ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί οι συνταξιούχοι από την Κρήτη επέλεξαν τη ΝΔ στην κάλπη και γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο νόμος Κατρούγκαλου και η ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι δύο βασικές αιτίες που οι συνταξιούχοι καταψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Κρήτης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου που δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα χωρίς να “χαλαρώσει” μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι καθιστούν σαφές πως στην επόμενη κυβέρνηση θα αιτηθούν καίρια ζητήματα που αφορούν στην επιβίωσή τους, τα οποία είναι δίκαια αιτήματα, όπως η επιστροφή των αναδρομικών, της 13ης και 14ης σύνταξης κ.λπ.

Ειδικότερα, μεγάλη ήττα γνώρισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα exit polls, οι συνταξιούχοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανήλθαν στο 20,3% έναντι στο 49,2% που ψήφισε Ν.Δ. Αμέσως μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ με 13,3%, έπειτα ήρθε το ΚΚΕ με ποσοστό της τάξης του 6,2% και τέλος ήρθε η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,4%. Ένα ποσοστό της τάξης του 7,5% των συνταξιούχων ψήφισε άλλα κόμματα. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί καταψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τους συνταξιούχους; Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα με εμφανείς κοινωνικές προεκτάσεις, διερωτώνται εύλογα τα αίτια της καταστροφής αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr απευθύνθηκε σε προέδρους και εκπροσώπους των συνταξιούχων, καταθέτοντας τις απόψεις τους για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ.

Τι είπαν

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Γιώργος Λενακάκης, υποστήριξε δημόσια πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψηφίστηκε, καθώς συνέχισε μια βάρβαρη πολιτική που τέθηκε υπό την εποπτεία των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα. Όπως εξήγησε, «το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα δε μας χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση. Ήταν διεκδίκηση των εργαζομένων πολλά χρόνια πίσω. Από το 2011-2012 ξεκίνησε η κατάρρευση του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος. Δε βρισκόμαστε στο 2012-2015. Ο εργατικός κόσμος και οι συνταξιούχοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ και όμως είδαμε να συνεχίζεται μια πολιτική που περιθωριοποιεί τους συνταξιούχους, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο Κατρούγκαλος αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διέκρινε τις συντάξεις σε ανταποδοτικές και εθνικές, χωρίς σίγουρη εθνική σύνταξη. Κατήργησε το ΕΚΑΣ. Αντί να προστατέψει τον συνταξιούχο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον αφαίμαξε. Ο συνταξιούχος βρέθηκε στο περιθώριο. Αλλά και με τη Ν.Δ., παρά τις μικρές αυξήσεις που έχει δώσει, ο συνταξιούχος βρίσκεται σε δυσμενή θέση εξαιτίας της ακρίβειας, των συνεχών ανατιμήσεων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λενακάκης υποστήριξε πως η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διεκδικήσει από την επόμενη κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων, όπως είναι τα αναδρομικά, οι επικουρικές συντάξεις και η 13η και 14η σύνταξη.

«1 εκατ. συνταξιούχοι δεν πήραν αυξήσεις. Οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι πληρωμένες, έχουν μια μείωση γύρω στο 80%. Και παράλληλα, βλέπουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ο κόσμος περιμένει 6-7 χρόνια για να πάρει την επικουρική σύνταξη. Ο κόσμος δεν ξεχνάει. Εμείς ζητάμε από τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Εμείς αυτό θέλουμε. Δεν πήραμε τίποτα από κανέναν. Δεν τα κλέψαμε. Εμείς θα είμαστε στον δρόμο των αγώνων και θα διεκδικήσουμε και την αύξηση των επικουρικών συντάξεων και τη 13η και 14η σύνταξη, αλλά και τα αναδρομικά που είναι δικά μας χρήματα και τα πήραν. 120 δισ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι και αυτή τη στιγμή 1 εκατ. συνταξιούχοι έχουν ζητήματα με τον ΕΦΚΑ», σημείωσε.

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι “αιμορραγούν”»

«Η εργατική τάξη και οι συνταξιούχοι βρέθηκαν σε μια μακρά και παρατεταμένη κρίση εξαιτίας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος Κατρούγκαλου μας εξουθένωσε. Δυστυχώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που μας έχουν κυβερνήσει, έχουν υποστηρίξει αντιλαϊκά μέτρα και έχουν “ασελγήσει” επάνω στους συνταξιούχους. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι “αιμορραγούν”. Δυσκολεύονται να “αναπνεύσουν” οικονομικά. Ξέρουμε πως η Ν.Δ. είναι ένα αστικό κόμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μια δεξιά πολιτική, παρά το γεγονός ότι αυτοπροσδιορίστηκε ότι θα έφερνε μια αριστερή κοινωνική πρόταση στη χώρα μας», υπογράμμισε το μέλος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Ανδρέας Κριαράς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ ν. Λασιθίου, Αριστοτέλης Γεροντής, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας δε μας δέχτηκε όταν ήρθε στον ν. Λασιθίου. Μας έκλεισε την πόρτα. Δε μας άφησε η φύλαξή του και πραγματικά μας έκανε τρομερή εντύπωση, καθώς οι συνταξιούχοι του Λασιθίου εκπροσωπούμε μια σημαντική και μεγάλη μερίδα της λασιθιώτικης και ελληνικής κοινωνίας. Ούτε στο Ηράκλειο μας δέχτηκε. Ο ν. Κατρούγκαλου ήταν ένας νόμος που έφερε μεγάλα δεινά στους συνταξιούχους. Παρά το γεγονός ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αρκετά πράγματα σε εμάς, τίποτε δεν είδαμε. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί και δουλέψει σκληρά».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ