ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια για την αλλαγή στο πρόγραμμα του Καιρίδη: «Ακατανόητο να μην επισκέπτεται τα Χανιά»

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στο δήμο Χανίων η αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη που δεν περιλαμβάνει την πόλη των Χανίων. Για ακατανόητη στάση έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη, σημειώνοντας πως ο δήμος Χανίων είναι αυτός που φιλοξενεί τους μετανάστες και που σταθερά σηκώνει το βάρος των ροών. Την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής δηλώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα για διαμόρφωση του παλιού ψυχιατρείου σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, ως τη μόνη λύση ανάγκης.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από την κάθοδο του υπουργού στην Κρήτη κι ενώ οι αρχές των Χανίων προσδοκούσαν ότι θα υπάρξει το χρονικό περιθώριο εκτενούς περιγραφής της κατάστασης με το μεταναστευτικό, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος έκανε τα στελέχη της δημοτικής αρχής να το χαρακτηρίζουν ακατανόητο.

«Πριν από είκοσι μέρες ενημερωθήκαμε ότι ο Υπουργός θα έρθει μαζί με την κ. Βούλτεψη με επισκέψεις σε όλη την Κρήτη και γι’ αυτό είχαμε ενημέρωση ότι θα πρέπει είτε ως περιφέρεια είτε ως δήμοι μεμονωμένα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να πάμε όλοι μαζί συντονισμένα. Ξαφνικά λοιπόν μαθαίνουμε ότι ο κ. Καιρίδης όχι απλά δε θα έρθει στο δήμο Χανίων αλλά θα απομονωθεί στη Γαύδο. Καταλαβαίνω, είναι ο πρώτος σταθμός των μεταναστών, αλλά το ότι ο Υπουργός δεν έρχεται στο δήμο Χανίων που δέχεται όλες τις ροές και επιβαρύνεται οικονομικά , αυτό πραγματικά δυσκολεύομαι να το κατανοήσω», δήλωσε στη Ν.Κ. η κ. Ελένη Ζερβουδάκη.

μετανάστες γαύδος

Την ώρα που ο δήμος Χανίων εδώ και μήνες αναλαμβάνει τη φιλοξενία των μεταναστών που διασώζονται ή αποβιβάζονται στα νότια, με ένα οικονομικό κόστος που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, η έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στο αρμόδιο υπουργείο είναι αναμενόμενη.

Αιχμηρή εμφανίσθηκε η κ. Ελένη Ζερβουδάκη και ως προς την αντιμετώπιση από πλευράς Υπουργείου του αιτήματος που είχε υποβάλει ο δήμος για χρηματική ενίσχυση το 2020. Μια ενίσχυση που παρά τη δέσμευση του τότε Υπουργού κ. Νότη Μηταράκη, δεν έφτασε ποτέ. «Είχαμε απευθυνθεί στην τότε πολιτική ηγεσία, η απάντηση ήταν θετικότατη ότι θα μας έστελναν 100.000 ευρώ αλλά τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ», σημείωσε με έμφαση.

Την ίδια στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, αναμένεται να θέσει εκ νέου στον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη την πρόταση του για διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του παλιού Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων ώστε να φιλοξενούνται προσωρινά και μέχρι το τέλος της προανακριτικής διαδικασίας οι μετανάστες που φθάνουν στα νότια. «Όλοι είναι όλοι επιφυλακτικοί γιατί φοβούνται μήπως αυτή η δομή γίνει μόνιμη. Εμείς δε μιλάμε για μόνιμη αλλά για προσωρινή φιλοξενία δύο – τριών ημερών μέχρι να ολοκληρώνονται τα γραφειοκρατικά και να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου. Δεν υπάρχουν άλλα κτίρια», υπογράμμισε ο κ. Καλογερής.

Σε συνέντευξη του λίγα εικοσιτετράωρα πριν μεταβεί στην ακριτική Γαύδο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης τονίζει πως το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε κάθε αίτημα, που άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Στις 12 Μαρτίου εξάλλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV , τόνιζε ότι έχουμε να κάνουμε με πάνω από 250 ναυτικά μίλια απόσταση από τις ακτές από τις οποίες προέρχονται οι ροές, κι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν θα διακινδυνεύσουν καμία ανθρώπινη ζωή.

Η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να αρχίσει από την ακριτική Γαύδο που θα φτάσει στις 11.30 το πρωί της Δευτέρας και θα παραμείνει σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι. Επιστρέφοντας στην Κρήτη θα μεταβεί απευθείας στο Ηράκλειο όπου την επόμενη μέρα θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ