Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Εγκαινιάζεται η Έκθεση: «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη»

Ανάμεσα σε έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις – όλα τους προερχόμενα από την ιδιωτική συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη-, πραγματοποίηθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης της μεγάλης Έκθεσης: «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα την εγκαινιάσει, αύριο, Σάββατο,  30 Οκτωβρίου 2021.

«Η απόφαση να πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας κλίμακας έκθεση στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική και το όραμα που έχουμε ως δημοτική αρχή, να αποτελέσει ο Πολιτισμός εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Θέλω να πιστεύω πως η  συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάζει παράλληλα και μια νέα εποχή για τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, καθώς από ένας μουσειακός χώρος που φιλοξενεί διάφορα εκθέματα κατά καιρούς, ήδη από την προετοιμασία της έκθεσης, άρχισε να αποκτά ζωή και να μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό χώρο τέχνης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης με αφορμή το σημαντικότερο γεγονός που  πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

«Η συλλογή μέρος της οποίας παρουσιάζεται σήμερα είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης προσπάθειάς της Τίνας και του Μιχάλη να περισυλλέξουν, να συντηρήσουν και να διαφυλάξουν πολύτιμα έργα τέχνης, που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή της χώρας μας από τα πρώιμα επαναστατικά χρόνια ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια ανεκτίμητη προσφορά προς το σύνολο, μεγάλης αισθητικής και πατριωτικής αξίας. Η έκθεση της δε, είναι μοναδική για τα καλλιτεχνικά δρώμενα όχι μόνο του Δήμου μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, προσελκύοντας ακόμη και το διεθνές ενδιαφέρον», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες: «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή».

 

Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, στην Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

«Στην έκθεση της Συλλογής Κρασάκη που φιλοξενεί η Πινακοθήκη Χανίων επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών και των ιστορικών συνθηκών που συντέλεσαν στην δημιουργία τους, να φωτιστεί ο ρόλος της τέχνης μέσα από τη διαλεκτική σχέση τέχνης, ιστορίας, κοινωνίας, και να προσφερθεί η δυνατότητα πολλαπλών αναγνώσεων», εξήγησε το σκεπτικό παρουσίασης των έργων ο γενικός επιμελητής της έκθεσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

«Τα αντικείμενα της συλλογής αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδου και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση μέσα από τη δράση και τις μαρτυρίες των περιηγητών και των φιλελλήνων. Σε συνδυασμό δε με τα σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα συνθέτουν,έναν πολιτισμικό θησαυρό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνειδητοποίηση της ταυτότητας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η συγγραφέας Κατερίνα Σχινά, η οποία και έχει επιμεληθεί  τον πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά).

Ξεχωριστή στιγμή πριν από την ξενάγηση στην έκθεση από τους συντελεστές της ήταν όταν πήρε τον λόγο ο συλλέκτης, Μιχάλης Κρασάκης και μοιράστηκε με τους παρισταμένους το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της συζύγου του, Τίνας και τη δίκη του, να αποκαλύψουν στο ευρύ κοινό ένα μέρος της πλούσιας συλλογής τους, καρπό επιμονής μισού αιώνα. «Δεν σας κρύβω ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση αφού θα αποχωριστούμε για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα αγαπημένα μας αντικείμενα. Από την άλλη όμως, φαίνεται ότι ήταν μια σωστή πράξη, αφού τόσο οι άκρως φιλότεχνοι άνθρωποι του δήμου Χανίων απέδειξαν έμπρακτα ότι μπορούν να σβήνουν τη δίψα των Κρητικών για ουσιαστικά πολιτιστικά δρώμενα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει από κοντά έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα στη Μεγαλόνησο».

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο.

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98

Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”: Χάληδων 83ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ