ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Εκκλησία της Κρήτης: Ανατροπή στην συνεδριάση! Ποιοι Μητροπολίτες επελέγησαν, ποιος έμεινε εκτός

Ολοκληρώθηκε  πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την επιλογή των τριών υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ένας εκ των Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (7 ψήφους), Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (7 ψήφους) και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (5 ψήφους), θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, που πλέον ανήκει στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Σημειώνεται πως στην Συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 11:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30 μ.μ, ο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Ανδρέας έλαβε 3 ψήφους.

Το «τριπρόσωπο», ως είθισται να λέγεται στην εκκλησιαστική γλώσσα και παράδοση, είναι τα τρία πρόσωπα τα οποίαεπιλέχθηκαν με ψηφοφορία από τους 8 Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κατόπιν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα επιλέξει τον έναν από τους τρεις για να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα πρέπει να είναι Μητροπολίτης του νησιού. Δεν μπορεί ο Πατριάρχης, ο οποίος έχει βαρύνουσα άποψη στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριάρχη, να κάνει Αρχιεπίσκοπο έναν ιεράρχη ο οποίος ασκεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα εκτός Κρήτης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η επιλογή του «τριπροσώπου» από τους Μητροπολίτες

Μέχρι και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, το “τριπρόσωπο” εκλεγόταν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων όριζε το “τριπρόσωπο” ανάμεσα στους 8 Μητροπολίτες του νησιού και το έστελνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πλέον, η ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου περνάει στα χέρια των Μητροπολιτών του νησιού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Εκκλησία της Ελλάδας: ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ελλάδας εκλέγεται από τους Μητροπολίτες της Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ στην Εκκλησία της Κρήτης. Οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης θα επιλέξουν το “τριπρόσωπο”, κάτι που αποτελεί πρωτόγνωρο για τα εκκλησιαστικά πράγματα της Κρήτης. Για πρώτη φορά δε θα το κάνει ο υπουργός Παιδείας. Και κατόπιν τον πρώτο λόγο τον έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Κρήτη, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδας που είναι Αυτοκέφαλη, έχει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς.

Ποιοι είναι οι τρεις Μητροπολιτες για τη διαδοχή του Ειρηναίου

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.
Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας Νανάκης. Γεννήθηκε το 1957 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1988 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1992 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου. Το διάστημα 1992-1994 διετέλεσε πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης από το 2006 έως το 2020. Είναι τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.,

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με ψηφοδέλτιο και ο κάθε Μητροπολίτης ψήφισε τρία πρόσωπα. Είναι υποχρεωτικό και απαραίτητο να ψηφιστούν τρία πρόσωπα. Σε περίπτωση που ψηφίσει κάποιος Μητροπολίτης δύο πρόσωπα ή ακόμη και τέσσερα, δηλαδή λιγότερα ή παραπάνω από τρία πρόσωπα, τότε το ψηφοδέλτιο βγαίνει άκυρο. Κατόπιν, ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης (ενδεχομένως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης) θα ανακοινώσει δημόσια το “τριπρόσωπο”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ