Νομός Χανίων

Χανιά: Διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Ελ. Βενιζέλου

Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου στις οποίες θα παραστεί η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μ. Μακρή.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 7 μ.μ ,στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ,«Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα θα απονεμηθούν τα βραβεία του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που είχε θέμα: «Η εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή (1922)» και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονέμονται στους ‘Αρτεμι-Χριστίνα Δασκαλάκη, 2ο Γενικό Λύκειο Ωραιοκάστρου, Βασιλική Τάσιου, Γενικό Λύκειο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (Θεσσαλονίκη) και Χρήστο Σακελλαρίδη Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη).

Στην εκδήλωση θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό σε μαθητές των σχολείων: 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού, 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, ΓΕΛ Σούδας, ΓΕΛ Ακρωτηρίου.

Χορηγοί των βραβείων είναι η Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή (Α΄ βραβείο), η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη στη μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη (Β΄ βραβείο) και η Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη (Γ΄ βραβείο).

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Δήμου Ανωγείων και του Γενικού Λυκείου Γλαύκης σε εταίρους του Ιδρύματος. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Avra City Boutique Hotel, το Akali Hotel και το Ξενοδοχείο «Χαλέπα».

Μεθαύριο Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:30 πμ θα πραγματοποιηθεί στους Τάφους των Βενιζέλων, το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ομιλητής θα είναι ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ,ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι συνδιοργανωτές και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ