ΚΡΗΤΗ

«Έκρηξη» της ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη λόγω lockdown

Ο εγκλεισμός, λόγω των πολλών ωρών που οι άνθρωποι είναι αναγκαστικά κοντά, έφερε αύξηση των περιστατικών βίας, σύμφωνα με την Νομικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ελένη Κονιδάκη, η οποία μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Όπως ανέφερε η κ. Κονιδάκη, αυτή τη στιγμή το Συμβουλευτικό Κέντρο εξυπηρετεί γύρω στις 1.500 γυναίκες μόνο στο Ηράκλειο ενώ από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο υπήρξαν 66 νέες υποδοχές. «Από μαρτυρίες γυναικών, βλέπουμε ότι ο εγκλεισμός, λόγω των πολλών ωρών που οι άνθρωποι είναι αναγκαστικά κοντά, έφερε αύξηση των περιστατικών βίας. Πολλές μου το κατέθεσαν ως εμπειρία» ενώ αυτό που επίσης παρατηρήθηκε είναι ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι υποδοχές σε νέες γυναίκες.

Η βία που δέχεται μια γυναίκα μπορεί να είναι ψυχοσωματική, κοινωνική ακόμη και οικονομική ενώ σύμφωνα με την κ. Κονιδάκη, μια γυναίκα φτάνει στο Συμβουλευτικό Κέντρο διερευνητικά. Μάλιστα, οι περισσότερες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και ο θύτης τις κρατάει τρομοκρατημένες. «Θέλουν να στηριχθούν ψυχολογικά, για να ενδυναμωθούν, να κάνουν την αλλαγή. Όταν απευθυνθούν σε εμάς, κάνουν τα πρώτα ραντεβού, λαμβάνουν την πληροφόρηση που πρέπει και παίρνουν την απόφαση να κάνουν το επόμενο βήμα».

Σύμφωνα με την κ. Κονιδάκη, υπάρχει και η οικονομική ανασφάλεια, κυρίως όταν υπάρχει οικονομική εξάρτηση από τον θύτη ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο φόβος που έχει εμποτίσει ο δράστης στο θύμα και φυσικά υπάρχει και η συναισθηματική εξάρτηση. «Πλέον το θύμα έχει αυτό που λέμε το σύνδρομο της μαθημένης αβοηθησίας. Έχει μάθει δηλαδή ότι αυτή είναι η κανονικότητα του, νιώθει ασφαλής σε αυτή την ανασφάλεια και το διαφορετικό το τρομάζει».

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Κονιδάκη ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών, έχουν καταφέρει και έχουν προχωρήσει ενώ τέλος όπως υπογράμμισε η ίδια οι κλήσεις στη γραμμή 15900, σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος 2020.

Σοκάρουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η Αστυνόμος Β’ Αγγελική Μπερνιδάκη, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας προκύπτει πως υπάρχει μείωση 30%. Όμως στα στατιστικά της Αστυνομίας, αποτυπώνονται μόνο τα περιστατικά που φτάνουν στις αστυνομικές αρχές και σχηματίζονται δικογραφίες. Υπάρχει όμως, ένας αριθμός που δεν καταγγέλλεται. Ο λεγόμενος «σκοτεινός αριθμός εγκληματικότητας».

Όσον αφορά τα περιστατικά στην Κρήτη, το πρώτο εννιάμηνο του 2020 ήταν 272 με 224 δράστες άνδρες και 48 γυναίκες. «Οι γυναίκες αποτελούν, το πιο σημαντικό ποσοστό των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, θύματα μπορεί να είναι άνδρες, υπερήλικες, παιδιά και άτομα με αναπηρία».

Μάλιστα, στο Ηράκλειο τα περιστατικά ήταν 134 για το πρώτο εννιάμηνο του 2020, με 110 άνδρες δράστες και 27 γυναίκες.

Τέλος, αναφορικά με την διαχείριση των καταγγελιών από την Αστυνομία, η κ. Μπερνιδάκη ανέφερε πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πριν από περίπου ένα χρόνο, προχώρησαν στην ίδρυση υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται 73 νέες υπηρεσίες, ένα επιτελικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και 72 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας ανά την επικράτεια, τα οποία στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ