ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Μείωση έως 24% στην φετινή παραγωγή στο Νομό Χανίων

Λίγες περιοχές φέτος αναμένουν μεγαλύτερες των περσινών ποσότητες ελαιολάδου, ακόμη και αν ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, κυρίως κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση, επηρέασαν τα δέντρα, ενώ ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού αφυδάτωσε τους κατά τα άλλα ποιοτικούς καρπούς, ελλείψει δάκου.

Παράλληλα, δυσκόλεψαν και τις εκτιμήσεις που σε πολλές περιπτώσεις διατυπώνονται με επιφύλαξη. Για τους περισσότερους το επόμενο διάστημα κρίνεται καθοριστικό για τις φετινές ποσότητες και την ποιότητα του ελαιολάδου, με τα δέντρα να χρειάζονται ποτιστική βροχή, αλλά και συνθήκες που να μην επιτρέψουν όψιμες δακοπροσβολές.

Η παραγωγή της Κρήτης

Μέτρια «βεντέμα» αναμένει η Κρήτη, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν δεν μετέτρεψαν σε καρπό την αρχική ανθοφορία, ενώ και οι συνθήκες που ακολούθησαν δεν βοήθησαν τα δέντρα, αντίθετα όμως συνέβαλαν στην αντιμετώπιση μέχρι στιγμής του δάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΔΑΟΚ στα περσινά επίπεδα, ίσως και πιο κάτω, εκτιμάται η νέα παραγωγή για το Ρέθυμνο. Είναι «μέτρια βεντέμα», εξηγεί η Ευθυμία Βυδάκη διευθύντρια στη ΔΑΟΚ.

Πτωτική τάση από τα περσινά επίπεδα βλέπουν και στο Λασίθι, όπου δίνουν την εκτίμηση με επιφύλαξη.

Αν και πέρυσι δεν ήταν μία πλήρης παραγωγή για τον Νομό Χανίων (έφτασαν περίπου τους 25.000 τόνους), όμως για φέτος οι αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ βλέπουν ποσότητες της τάξεως των 19.000 τόνων. Οι καύσωνες βοήθησαν στην αντιμετώπιση του δάκου, όχι όμως και τις ίδιες τις ελιές, ειδικά όσες δεν αρδεύονται.

Με ένα 40-45% ποσοστό καρποφορίας και μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, χαμηλή είναι η εκτίμηση και για το Ηράκλειο φέτος, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Φιλίππου, από τη ΔΑΟΚ. Κατά τον ίδιο, το ταβάνι φέτος είναι μάλλον γύρω στους 35.000 τόνους, ενώ η μέγιστη δυνατή παραγωγή για την περιοχή είναι άνω των 50.000 τόνων, κάτι απλησίαστο τα τελευταία χρόνια, λόγω καιρού.

«Η παραγωγή μπορεί να αγγίξει τους 40.000 τόνους αν τις επόμενες μέρες βρέξει και ακολουθήσει ήπιος καιρός, αλλιώς θα κινηθεί στους 30.000 τόνους», εκτιμούν συνεταιριστικά στελέχη της περιοχής. Πάντως από την Τετάρτη η βροχή ξεκίνησε από τα Χανιά και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο μετά από μήνες ανομβρίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ