριθμού (7%) όσων έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.

Γενικά το ελαιόλαδο θεωρείται από τους Έλληνες καταναλωτές ως ανώτερο των άλλων φυτικών ελαίων. Η γνώση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου φάνηκε να ποικίλει, με αρκετούς καταναλωτές να μπερδεύονται.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο 6 μήνες μετά την παραγωγή του για να «ηρεμήσει» η γεύση του.

Σε γενικές γραμμές, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 μηνών, ανάλογα με άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση.

Ωστόσο, αν όλα αυτά συμβαίνουν στις κουζίνες των σπιτιών, δε συμβαίνει το ίδιο με τις κουζίνες των εστιατορίων και των μαγειρείων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” ο Πρόεδρος των μαγείρων του Ηρακλείου και ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωϋσάκης, με ευθύνη των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών, στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται μόνον στις σαλάτες…

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει λόγω αυξημένου κόστους ενώ την τιμητική τους έχουν το ηλιέλαιο και άλλα φθηνότερα έλαια. “Εάν το λάδι το κρητικό το χρησιμοποιούσαμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, δεν θα μιλούσαμε για εξαγωγές, γιατί δεν θα προλάβαινε να φύγει εκτός χώρας”, επισήμανε με νόημα ο κ. Μωϋσάκης, εντείνοντας την ανησυχία για τη μη χρήση του υγιεινού και σπουδαίου αυτού προϊόντος.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ