ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημοτικές εκλογές και υποψηφιότητες (Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Αυτό τον καιρό, 50 μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, γίνεται πολύς λόγος στις τοπικές κοινωνίες για τους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Και συνήθως το κυρίαρχο θέμα είναι αν ο υποψήφιος είναι πιθανό να κερδίσει το δήμο, και όχι αν μπορεί να παράγει έργο.

Πολύ συζήτηση γίνεται και για τα ‘προσόντα’ που πρέπει να έχουν αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε ως υποψήφιοι Δήμαρχοι είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι, μια και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει κάθε Έλλην πολίτης άνω των 17 ετών σύμφωνα με το σύνταγμα. Κάποιοι μιλούν για ‘καλούς επιστήμονες’, ή ‘πετυχημένους επιχειρηματίες’, άλλοι για ‘ταπεινούς’ ή ‘επαγγελματίες πολιτικούς’, κλπ.

Όμως σήμερα είναι η ώρα των ικανών. Και ικανότητα σημαίνει γνώσεις, εμπειρίες, έργο, δυνατότητες, ήθος, καταξίωση στη τοπική κοινωνία, διάθεση για αφιλοκερδή προσφορά, αγωνιστικότητα και ηγετική φυσιογνωμία. Και βέβαια ηγέτης δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ο οποιοσδήποτε έχει οικονομική επιφάνεια, κατέχει μια ανώτατη θέση στη διοικητική πυραμίδα ή τους κομματικούς μηχανισμούς, άριστες κοινωνικές σχέσεις, κλπ. Πιο συγκεκριμένα η υποψήφια ηγεσία του δήμου θα πρέπει να έχει κοινό όραμα και συνοχή, διάθεση για συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα για ρήξη με το κατεστημένο. Να μπορεί να διαμορφώνει στρατηγική ανάπτυξης, να προγραμματίζει, να συντονίζει και να ελέγχει την υλοποίηση του έργου και των στόχων και να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους και σε όλους τους χώρους ότι αποτελεσματική Δημοτική αρχή σημαίνει επιστημονικές και διοικητικές γνώσεις και ικανότητες, δυναμισμό, και κυρίως σύγχρονες αντιλήψεις, σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο μέσω ορθολογικής σκέψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κινείται στο πλαίσιο μιας Ελλάδας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ε.Ε., με κανόνες παιχνιδιού που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για όσους θα διαθέτουν την ικανότητα να τις αξιοποιήσουν. Όσοι από τους υποψήφιους, πού αντί να διαθέτουν όλα αυτά είναι δέσμιοι απωθημένων, νοοτροπιών, λογικών και πρακτικών περασμένων δεκαετιών, χωρίς ίχνος διεκδικητικής διάθεσης με το μόνο τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η αποχώρησή τους.

Πέρα όμως από την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων συνδυασμών καθοριστικό ρόλο έχει η ψήφος των δημοτών που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία. Αν η επιλογή δεν γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα και διάθεση για προσφορά του υποψηφίου αλλά τη συγγενική σχέση (μεγάλο σόϊ, κουμπαριές κλπ), την εξόφληση υποχρεώσεων (εξυπηρέτηση από το υποψήφιο λόγω θέσης του στο κρατικό μηχανισμό) ή κοινωνικών υποχρεώσεων, τουλάχιστον μια νέα χαμένη πενταετία για το Δήμο Κισάμου θα είναι γεγονός, σε μια εποχή που και η εξεύρεση πόρων είναι το ζητούμενο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη για ανάπτυξη επιτακτική. Και τότε η ευθύνη δεν θα είναι μόνο του Δημάρχου, αλλά όλων εμάς που με τη ψήφο μας εκλέξαμε αυτή την ηγεσία.

Από την επιλογή μας λοιπόν δεν θα εξαρτηθεί μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας που θέλουμε.

Κ. Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-ΕρευνητήςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ