ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Eφτά εύκολοι τρόποι για να κόψεις το τσιγάρο

Πόσο εύκολη μπορεί να είναι η  διαδικασία παύσης του καπνίσματος για ένα άτομο που απολαμβάνει τη βλαβερή αυτή συνήθεια για χρόνια.

Σίγουρα είναι μια μεγάλη δοκιμασία. Όταν αισθάνεστε την επιθυμία για ένα τσιγάρο ή κάθε φορά που αντιστέκεστε σε μια λαχτάρα για κάπνισμα, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσετε οριστικά τη χρήση του καπνού.  Ας δούμε κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

1. Δοκιμάστε τη μη συνταγογραφούμενη νικοτίνη

Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης βραχείας δράσης – όπως η τσίχλα νικοτίνης, οι παστίλιες, τα ρινικά σπρέι ή οι συσκευές εισπνοής – μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την έντονη λαχτάρα. Αυτές οι θεραπείες βραχείας δράσης είναι συνήθως ασφαλείς για χρήση μαζί με επιθέματα νικοτίνης μακράς δράσης ή ένα από τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος χωρίς νικοτίνη. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν υποκατάστατο του καπνίσματος, καθώς για την ώρα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλέστερα ή πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα που υποκαθιστούν τη νικοτίνη.

2. Αποφύγετε τα ερεθίσματα

Οι παρορμήσεις για καπνό είναι πιθανό να είναι πιο έντονες στα μέρη όπου καπνίζατε πιο συχνά, όπως σε πάρτι ή μπαρ ή σε στιγμές που αισθάνεστε άγχος ή πίνετε καφέ. Μάθετε τα ερεθίσματα σας και έχετε ένα σχέδιο για να τα αποφύγετε ή να τα ξεπεράσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε καπνό.

3. Καθυστερήστε

Εάν αισθάνεστε ότι πρόκειται να ενδώσετε στην επιθυμία σας για καπνό, πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει πρώτα να περιμένετε 10 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια, κάντε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δοκιμάστε να πάτε σε έναν δημόσιο χώρο χωρίς καπνό. Αυτά τα απλά κόλπα μπορεί να είναι αρκετά για να σας διώξουν τη λαχτάρα για καπνό.

4. Φάτε τσίχλα

Δώστε στο στόμα σας κάτι να κάνει για να αντισταθείτε στη λαχτάρα για καπνό, μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή σκληρή καραμέλα. Διαφορετικά, φάτε ωμά καρότα, ξηρούς καρπούς ή ηλιόσπορους – κάτι τραγανό και νόστιμο.

5. Μην καπνίσετε «μόνο ένα»

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα για καπνό, όμως στην πραγματικότητα μάλλον δεν θα σταματήσετε εκεί. Τις περισσότερες φορές, το να κάνεις μόνο ένα οδηγεί σε ακόμη ένα ακόμα.

6. Κάντε κάτι ενεργητικό

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από την επιθυμία για καπνό. Ακόμη και σύντομες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο πάνω-κάτω στις σκάλες, μπορεί να εξαφανίσει την επιθυμία για τσιγάρο.

7. Βγείτε έξω για βόλτα ή τρέξιμο 

Εάν βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο, δοκιμάστε squats, βαθιές κάμψεις γονάτων, pushups ή τρέξιμο στη θέση σας. Εάν δεν σας αρέσει η σωματική δραστηριότητα, δοκιμάστε το ράψιμο, την ξυλουργική ή τη γραφή σε ένα ημερολόγιο. Ή κάντε δουλειές για απόσπαση της προσοχής σας, όπως καθάρισμα ή αρχειοθέτηση αρχείων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ