ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ

Είκοσι Κρητικόπουλα από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έρχονται στην Κρήτη τον Ιούλιο για να γνωρίσουν τον τόπο τους

Είκοσι Κρητικόπουλα της ομογένειας θα έχουν την ευκαιρία το φετινό καλοκαίρι να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουν σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό πρόγραμμα φιλοξενίας για νέους και νέες κρητικής καταγωγής. Ο λόγος για το πρόγραμμα φιλοξενίας «Επαφή με τις Ρίζες», το οποίο διοργανώνεται από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας για νέους και νέες κρητικής καταγωγής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους και νέες μας να επισκεφθούν την Ελλάδα και, κυρίως, τον τόπο καταγωγής τους, την Κρήτη, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, αλλά και να ζήσουν την κρητική φιλοξενία.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, όπου οι απόδημοι νέοι από την Αυστραλία θα φιλοξενηθούν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τη Σχολή Πυροβολικού, καθώς και το Στρατόπεδο “Γεωργίου Τζαβέλα” όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά. Τους νέους θα υποδεχθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν και μία σειρά από άλλες επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται στενά με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης από το 1978 στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης. Η άρτια συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια έμελλε να φέρει την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας του ΓΕΕΘΑ προς τα Κρητικόπουλα της Αυστραλίας, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2024 κατά τις σχολικές διακοπές τον μήνα Σεπτέμβριο. Αργότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα ανοίξει για όλα τα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας.

Το ταξίδι της κρητικής νεολαίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, θα συνεχιστεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, οι απόδημοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας της ΓΓΑΕΔΔ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Κρητών “Όπου Γης”, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, θα συμμετέχουν συνολικά πενήντα νέοι κρητικής καταγωγής από την ομογένεια της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Ευρώπης και Νότιας Αφρικής.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη περιλαμβάνει, εκτός από την παρακολούθηση του Συνεδρίου, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και μνημεία, βιωματική προσέγγιση ηθών και εθίμων, γαστρονομίας, μουσικής παράδοσης και παραδοσιακών χορών.

Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Έχει επίσης προγραμματιστεί να γίνει ένα οδοιπορικό στα μονοπάτια των ANZACs, τιμώντας έτσι τη μεγάλη προσφορά των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την Ελληνοαυστραλιανή συμμαχία. Επιπλέον, μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα διοργανώσει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στον Αποκόρωνα αφιερωμένη στους πρώτους τρεις Κρητικούς που έφτασαν στην Αυστραλία και κατάγονταν από τη συγκεκριμένη επαρχία, ενώ θα τιμηθούν για πρώτη φορά από τους Απόδημους Κρήτες της Ωκεανίας οι κορυφαίοι στιχουργοί της Κρήτης σε ειδική εκδήλωση στο Σπήλι του Ρεθύμνου με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη σύσφιξη των δεσμών των νέων αποδήμων με τον τόπο καταγωγής τους αλλά και θα δοθεί η ευκαιρία να έρθουν οι νέοι σε άμεση επαφή με την Ελλάδα βιώνοντας τον ελληνικό και κρητικό τρόπο ζωής. Η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης θα είναι ένα αναπόσπαστο και ιδιαίτερο κομμάτι αυτής της εμπειρίας.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ