ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 16 βουλευτές της Κρήτης – Παλιοί, νέοι και «άρωμα» γυναίκας

Παλιοί, πρωτάρηδες και έντονο “άρωμα” γυναίκας, με μεγάλες διαφοροποιήσεις από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, αποτελούν τη 16άδα των Κρητικών βουλευτών, που θα εκπροσωπήσουν το νησί στη Βουλή μετά τις Εκλογές της 25ης Ιουνίου. Παρακάτω, παρουσιάζονται εν συντομία τα βιογραφικά των 16 βουλευτών του νησιού και τα έργα και τις ημέρες τους τόσο στην πολιτική όσο και στον κοινωνικό βίο.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Λευτέρης Αυγενάκης,

βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1972. Είναι παντρεμένος με τη Λένα Μπανιά, εκπαιδευτικό, και έχει ένα γιο. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΤΕΙ Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2004 πολιτεύεται για πρώτη φορά στον νομό Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία. Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται 2ος βουλευτής στον νομό Ηρακλείου, ενώ στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 έρχεται 1ος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ηρακλείου μέχρι και σήμερα. Στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέγεται βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Ηρακλείου. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη και τον Μάρτιο 2015 εκλέγεται τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας.

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις 13 Ιανουαρίου 2016, τοποθετείται αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας με βασικό στόχο την ανασύνταξη του κόμματος και ορίζεται σύνδεσμος του κόμματος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον Απρίλιο 2016 εκλέγεται γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Το 2019, με απόφαση του πρωθυπουργού, ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού.

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης,

βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει και εργάζεται. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας σε πολλά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει οριστεί συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις, στην Α’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών στη Ρόδο και στο Καστελόριζο και στη Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο. Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε δικηγορικές εταιρείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Είναι νομικός σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης (Start Up) “Renthis2me”. Στις εθνικές εκλογές του 2023 εκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία.

Μάξιμος Σενετάκης,

βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Ιουλίου 1976. Είναι παντρεμένος με την κ. Κωνστάντζα Σχιζάκη και έχει δύο γιους. Είναι πολιτικός μηχανικός με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Είχε εκλεγεί βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012 και στις εκλογές του 2019.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες:

– Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών – υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

– Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς: Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΡΑΜ), μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής, Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πολιτικές/κοινωνικές δραστηριότητες:

– Συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια και επιστημονικές επιτροπές.

– Εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

– Μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής “Έργων Ανάπτυξης” του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

– Πρόεδρος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (2007-2009).

Χάρης Μαμουλάκης,

βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 19 Μαΐου 1976. Έγγαμος με την Κάλλια Γαρεφαλάκη, πολύτεκνος με 4 παιδιά, τη Δέσποινα, την Ασπασία, τον Αντώνη και τον Μανόλη.

Επάγγελμα: Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός MSc BEng. Σπουδές: κάτοχος Master στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων από το London South Bank University (MSc), κάτοχος Ανώτατου Εθνικού Διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από το Portsmouth University (BEng).

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες: Εξελέγη πρώτος βουλευτής ν. Ηρακλείου στις 7 Ιουλίου 2019.

Πολιτικές/κοινωνικές δραστηριότητες: Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ηρακλείου με την παράταξη “Δύναμη Πολιτών” του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού (2014-2019), αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (2014-2016), αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας (2016-2019), πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ (2017-2019), μέλος του Ελεγκτικού Κλιμακίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης (2014-2019), μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μηχανικών Διαχείρισης Έργων, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – ΤΕΕ, μέλος της Αντιπροσωπίας ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (2003-2013), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (2003-2009), μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπίας στην Αθήνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2010-2013).

Νίκος Ανδρουλάκης,

πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, βουλευτής νομού Ηρακλείου

Κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος τίτλου του μεταπτυχιακού προγράμματος “Νέα Υλικά και Περιβάλλον”. Από το 1997 συμμετέχει ενεργά στη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ Ξάνθης και στο προεδρείο του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών. Το 1999 εκλέγεται γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης. Μέλος της Συγκλήτου του ΔΠΘ 2000-2002. Παράλληλα με τις σπουδές και την εργασία του, δραστηριοποιείται πολιτικά:

– 2001, εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει στο Γραφείο Σπουδάζουσας ΠΑΣΠ ΑΕΙ.

– 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.

– 2007, εκλέγεται μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Το 2008, στο 8ο Συνέδριο του Κινήματος, εκλέγεται μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Στις 25 Μαΐου 2014 εκλέγεται ευρωβουλευτής με την “Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη”, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγεται στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής. Τον Απρίλιο του 2023 παραιτείται από τη θέση του ευρωβουλευτή. Στις εθνικές εκλογές του 2023 εισέρχεται στη Βουλή καταλαμβάνοντας την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Αν δεν κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, αυτή θα περάσει στον Φραγκίσκο Παρασύρη.

Ελένη Βατσινά,

βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1988. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing στο University of Central Lancashire, στο Πρέστον στην Αγγλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος, MSc με αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά και την ανάπτυξη (finance and development) στο ίδιο πανεπιστήμιο και σήμερα εργάζομαι ως υπεύθυνη εξαγωγών της εταιρείας “Vatsinas Mattress Α.Ε.” στο Ηράκλειο Κρήτης. Κατοικεί στο Γάζι Ηρακλείου και είναι κόρη του Φανούρη Βατσινά και της Ειρήνης Στεφανάκη. Μιλάει Αγγλικά και έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων, ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα Διοίκησης και Οικονομίας, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 εκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ.

Μανόλης Συντυχάκης,

βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου

Γεννήθηκε το 1967 στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Σόφιας της Λαϊκής Δημοκρατίας Βουλγαρίας με πτυχίο master στην Κοινωνιολογία. Μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων-Μαθητών Νομού Ηρακλείου. Έχει πρωτοστατήσει σε πολλούς αγώνες για τα ζητήματα της νεολαίας και των εργαζομένων στον νομό Ηρακλείου. Μέλος της ΚΝΕ από το 1978 και του ΚΚΕ από το 1986. Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με το ΚΚΕ, καθώς και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 επανεξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως επίσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Μιχάλης Γαυγιωτάκης,

βουλευτής “Σπαρτιάτες” Ηρακλείου

Ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης, που το 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης στο Ηράκλειο, εκλέχτηκε βουλευτής με το κόμμα “Σπαρτιάτες” στις χθεσινές εκλογές.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ντόρα Μπακογιάννη,

βουλευτής Ν.Δ. Χανίων

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Μητσοτάκη, το γένος Γιαννούκου. Το 1974 παντρεύτηκε με τον δημοσιογράφο Παύλο Μπακογιάννη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα, από τα οποία έχει αποκτήσει 4 εγγόνια. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 ο σύζυγός της Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της Ν.Δ., δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”. Εννέα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Ισίδωρο Κούβελο. Τον Νοέμβριο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κερδίζοντας τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας, στην οποία επανεξελέγη και στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τον Απρίλιο του 1990 και τον Οκτώβριο του 1993. Τον Οκτώβριο του 1990 ορκίστηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Τον Δεκέμβριο του 1992 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Τον Φεβρουάριο του 2006 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση την οποία κατείχε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009. Τον Νοέμβριο του 2009 διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Τον Μάιο του 2010 διεγράφη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του 2010 ίδρυσε το κόμμα “Δημοκρατική Συμμαχία”, το οποίο το 2012, στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας, συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία, αναστέλλοντας τη λειτουργία του.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών.

Στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 επανεκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέγεται πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Χανίων.

Σέβη Βολουδάκη,

βουλευτής Ν.Δ. Χανίων

Η Σέβη Βολουδάκη είναι η σύζυγος του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη, βουλευτή Χανίων και πρώην υφυπουργού. Έχουν μαζί τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Σήφη και τη Δάφνη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έλαβε τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους στο Κοινοτικό Δίκαιο από το Université Libre de Bruxelles, καθώς και στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες. Είναι, επίσης, κάτοχος διδακτορικού στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Έχει διατελέσει νομική σύμβουλος στη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει εργαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι συνιδρύτρια της Women Act, οργάνωσης με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια ζωή. Τέλος, συμμετέχει ως μέντορας στο “The People’ s Trust”, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει μικρές επιχειρήσεις.

Στις εθνικές εκλογές του 2023 εκλέγεται βουλεύτρια Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία.

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης,

βουλευτής Ν.Δ. Χανίων

Γεννήθηκε το 1984 στο Νιο Χωριό Αποκόρωνα. Οι σπουδές του είναι επικεντρωμένες γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων τουρισμού από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης, αλλά και ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Υπηρέτησε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπροσωπώντας τα Χανιά στην Περιφέρεια Κρήτης για εννέα χρόνια: από το 2014 ως περιφερειακός σύμβουλος και από το 2019 έως σήμερα ως επικεφαλής της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά!”.

Παύλος Πολάκης,

βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Είναι γενικός χειρουργός, εντατικολόγος. Από το 2000 ασκεί τη Χειρουργική και τη ΜΕΘ στην Αθήνα και τα Χανιά. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής “Γρ. Λαμπράκης”, μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, πρόεδρος των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με την παράταξη ΑΡΣΙ. Εκλέχτηκε δήμαρχος Σφακίων με την “Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία Σφακίων” το 2010 και το 2014. Εντάχθηκε στην ΚΝΕ το 1983, απ’ όπου αποχώρησε το 1989 και εντάχθηκε στο ΝΑΡ έως το 2010. Το 2012 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέγεται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, του Ιουλίου 2019, αλλά και του 2023. Στις 17 Ιουλίου 2015, κατά τον ανασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε, ορίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θέση που διατήρησε και μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016. Το 2015 εξελέγη βουλευτής, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος Σφακίων. Είναι χειρουργός-εντατικολόγος και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του “Πειραϊκού Θεραπευτηρίου”. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Γιάννης Πλακιωτάκης,

βουλευτής Ν.Δ. Λασιθίου

Ο Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης είναι βουλευτής στον νομό Λασιθίου και ο 9ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και είναι δεύτερο παιδί του Σήφη Πλακιωτάκη και της Δέσπως Φραγκούλη. Είναι παντρεμένος με την Κύπρια επιχειρηματία Αφροδίτη Δωρίτη. Σπούδασε βιοχημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το City University Business School, με ειδίκευση στη Βιοχημική Μηχανική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στο Λασίθι με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, ενώ επανεκλέχθηκε στις εκλογές των ετών 2007, 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, καθώς και σε εκείνες του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015 και τον Ιούλιο του 2019. Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009, διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο αρμοδιότητας τα έργα υποδομής των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μετεωρολογία και τον στρατιωτικό αθλητισμό, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με αρμοδιότητα τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τα κοινοτικά προγράμματα απασχόλησης. Τον Φεβρουάριο του 2015, έπειτα από πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, εκλέχθηκε ομόφωνα γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τον Ιούλιο του 2019 ορκίζεται υπουργός Ναυτιλίας.

Κατερίνα Σπυριδάκη,

βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λασιθίου

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνική Σχολή και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Σύντομα εισήλθε στην αγορά εργασίας ως υπάλληλος του Τεχνικού Τμήματος του ΟΤΕ. Κατά τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός σε τεχνική εταιρεία και στη συνέχεια ως εξωτερικός συνεργάτης εταιρείας παραγωγής χυτών στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μηχανολογικών εξαρτημάτων. Έπειτα, συνεργάστηκε με εταιρεία του εξωτερικού στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εξαρτημάτων ως Senior Designer στον τομέα Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων. Παράλληλα εισέρχεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες και κινητήρες της ελληνικής Οικονομίας, εκείνον του Τουρισμού, ή μάλλον της Φιλοξενίας, όπως προτιμάει και η ίδια λέει. Στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 εκλέγεται βουλεύτρια Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Γιάννης Κεφαλογιάννης,

βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου

Γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1982. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2012, σε ηλικία 30 ετών, έθεσε για πρώτη φόρα υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές και εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν ο νεότερος ηλικιακά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική σύνθεση της περιόδου 2012-2015. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους εξελέγη για δεύτερη και τρίτη φορά, αντίστοιχα, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο. Στις εκλογές του 2019, οι πολίτες του Ρεθύμνου τον επέλεξαν ως εκπρόσωπό τους στη Βουλή, για τέταρτη συνεχόμενη φορά.

Από τον Ιούλιο του 2019 ως σήμερα διατελεί υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μανόλης Χνάρης,

βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου

Ο Μανόλης Χνάρης γεννήθηκε στη Γερμανία το 1971, μεγάλωσε στα Λιβάδια και μένει στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Ενασχόλησή του είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Μαρή και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τη Μαρία, την Αμαλία, τον Γιάννη και τον Επαμεινώνδα.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη στην πρώτη αιρετή περιφερειακή Αρχή. Στις επόμενες εκλογές, τον Μάιο του 2014, επανεκλέγεται με το ψηφοδέλτιο “Κρήτη Πρώτη Δύναμη” στο Ρέθυμνο. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2017 αναλαμβάνει πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Παράλληλα, διατηρεί τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα, Τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018, αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Κρήτης του Πρωτογενούς Τομέα. Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, τον Μάιο του 2019, επανεκλέγεται με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Κρήτη, η Ζωή μας”, στο Ρέθυμνο. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2021 αναλαμβάνει για δεύτερη φορά καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Κρήτης του Πρωτογενούς Τομέα.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ