ΚΡΗΤΗ

Εκτός σχεδίου δόμηση: Μικρότερο το πλήγμα στην Κρήτη! – Ποιες οι αλλαγές που έρχονται με το νέο σχέδιο νόμου

Μικρότερο θα είναι ευτυχώς το πλήγμα και τα… “εμφράγματα” σε επίπεδο Κρήτης σε σχέση με το νέο προωθούμενο νομικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε πίσω το μέτρο- “θηλιά” με τον υποχρεωτικό πολεοδομικό χαρακτηρισμό δρόμων και την προϋπόθεση το ακίνητο να έχει “πρόσωπο” σε δημοτικό δρόμο τύπου Α.

Τέτοιοι χαρακτηρισμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν πουθενά ή σχεδόν πουθενά τόσο εδώ στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα! Συνεπώς, αν περνούσε αυτή η ρύθμιση στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έκανε στην πράξη απαγορευτική τη δόμηση σε οποιοδήποτε εκτός σχεδίου οικόπεδο, ανεξαρτήτως εμβαδού, και άρα το σύνολο των εκτός σχεδίου οικοπέδων στην Κρήτη θα μετατρέπονταν σε μια νυκτί σε απλά χωράφια!

Την ίδια ώρα, το υπουργείο εμμένει και διατηρεί στο νομοσχέδιο τη ρύθμιση για την κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Δίνει ωστόσο περιθώριο τουλάχιστον 2 ετών, περίοδο στην οποία μάλιστα δε θα προσμετράται ο καιρός που θα περνά μέχρι να εκδοθούν άδειες από την Αρχαιολογική ή Δασική Υπηρεσία.

Επί του παρόντος, μέχρι τουλάχιστον να προχωρήσουν τα πολεοδομικά σχέδια που εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, αρχής γενομένης από την Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές, δε θίγονται οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες που έχουν εμβαδόν από 4 στρέμματα και άνω. Στα εκτός σχεδίου ακίνητα που είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα θα συνεχίσει να είναι επιτρεπτή η δόμηση, με μια μικρή μείωση της τάξης του 10%.

Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη

Τα νεότερα δεδομένα που αποτρέπουν τα χειρότερα, αν και ζημιά εξακολουθεί να γίνεται για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί μας, τα γνωστοποίησε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και επιτάχυνση της εκπόνησης των πολεοδομικών σχεδίων με έναρξη από τις τουριστικές περιοχές.

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δε θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από τη Δασική και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επομένως, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «όποιος επείγεται να χτίσει θα μπορέσει να το κάνει, ενώ όποιος δεν επείγεται δεν έχει λόγο να αισθάνεται ότι “μένει εκτός” γιατί θα προχωρήσουμε γρήγορα και μαζικά στην εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ώστε η συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση να μπει σε άλλη βάση». Οι πρώτες πολεοδομικές μελέτες που θα προκηρυχθούν θα αφορούν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη καθώς και ορισμένες βεβαρημένες τουριστικά περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ακόμη ότι θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό πλαίσιο αναφορικά με τον χαρακτηρισμό των δρόμων, από τον οποίο εξαρτάται η οικοδομησιμότητα στις περιοχές αυτές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στην πράξη

Τι σημαίνουν όμως τα όσα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης επί του πρακτέου για τον κόσμο εδώ στην Κρήτη;

Όπως μας εξήγησε ο πολιτικός μηχανικός-χωροτάκτης και αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης, με το ισχύον σήμερα καθεστώς, στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας 200 τετραγωνικών, εφόσον το οικόπεδο έχει επιφάνεια τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση δόμηση όπως τα ευρισκόμενα σε ζώνη 500 μέτρων από το κέντρο οικισμού προ του 1923, αρκεί να έχουν εμβαδόν 2 στρέμματα. Ειδικά για γήπεδα με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο, το εμβαδόν αρκεί να είναι έως και 750 τετραγωνικά, εφόσον όμως δεν έχουν μεταβληθεί τα όριά του μετά το 1963.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Νοέμβριο, δεν καταργούνταν μόνο οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση (δηλαδή η δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων) αλλά καθίστατο αδύνατη συνολικά η εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί στο νομοσχέδιο τέθηκε αρχικώς ως προϋπόθεση η ύπαρξη δημοτικής οδού κατηγορίας Α.

«Σήμερα υπάρχουν πραγματικά ελάχιστες έως καθόλου τέτοιες οδοί που παρέχουν δικαίωμα “προσώπου” για τη δόμηση σε παρόδια γήπεδα και είναι χαρακτηρισμένες ως δημοτικές με Προεδρικό Διάταγμα!

Άρα, πρακτικά, θα έχαναν το δικαίωμα δόμησης όλοι ή σχεδόν όλοι όσοι έχουν εκτός σχεδίου ακίνητα εδώ στην Κρήτη. Ευτυχώς, όπως ανακοινώθηκε διά στόματος του κ. υπουργού, το μέτρο αυτό παραπέμφθηκε για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Αλεξάκης, για να προσθέσει:

«Συνεπώς οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο σχέδιο νόμου έχουν με τα νεότερα πια δεδομένα ως εξής:

– Για τα επόμενα 2 χρόνια δεν αλλάζει τίποτε στο εκτός σχεδίου μέτωπο, διατηρούνται όλες οι παρεκκλίσεις όπως ήταν μέχρι τώρα.

– Μετά από 2 χρόνια δε θα είναι οικοδομήσιμα πια τα οικόπεδα των 1.200 τ.μ και 750 τ.μ. Η διετία δε θα είναι ωστόσο καθαρός χρόνος. Θα αφαιρεθεί ο χρόνος που θα κάνει κάποιος ιδιοκτήτης να πάρει έγκριση από την Αρχαιολογία ή τη Διεύθυνση Δασών.

– Τα εκτός σχεδίου ακίνητα από 4 στρέμματα και πάνω δε θίγονται. Διατηρούν την οικοδομησιμότητά τους μέχρι να ισχύσει το πολεοδομικό σχέδιο σε κάθε ενότητα»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ