Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη: Ξεκινά αύριο στα Χανιά το φεστιβάλ αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τόπος του, τιμώντας τη μνήμη του, συνεχίζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα το “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης”, το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά. Μια διεθνής διοργάνωση, σχεδιασμένη να προσεγγίζει το σύνολο των πτυχών της προσωπικότητας του Μίκη. Τον λαϊκό, τον κλασικό, τον λυρικό, τον στοχαστή, τον δημιουργό που τολμούσε!

Το “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2023” έρχεται στις αρχές του Σεπτέμβρη στα Χανιά και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών και παράλληλων εκδηλώσεων, με την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Το φεστιβάλ διοργανώνουν οι: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Αύριο Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου: Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη, στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.
  • Μεθαύριο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα τελετή ονοματοδοσίας της ΠΕΟ Χανίων-Κολυμπαρίου σε “Λεωφόρος Μίκης Θεοδωράκης”. Επίσης η μικτή χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου σε τραγούδια του Μίκη στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά. Στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρα, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων θα πραγματοποιηθούν:

– Ομιλία με θέμα “Συμπαντική αρμονία και κοινωνική δυσαρμονία” από τον Γιάννη Κουγιουμτζάκη, ομότιμο καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο “Πρόβα με τον Μίκη στην οδό Πολιβω” με τον σολίστ κιθάρας Κωνσταντίνο Μανωλιδάκη.

  • Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου: Στις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο ενετικό λιμάνι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα “Ο κλασικός Μίκης Θεοδωράκης για σόλο πιάνο” με τον σολίστ πιάνου και δρ. Μουσικολογίας Απόστολο Παληό. Στις 7 το απόγευμα, στο ενετικό λιμάνι Χανίων θα λάβει χώρα συναυλία με τίτλο “Είμαστε 1013…”.
  • Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου: Στις 7:30 το απόγευμα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα “Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη” με τον μουσικολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο. Στις 8:30 το βράδυ στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ερμηνεύει κορυφαίες δημιουργίες. Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιακάς.
Αφίσα Μίκης

Έκθεση

Στην πατρική οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων βρίσκεται πλέον η έκθεση “Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021” με ντοκουμέντα από το αρχείο Μίκη Θεοδωράκη και τη μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη της Ελλάδος “Λίλιαν Βουδούρη”.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη μουσική βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” και τον Σύλλογο “Οι φίλοι της μουσικής”.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ