Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΗΠΕΘΕΚ: Δημιουργικά Εργαστήρια για όλες τις ηλικίες

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, ανακοινώνει την έναρξη των εργαστηρίων  του για το 2021-2022, προτείνοντας ποικίλες θεματικές, για νέες ομάδες κοινού και στοχεύοντας στη συμμετοχή παλιών και νέων φίλων.

Φέτος, θα λειτουργήσει για 18η συνεχή χρονιά η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή. Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα, ηλικίας από 18 ετών και άνω, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το θέατρο, να διοχετεύσουν μέσα από την τέχνη του θεάτρου την ενεργητικότητά τους και να εκφραστούν δημιουργικά συμμετέχοντας σε μια ομάδα.

Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα:

Τετάρτη 18:00-22:00, Κατερίνα Μαντίλ, ηθοποιός, εκπαιδευτικός, σκηνοθέτις

Κυριακή 11:00-15:00, Μαρία Γαϊτανίδη, σκηνοθέτις, performer, ερευνήτρια δραματικής τέχνης

Τα εργαστήρια θα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και θα ξεκινήσουν στις

14 Νοεμβρίου 2021, με διάρκεια έως τις 15 Μαΐου και με εβδομαδιαία συμμετοχή.

Μηνιαία συνδρομή 25€.

Για 15η χρονιά θα λειτουργήσουν και τα Παιδικά Θεατρικά Εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και εφήβους έως 18 ετών.

Ακολουθούν τα εργαστήρια για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

Τετάρτη 17:00-18:00, 3-5 ετών, Θένια Χατζή, ηθοποιός-εμψυχώτρια και Δημήτρης Κύρκος, performer-εμψυχωτής

Τετάρτη 18:00-19:00, 6-7 ετών, Θένια Χατζή, ηθοποιός-εμψυχώτρια και Δημήτρης Κύρκος, performer-εμψυχωτής

Σάββατο 10:00-11:30, 8-10 ετών, Φλώρα Ασουμανάκη, θεατροπαιδαγωγός-εμψυχώτρια εκπαιδευτικού δράματος

Σάββατο 12:00-13:30, 11-12 ετών, Φλώρα Ασουμανάκη, θεατροπαιδαγωγός-εμψυχώτρια εκπαιδευτικού δράματος

Κυριακή 10:30-12:30, 13-15 ετών, Μαρίνα Πανηγυράκη, ηθοποιός, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

Κυριακή 13:00-15:00, 16-18 ετών, Ιώ Ασηθιανάκη, ηθοποιός, σκηνοθέτις

Τα παραπάνω μαθήματα θα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και θα ξεκινήσουν στις 13 Νοεμβρίου 2021, με διάρκεια έως τις 15 Μαΐου και με εβδομαδιαία συμμετοχή.

Μηναία συνδρομή 12€.

Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσουν και νέα τμήματα ενηλίκων: α) εργαστήριο χορού, β) εργαστήριο μουσικού θεάτρου και γ) δύο θεατρικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία σε συνεργασία με το Κ.δ.α.π. Α.μ.ε.α. “Ατλαντίδα”.

Τετάρτη 19:00-21:00, εργαστήριο χορού, Έλενα Σταυροπούλου, χορογράφος, χορεύτρια, δασκάλα χορού (έναρξη 5 Ιανουαρίου 2022)

Τετάρτη  19:00-21:00, εργαστήριο μουσικού θεάτρου, Μιχάλης Παρασκάκης, συνθέτης, performer (έναρξη 24 Νοεμβρίου 2021 και λήξη 23 Φεβρουαρίου 2022)

Παρασκευή 17:00-18:30 θεατρικό εργαστήριο για άτομα με αναπηρία (α’ τμήμα)

18:45-20:15 θεατρικό εργαστήριο για άτομα με αναπηρία (β’ τμήμα) Ανθούλα Μαρινάκη, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και σύμβουλος ψυχικής υγείας και Ειρήνη Μαυροματάκη, performer (έναρξη 19 Νοεμβρίου 2021)

Τα εργαστήρια θα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με διάρκεια έως τις 15 Μαΐου και με εβδομαδιαία συμμετοχή.

-Μηναία συνδρομή για το εργαστήριο χορού και το εργαστήριο μουσικού θεάτρου 12€ .

-Τα θεατρικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία θα παρέχονται δωρεάν.

Νέο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί φέτος και για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Εφηβεία στην Κρήτη». Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα δημοσιευτούν σύντομα.

Αναλυτικές πληροφορίες για το αντικείμενο των εργαστηρίων και βιογραφικά των εκπαιδευτών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης www.dipethekritis.gr

Σχεδιασμός αφίσας Μάνος Στεφανάκης

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώνονται εξαιτίας της πανδημίας, οι δηλώσεις συμμετοχής  για όλα τα εργαστήρια-τμήματα θα γίνονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας www.dipethekritis.gr (Εγγραφές Εργαστηρίων 2021-22) από 1/11 έως και 8/11/2021 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για να θεωρείται ολοκληρωμένη η εγγραφή σε ένα εργαστήριο, θα πρέπει να γίνει κατάθεση της συνδρομής σε τραπεζικό λογαριασμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης που θα αναγράφεται στην αίτηση, εντός δύο ημερών από την εγγραφή του κάθε ενδιαφερόμενου και αποστολή του αποδεικτικού κατάθεσης στο ergastiria@dipethekritis.gr. Διαφορετικά, η εγγραφή θα ακυρώνεται αυτόματα.

Σαν αιτιολογία κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου και το τμήμα στο οποίο επιθυμεί να συμμετέχει.

Επιπλέον, τα εργαστήρια-τμήματα που θα λειτουργήσουν θα είναι ολιγομελή και θα τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως αυτά καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2821044256 και 2821023333, όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή

Μαρία Γαϊτανίδη

Ο εαυτός δημιουργός

Ποια  είναι η αίσθηση του εαυτού εν δράσει; Πώς διαβάζουμε ένα κείμενο χωρίς να επιβάλουμε ερμηνείες; Πώς αναγνωρίζουμε τη δράση του λόγου;  Το εργαστήρι θα θέσει ερωτήματα που αφορούν τον/την ηθοποιό δημιουργό και την δουλειά πάνω στο ρόλο μέσα από τον εαυτό μας τον ίδιο. Κείμενο της αναζήτησης: “Οι Τρεις Αδελφές” του Τσέχοφ.

Σύντομο Βιογραφικό

Η Μαρία Γαϊτανίδη σπούδασε Υποκριτική στην Ακαδημία Θεάτρου των Βρυξελλών, Θεατρολογία στο Royal Holloway University of London και ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές της σπουδές, με διδακτορική διατριβή πάνω στις δομές παιχνιδιού και το αρχαίο δράμα στο University of Kent, Canterbury. Το 2007 ξεκίνησε έρευνα  γύρω από την εκπαίδευση του ηθοποιού, δουλεύοντας στην Πολωνία και την Ιταλία με θεατρικά σχήματα εμπνευσμένα από τον Jerzy Grotowski όπως: Teatr Chorea, Gardzienice,  Workcenter of J. Grotowski and Th. Richards. Μαθήτευσε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός δίπλα στον  Ρώσο παιδαγωγό και σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ και τη συνεργάτη του Γκροτόφσκι,  Μώντ Ρόμπαρτ. Το 2011 δημιούργησε στο Λονδίνο  την ομάδα We are raw material, με την οποία  δούλεψε μέχρι το 2020. Δημιουργίες της περιλαμβάνουν έργα των: Πιραντέλλο, Ευριπίδη, Πλάτωνα, Τένεσσι Γουίλιαμς, Σαίξπηρ, Όργουελ, site specific performances, art exhibitions και ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων η “Ερωφίλη Παρτιτούρα”.

Κατερίνα Μαντίλ

Προσεγγίζοντας την υποκριτική μέσα από τη λογοτεχνία

Ας ανακαλύψουμε τον κόσμο των κειμένων!

Τα παιχνίδια, οι ασκήσεις συνόλου και οι αυτοσχεδιασμοί, θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία παραγωγής ιδεών, θα κινητοποιήσουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και θα γίνουν αφετηρία για την καλύτερη γνωριμία των μελών της ομάδας. Σε μια ατμόσφαιρα παιχνιδιού και χαράς, θα αποπειραθούμε να καλλιεργήσουμε τα εκφραστικά μας μέσα και να συνεργαστούμε.

Σ’ αυτό το εργαστήρι, θα αναλύσουμε λογοτεχνικά κείμενα και θα προσεγγίσουμε δημιουργικά την αφήγηση. Θα διαλέξουμε διηγήματα που το περιεχόμενό τους μας αφορά και μας κινητοποιεί και θα ερευνήσουμε πρωτότυπους τρόπους να αποδοθούν θεατρικά!

Θα αποκαλύψουμε τον κόσμο των κειμένων και θα τα δούμε να ζωντανεύουν σε μία ομαδική παρουσίαση-παράσταση.

Σύντομο βιογραφικό

Η Κατερίνα Μαντίλ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Δήλος” της Δήμητρας Χατούπη. Έχει παρακολουθήσει το εργαστήρι “Ακτίς Αελίου” στη Θεσσαλονίκη καθώς και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά.

Ως ηθοποιός έπαιξε στην παράσταση “Το μπουλούκι” σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Κυδωνία στα Χανιά και το Μ. Βιρβιδάκη στις παραστάσεις “Λαμπεντούζα” του Άντερς Λουστγκάρντεν (2016), “Τέσσερα λεπτά και 12 δευτερόλεπτα” του Τζέιμς Φρίτς (2017), “Άγγελέ μου” του Χένρι Νέιλορ (2018) και “Αγώνες” του Χένρι Νέιλορ (2019). Έπαιξε τέλος στην παράσταση “Γιοι και κόρες” του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (2020).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “3+1 ατιμίες” σε κείμενα Π. Καρνέζη (2015), τη “Διαστροφή και άλλες κινήσεις για το τίποτα” του Χοσέ Σαντσές Σινιστέρα (2016), τον “Υμπύ Τύραννο” του Αλφρέ Ζαρί (2018) και την “Αύξηση” του Ζώρζ Περέκ (2019), με τη θεατρική ομάδα “ΔεςΠολλες” στα Χανιά.

Βασικοί της δάσκαλοι η Κ. Ευαγγελάτου, η Λ. Φιλίπποβα, ο Κ. Γάκης, η Ν. Ξεναρίου και ο Ν. Γραμματικός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με την Ε.Α. Gonzales, τον Β. Ανδρέου και τον Ν. Σακκαλίδη.

Θένια Χατζή & Δημήτρης Κύρκος

Εργαστήριο για παιδιά 3-5 ετών

Αγκώνας καλεί μύτη

Το εργαστήρι αυτό έχει σκοπό να παρέχει έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν και να εκφραστούν χρησιμοποιώντας την κίνηση και το παιχνίδι. Δουλεύοντας σε ομάδα, τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και καινούργιους τρόπους επικοινωνίας. Όταν μιλάμε για επικοινωνία, συνήθως σκεφτόμαστε λέξεις, ερωτήσεις και έξυπνη χρήση του λόγου. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο κομμάτι του τρόπου που επικοινωνούμε είναι μη λεκτικό και πολλές φορές μη συνειδητό. Η μη λεκτική επικοινωνία είναι ζωτικό κομμάτι του πώς συνδεόμαστε  και χτίζουμε σχέσεις με τους άλλους. Σε αυτό το εργαστήρι θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε χρησιμοποιώντας τα σώματά μας και τον τρόπο που κινούμαστε. Μέσα σε σύντομες ιστορίες, θα εντάξουμε επιπλέον τη δημιουργική χρήση αντικειμένων παρακινώντας τα παιδιά να εξασκήσουν την παρατηρητικότητά τους και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να μιλήσουν για ότι τα απασχολεί.

Προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο όπου τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν εργαλεία τα οποία θα τα βοηθήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Η κάθε συνάντηση μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική καθώς διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών.

Εργαστήριο για παιδιά 6-7 ετών

Μιλώντας μέσα από παραμύθια

Η ιστορία, ο μύθος, το παραμύθι, είναι ο τρόπος των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των παιδιών, να στοχάζονται πάνω στον κόσμο και τη ζωή, τον εαυτό τους και τους άλλους. Σε αυτό το εργαστήριο θα εστιάσουμε σε θεματικές που απασχολούν τα παιδιά μέσα από μικρές ιστορίες και παραμύθια, χρησιμοποιώντας τη θεατρική γλώσσα: Τα παιχνίδια ρόλων, οι αυτοσχεδιασμοί και οι μικρές αφηγήσεις θα αποτελέσουν κάποια από τα κύρια εργαλεία των συναντήσεων, ωθώντας τα παιδιά να στοχαστούν ενεργά πάνω στις ιστορίες και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για απελευθερωμένη έκφραση και επικοινωνία. Μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και ομαδικότητας, θα καλλιεργήσουμε τη φαντασία μας, θα μοιραστούμε τις ιδέες μας, θα διευρύνουμε τις αντιληπτικές μας ικανότητες, και θα εξασκηθούμε στο να σκεφτόμαστε κριτικά.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην έκφραση μέσω του σώματος και της κίνησης, παρέχοντας στο παιδί άλλους τρόπους να εκφράσει αυτό που αισθάνεται, εκεί που οι λέξεις δεν αρκούν. Ασκήσεις και παιχνίδια συνειδητοποίησης του σώματος, κίνησης στο χώρο και κίνησης σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους στον χώρο θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συνάντησης. Η μουσική και το παιχνίδι με αντικείμενα θα είναι οι βοηθοί μας σε αυτή την εξερεύνηση.

Σύντομο βιογραφικό

Η Θένια Χατζή είναι ηθοποιός, απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «δήλος-Δήμητρα Χατούπη» (2020) και τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με την Αλεξάνδρα Καζάζου, τον Σάββα Στρούμπο κ.α., εστιάζοντας σε θεατρικές πρακτικές με επίκεντρο το σώμα και την εκφραστική κίνηση. Στο πλαίσιο πτυχιακής παράστασης σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, έχει ασχοληθεί με κατασκευή και εμψύχωση θεατρικής κούκλας με εισηγητή του αντίστοιχου σεμιναρίου τον Στάθη Μαρκόπουλο (Κουκλοθέατρο «Αγιουσάγια!»). Συνδυάζοντας ερευνητικά τα αντικείμενα του θεάτρου και της αρχιτεκτονικής, έχει ασχοληθεί με την performance ως μέσο εξερεύνησης και σχεδιασμού του αστικού δημόσιου χώρου (Η Πόλη ως Ονειρική Παρουσία: Ένα aστικό εργαστήριο performance | Ομάδα Geopoetics | [out]opias, Μουσείο Μπενάκη). Έχει διοργανώσει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά  ως μέρος δράσεων της Θεατρικής Ομάδας Πολυτεχνείου Κρήτης.   

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Κύρκος έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων με τον Κώστα Φιλίππογλου, τον Camilo Bentagor, την Έλενα Μαυρίδου, την Μάρθα Φωκά κ.α., εστιάζοντας στην κίνηση, το ρυθμό, τη γλυπτική σώματος και το θεατρικό παιχνίδι. Βασικό ενδιαφέρον του είναι η δημιουργία θεατρικών χαρακτήρων. Έχει ασχοληθεί αρκετά με θεατρική μάσκα (εκφραστική, Commedia del’ Arte, clown) τόσο στο κομμάτι της υποκριτικής όσο και στο κομμάτι της κατασκευής. Υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας NOWAYstudio. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Μ.Κ.Ο. Solidarity Now, διοργανώνοντας δράσεις για παιδιά διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων. Στις δράσεις αυτές, οι οποίες σχεδιάζονται σε συνεργασία με ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, το θεατρικό παιχνίδι και η κίνηση χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να ανοίξει ένας διάλογος με τα παιδιά.

Φλώρα Ασουμανάκη

Εργαστήριο για παιδιά 8-10 ετών

Θέατρο στο Δάσος

Σε αυτό το εργαστήριο κινούμαστε στο θεματικό άξονα του περιβάλλοντος και της φύσης εν γένει. Μέσα από το θέατρο, παίζουμε και ταξιδεύουμε κάθε φορά σε ένα διαφορετικό μέρος και με διαφορετικό κάθε φορά μέσο. Συμμετέχοντας στις ομαδικές δράσεις, τα παιδιά  αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση και καλλιεργούν την αγάπη για τη φύση και ότι μας περιβάλλει.

Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τα στοιχεία της φύσης που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον άνθρωπο. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι ευαισθητοποιούνται και συμπλέκονται με πυρηνικά ζητήματα της ζωής και της ύπαρξης.

Το εργαστήριο είναι βιωματικό και βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την κίνηση και την έκφραση. Χρησιμοποιεί τα εργαλεία του θεάτρου και δράματος στην εκπαίδευση και άλλες τεχνικές βιωματικής μάθησης.

Εργαστήριο για παιδιά 11-12 ετών

ΑRT ATTACK!

Γνωριμία με τις παραστατικές τέχνες

Μουσική, video art, εικαστικά, κείμενα, χορός… πόσες τέχνες χωράνε τελικά μέσα στο θέατρο; Σε αυτό το εργαστήριο ανακαλύπτουμε τον πολυδιάστατο χώρο του θεάτρου στη σύγχρονη εκδοχή της performance. Παίρνοντας ερέθισμα από αναγνωρισμένα ή μη έργα τέχνης, δίνουμε τη δική μας εκδοχή δοκιμάζοντας και ανακαλύπτοντας τα κοινά τους σύνορα.

Με οδηγό την αναπαράσταση, τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική έκφραση συνθέτουμε και δημιουργούμε εξ αρχής, τα δικά μας έργα τέχνης. Το εργαστήριο παίρνει αφορμή από διάφορους θεματικούς άξονες, βασίζεται στη βιωματική έκφραση των παιδιών και εφαρμόζει τις αρχές του Δράματος στην Εκπαίδευση (Drama in Education).

Σύντομο βιογραφικό

Η Φλώρα Ασουμανάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ και αριστούχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και παραστατικές τέχνες στη δια βίου μάθηση» του τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι απόφοιτος του τριετούς κύκλου θεατρικού εργαστηρίου «Αβέρτο θέατρο», με δάσκαλο το Βαγγέλη Οικονόμου.  Έχει εργασθεί πάνω στην εκπαίδευση και την δραματική τέχνη ως φιλόλογος, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Αργολίδα. Συγκεκριμένα, εργάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως θεατροπαιδαγωγός στο πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» την περίοδο 2017-2018. Επίσης, την ίδια χρονιά ανέλαβε τον συντονισμό των Χρστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων. Στη Θεσσαλονίκη εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων. Το 2019, συμμετείχε στην παιδική παράσταση «Ιστορίες στο Τάκα Τάκα», του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Είναι εν ενεργεία φοιτήτρια του τμήματος θεατρικών σπουδών Ναυπλίου και μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από το 2019, δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο και διατηρεί το χώρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και δημιουργικής έκφρασης «Η αυλή των θαυμάτων».

Μαρίνα Πανηγυράκη

Εργαστήριο για εφήβους 13-15 ετών

“Η Φιλονικία” του Μαριβώ

Ένα έργο με πρωταγωνιστές εφήβους, για εφήβους

Στο έργο του Μαριβώ, κάποια αγόρια και κορίτσια μεγαλώνουν απομονωμένα από τους άλλους ανθρώπους και από τον έξω κόσμο με μόνη συντροφιά τους παιδαγωγούς τους. Στην ηλικία των 18 χρόνων, αυτοί «οι πρωτόπλαστοι», έρχεται η στιγμή να συναντήσουν ο ένας τον άλλο για πρώτη φορά, να γνωρίζουν τη φύση τους μέσα στη φύση.

Ο έρωτας, η απιστία, η φιλία, η σχέση των δύο φύλων, αλλά και η σχέση με τη φύση και την κοινωνία, είναι τα θέματα που πραγματεύεται αυτό το πρωτότυπο, ανατρεπτικό έργο του 18ου αιώνα, που θα χρησιμοποιήσουμε σαν αφετηρία για το εργαστήριο.

Θα διερευνήσουμε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, τις έννοιες της απομόνωσης, της ανάπτυξης μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, – μια «δεύτερη φύση» μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα – και τελικά τη σχέση με τη φύση. Αλλά και την πρώτη επαφή με τον έρωτα και τη σχέση ανάμεσα στα φύλα.

Στο τέλος του εργαστηρίου, θα παρουσιάσουμε μια σύνθεση που θα περιλαμβάνει το κείμενο του Μαριβώ σε μετάφραση Μαρίας Ευσταθιάδη, σε συνδυασμό με παράλληλα κείμενα που θα δημιουργηθούν από την ομάδα, με αφετηρία τις θεματικές του έργου.

Το πρώτο  τρίμηνο, θα δουλέψουμε πιο πολύ πάνω σε ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς και στα παράλληλα κείμενα. Ενώ το δεύτερο τρίμηνο, θα δουλέψουμε πάνω στην τελική σύνθεση.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρίνα Πανηγυράκη έχει γεννηθεί και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Απόφοιτος της Ανώτερη Δραματικής Σχολής Αρχή το 2014. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως o Γιάννης Καλαβριανός, ο Μάνος Βαβαδάκης, ο Νίκος Φλέσσας, η Ρηνιώ Κυριαζή, ο Πάρης Μαντόπουλος, η Ελένη Γεωργοπούλου, η Νέλλυ Καρρά, ο Δημήτρης Πλειώνης κ.α. Έχει εργαστεί στο θέατρο, στο Studio Μαυρομιχάλη, στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, στο ΚΕΤ, στο Vault, στην Αθηναΐδα, στην Αθήνα. Ακόμα έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας  και συνεργάζεται εντατικά τον τελευταίο χρόνο και με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Επιπλέον, είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Τόπι κάνοντας παραστάσεις για παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Στα Χανιά, εκτός από το ΔΗΠΕΘΕΚ συνεργάζεται και με το Theatre_73100 και με το Πολυ-Τεχνείο, σε εργαστήρια για παιδιά. Έχει σκηνοθετήσει «Τα μαύρα λουστρίνια» της Μάρως Δούκα και το «Come back ή αλλιώς η δική μας Ιθάκη» που έχουν παρουσιαστεί και στα Χανιά. Το καλοκαίρι του 2021, στο πλαίσιο του εγχειρήματος του Δήμου Χανίων “Ανοιχτά Πανιά”, έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Το ρολόι του κήπου αφηγείται», που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Ιώ Ασηθιανάκη

Εργαστήριο για εφήβους 16-18 ετών

 «Τόσο νέος, μέσα σ’ ένα τόσο γερασμένο κόσμο»

Κάθε Κυριακή, οι έφηβοι 16 έως 18 χρονών, που σε πολύ λίγο θα γίνουν οι νέοι ενήλικες, θα συνυπάρξουν στην πρόβα και στη σκηνή με συνομηλίκους τους και θα συνομιλήσουν με θεατρικούς ήρωες της ηλικίας τους, μέσα από τα κείμενα του Georg Büchner και του Frank Wedekind. Ήρωες ρομαντικοί και επαναστάτες, απογοητευμένοι αλλά γεμάτοι όνειρα, με ανησυχίες και ανασφάλειες, μα πάντα με το ένστικτο της νιότης να νικά φραγμούς και δεσμά. Οι νέοι. Κι απέναντί τους οι μεγαλύτεροι, η οικογενειακή εστία τόσο κοντά και τόσο μακριά, το εκπαιδευτικό σύστημα, ο κοινωνικός περίγυρος. Και η αέναη προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι δύο κόσμοι, μέσα από τόσες συγκρούσεις, τόσες μάχες. Στο προσκήνιο, αναζητούμε να συμπράξουμε, μέσα από τις δικές μας ιστορίες, τα δικά μας κείμενα και μουσικές και να συναντηθούμε με τον κάθε ρόλο ξεχωριστά, να κατανοήσουμε και να διηγηθούμε την ιστορία του, ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού μια παράσταση, μια ιστορία ενηλικίωσης. Μια ιστορία για το παλιό και το καινούργιο, για την ωρίμανση, την αμφισβήτηση, για την κατανόηση των αλλαγών στο σώμα και στη ψυχή μας. Μια ιστορία που ίσως μας αποκαλύψει ένα νέο δρόμο, σε μια εποχή γεμάτη λαβυρίνθους.

Σύντομο βιογραφικό

Η Ιώ Ασηθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός στην Αθήνα: “Βάτρα- Χ” Δ. Λιγνάδη, ‘’Τιτανικός’’ Κ. Ρήγου, ‘’Το πηγάδι των αγίων’’ Γ. Μιχαλόπουλου, ’’Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους’’ Α. Εμμανουήλ, κ.α.. Το καλοκαίρι του ΄12, ιδρύει στα Χανιά το χώρο τέχνης THEATRE 73100 (θέατρο, χορός, εικαστικά, σεμινάρια, παραστάσεις κ.α.). Παράλληλα, έχει ανεβάσει τις παραστάσεις: “Η σονάτα του σεληνόφωτος”, “Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ”, “Κλυταιμνήστρα;”, “Αντιγόνη” (Μπρεχτ), “Οι Δούλες”, “Μνήμη, Λήθη”, “Και Ιουλιέτα”, “Η Παρέλαση”, “Η καλή οικογένεια”, “Πίστομα”, “Αέρας” κ.α.. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους και στην ταινία του Π. Βούλγαρη ‘’Το τελευταίο σημείωμα’’, έχει διδάξει θέατρο σε σχολεία των Χανίων και στο δημόσιο ΙΕΚ Χανίων (τμήμα Υποκριτικής

Έλενα Σταυροπούλου

Εργαστήριο για ενήλικες

Arch of dance: Εργαστήριο σύγχρονου χορού-αυτοσχεδιασμού-σύνθεσης

Χορός. Δημιουργία. Φαντασία. Τεχνική. Σύνθεση. Αυτοσχεδιασμός. Ομάδα. Μουσική. Εκγύμναση. Αντίληψη. Κοινωνικότητα. Ρυθμός. Παρουσίαση. Διασκέδαση. Ψυχαγωγία. Κίνηση. Θεατρικότητα. Έκφραση. Τόπος. Χρόνος. Παρόν. Χτίσιμο. Άλμα. Σύγχρονο. Προσωπικότητα. Αυτά και άλλα πολλά ουσιαστικά θα ανακαλύψουμε και θα καλλιεργήσουμε με σκοπό να γίνουν ρήματα ενεργητικά! Με τη δυναμική μιας φρέσκιας ομάδας ενηλίκων, θα αναζητήσουμε τα όριά μας και θα τα ξεπεράσουμε, σε ένα ασφαλές περιβάλλον που ενισχύει τη δυναμική της πόλης! Η αρχή μιας αψίδας χορού που θα στεγάσει τη δημιουργία ενός συνόλου, που θα αποτελέσει πυρήνα σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ελάτε να χορέψουμε τα όνειρά μας!

Σύντομο βιογραφικό

 • H Έλενα Σταυροπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης
 • Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών
 • Μεταπτυχιακή στο London Contemporary Dance School -The Place στην Performance (Apprentice στη Jasmin Vardimon Company
 • Χόρεψε στην Jasmin Vardimon Company -London («Yesterday», «7734», όπερα «Tanhauser» στο Royal Opera House – London)
 • Χόρεψε στην Hellenic Dance Company σε χορογραφίες των: Λίντα Καπετανέα – Josef Frucek, Jasmin Vardimon Νανά Βλάχα, Martha Graham
 • Χόρεψε στα: «Eyes in the colours of the rain» – Rootless Root, «Around» και «Sunday» – Λία Τσολάκη, «City to city cabaret» – Seke Chimutengwende, «Bodies in urban scaces» – Willy Dormer, «Dourgouti Island Hotel» και «Trainspotting Korinth» – Urban Dig Project
 • Χορογράφησε και χόρεψε σε δικά της projects, στα: Future Library Unconference 2013, Athens Video Dance Project, Tidal flow – Contemporary Art Exhibition, Art63.
 • Επιμελείται της κίνησης σε επαγγελματικές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, θεατρικών ομάδων και της χορωδίας Opus Femina
 • Επιχορηγήθηκε από το Δήμο Χανίων στο πλαίσιο του θεσμού ‘Ανοιχτά Πανιά’ και δημιούργησε-παρουσίασε παράσταση χορού και μουσικής, με την ονομασία ‘Ad locum’
 • Διδάσκει σύγχρονο χορό σε γυμνάσια και λύκεια, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to connect» της Onassis Stegi, και σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού και σε νηπιαγωγεία
 • Δίδαξε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης το μάθημα της «Κίνησης» σε ενήλικες και εφήβους
 • Έχει κάνει μουσικές σπουδές και ασχολείται με το τραγούδι
 • Τελειόφοιτη της Νομικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

 

Μιχάλης Παρασκάκης

Εργαστήριο για ενήλικες

Μουσικό θέατρο / Μουσική και θέατρο

Εργαστήριο πάνω στην ιστορία και τις τεχνικές του μουσικού θεάτρου και γενικότερα πάνω στη μουσική στο θέατρο, το χορό και τον κινηματογράφο.

Στην αρχέγονη τελετουργία, και αργότερα στο αρχαίο θέατρο, ο λόγος και η μουσική ήταν αδιαχώριστα. Το σεμινάριο ανακαλύπτει πότε και γιατί διαχωρίστηκαν και αργότερα επανενώθηκαν για τη γέννηση του μουσικού-θεάτρου ως αυτόνομου είδους και εξετάζει την ιστορία του, τα είδη του και τις τεχνικές του. Ταυτόχρονα εξετάζει για ποιους λόγους ο ήχος κι η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου, τι προσφέρει στη δραματουργία, στην ατμόσφαιρα και την πλοκή και με ποιους τρόπους, ενώ εξετάζει τη θεατρικότητα και τη δραματουργία και μέσα στην ίδια τη μουσική. Μέσω συνεχών παραδειγμάτων από την παγκόσμια τέχνη όλων των αιώνων και πολιτισμών, το μάθημα παρουσιάζει μια ιστορική, αισθητική, φιλοσοφική και κριτική διαδρομή της ζωντανής σχέσης της μουσικής με τις υπόλοιπες τέχνες του θεάματος.

Σύντομο βιογραφικό

Η Μιχάλης Παρασκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχικά Γραφικές Τέχνες, παράλληλα με τη μουσική. Αργότερα σπούδασε μουσική σύνθεση, κλασικό και μεσαιωνικό-αναγεννησιακό τραγούδι στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Νέα Υόρκη, Βιέννη, Γκρατς, Παρίσι, Γάνδη, Άμστερνταμ, Χάγη κ.α. από σημαντικούς ερμηνευτές όπως Klangforume Wien, ASKO|Schönberg, Nieuw Ensemble, Momenta Quartet, Enno Poppe, Bas Wiegers. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλλημένα με τη Στέγη Ωνάση και την Εθνική Λυρική Σκηνή και σημαντικούς μουσικούς όπως DissonArt Ensemble, Κατερίνα Κωνσταντούρου, Γιώργο Ζιάβρα. Ταυτόχρονα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες του θεάτρου και μουσικού θεάτρου όπως την Ομάδα Ραφή, Φοίβο Συμεωνίδη, Ζωή Χατζηαντωνίου, Μάνο Βαβαδάκη, Oper(o), Νατάσα Χίντζογλου κ.α. Είναι συνιδρυτής του μουσικού συνόλου σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΤΙΞ, με το οποίο φτιάχνει παραστάσεις-θεάματα. Από το 2018, έτος ίδρυσή του, έχει συνεργαστεί 4 φορές με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη πρωτοπορία, φορτισμένη δραματουργία, ηχοχρωματικές υφές και αναζητήσεις στη φόρμα, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει πάντα τις παραδοσιακότερες φόρμες και ήχους. https://michailparaskakis.com

Ανθούλα Μαρινάκη & Ειρήνη Μαυροματάκη

Εργαστήρια για άτομα με αναπηρία

Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων ΑμεΑ

…λίγο πιο κοντά…

Για πρώτη φορά φέτος, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης συνεργάζεται με το ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ και συμπεριλαμβάνει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων ΑμεΑ, που παρέχονται δωρεάν, δημιουργώντας γέφυρες με ομάδες του πληθυσμού που ως τώρα απείχαν από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Τα εργαστήρια είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ που επιθυμούν να πειραματιστούν με τα όριά τους και να δουν τον εαυτό τους να εξελίσσεται ψυχοκοινωνικά μέσα σε μια ομάδα δίνοντάς τους έτσι την δυνατότητα να εκφραστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ενσυναισθητικής επικοινωνίας και άνευ όρων αποδοχής.

Μέσα από κιναισθητικές ασκήσεις, θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιαστικά δρώμενα, θα ταξιδέψουμε με στόχο μια παράσταση που θα προκύψει αυθόρμητα και συλλογικά από την ομάδα και με τη βοήθεια των παραμυθιών και της αφήγησης θα απελευθερώσουμε (και) τις προσωπικές μας ιστορίες.

Ελπίζουμε με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε περισσότερο ορατοί στην κοινότητα και να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα.

Σύντομο βιογραφικό

Η Ανθούλα Μαρινάκη σπούδασε Ηθοποιός στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη και Θεατροπαιδαγωγός με Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι απόφοιτος της 4ετούς εκπαίδευσης στη Μη κατευθυντική σχολή Συμβουλευτικής του Μichel Lobrot(N.d.i) ενώ έχει εκπαιδευτεί και στο θέατρο του καταπιεσμένου (T.o.t.o) στην Τσεχία.  Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εργαστηρίων Χορού, Yoga, Chi kong, Διαλογισμού και Αναπνοής, Σωματικού θεάτρου, Σωματικής ψυχοθεραπείας, Αυτοσχεδιασμού, Focusing, Ψυχοδράματος, Δραματοθεραπείας, Θεατρικού παιχνιδιού, Παραμυθιού, Αφήγησης, Αυτοσχεδιασμού καθώς και τεχνικών υποκριτικής Meissner, Mamet,Barba.,κ.α. με σημαντικούς δασκάλους, σκηνοθέτες και θεραπευτές όπως οι Αντώνης Λιοδάκης, Λάκης Κουρεντζής, Κώστας Φιλίππογλου, Ευδόκιμος Τσολακιδης, Κώστας Γάκης, Όλγα Τζώρτζ, Βίλια Χατζοπούλου, Martina Curdova, Νεκταρία Πατεράκη, ΄Αρης Στουρνάρας κ.α. Συμμετείχε σε αρκετές ερασιτεχνικές αλλά και επαγγελματικές παραστάσεις με σκηνοθέτες τους Γιώργο Αρμένη, Κατερίνα Robertson, Γιώργο Χαράτζα, Martina Curdova, Γιώργο Πούλη κ.α. καθώς και παραστάσεις δρόμου και θεάτρου Forum δικής της ή/ και συλλογικής σκηνοθεσίας. Τα τελευταία χρόνια -ανάμεσα σε άλλα- εργάζεται στα Χανιά εμψυχώνοντας ομάδες και προσεγγίζοντας συνθετικά τη Δραματική, την Παιδαγωγική και τη Θεραπευτική τέχνη.

Σύντομο βιογραφικό

Η Ειρήνη Μαυροματάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε στο  Θεατρικό Εργαστήρι ΝΟΤΟΣ 3 χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου χορού, Butoh αυτοσχεδιασμού, contact improvisation στο studio ΚΕΡ της Έφης Καλούτση καθώς και μαθήματα θεάτρου στο Τhetre 73100 με την Ιώ Ασηθιανάκη στα Χανιά. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού SineQuaNon και Χt-dancethetre του Φώτη Νικολάου δίνοντας παραστάσεις σε Ηράκλειο, Αθήνα και Κύπρο αντίστοιχα. Ήταν η Σφίγγα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Η Φανουρόπιτα», «Μη μου ΆΠΤΟΥ» σκηνοθεσίας Δημ. Γιατζουζάκη και «Νύφες» σκην. Παντελή Βούλγαρη. Ήταν μέλος της χορευτικής ομάδας ΗΝΕΜΟΕΙΣ της Μαρίας Μέντεζ δίνοντας παραστάσεις σε Χανιά, Ηράκλειο και Αθήνα. Από το 2013 είναι μέλος της χοροθεατρικής ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ του Γιώργου Χρηστάκη σαν χορεύτρια και ηθοποιός σε κείμενα και σκηνοθεσία Γιάννη Ζωγραφάκη δίνοντας παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2020 παρακολουθεί το θεατρικό εργαστήρι ΑΓΙΟΥΤΟ του Πέτρου Μπουσουλόπουλου. Συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά του MEGA «Κομμάντα και Δράκοι» σκηνοθεσίας Θοδωρή Παπαδουλάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ