ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB: Όχι πρόωρες εκλογές – Ναι στην απλή αναλογική

Όχι σε απλή αναλογική, όχι σε πρόωρες εκλογές, ναι υπό προϋποθέσεις σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά μικρά ποσοστά σε οικουμενική. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας δημοσκόπησης της MRB για το newsbomb.gr.  Παρατηρώντας αναλυτικά τους πίνακες της δημοσκόπησης βλέπουμε τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα οποία εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες. Και όχι μόνο δεν θέλουν, αλλά έχει αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που θέλουν οι κάλπες να στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όπως φαίνεται συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της MRB που έγινε πάλι για το Newsbomb.gr από το 50,2% που ήθελαν εκλογές την άνοιξη του 2023, φτάσαμε στο 53,5%.

Ενδεικτικό είναι ότι στην προηγούμενη μέτρηση υπήρχε ένα ποσοστό 27,4% που ήθελε εκλογές τον Ιούνιο και στην σημερινή δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 20,4%. Άρα είναι σαφές ότι κάποιοι παράγοντες έχουν επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες σε μεγάλο ποσοστό δείχνουν να έχουν πειστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, το 49,1% απαντά την άνοιξη του 2023.

Στις αναλύσεις με βάση την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων προκύπτει ότι ακόμα και όσοι ψήφισαν το 2019 ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη τάση προς εκλογές εντός του καλοκαιριού. Μόνο 33,2% επιθυμούν κάλπες το καλοκαίρι, ενώ μόνο το 11% πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Όσοι ψήφισαν ΝΔ ούτε θέλουν, ούτε πιστεύουν ότι θα γίνουν εκλογές.

Εκεί που η ΝΔ φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά είναι στην παράσταση νίκης που συγκεντρώνει ποσοστά 47,9%, έναντι 17,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για διαφορά που αγγίζει το 30,8%. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις κομματικές προτιμήσεις το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Έχει λοιπόν δημιουργήσει μια υψηλή αίσθηση νίκης.

Η ΝΔ δείχνει να προηγείται ακόμα και στο ερώτημα: «ποιος θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο;». Το 34,1% απαντά η ΝΔ και το 27% θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ η ψαλίδα είναι 7,1% και υπάρχει και ένα υπολογίσιμο ποσοστό του 18,7% που απαντά: «κανένα κόμμα».

Πάμε τώρα να δούμε το αντίστροφο ερώτημα. «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει;». Και εδώ προηγείται η ΝΔ αφού το 37% απαντά ότι δεν θέλει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα ένα 33,6% απαντά ότι σίγουρα δεν θέλει να βγει η ΝΔ. Η Πειραιώς δηλαδή προηγείται και σε αυτό το εύρημα 3,4% σε σχέση με την Κουμουνδούρου.

Ιδιαίτερης μελέτης χρήζουν οι απαντήσεις που αφορούν τα σενάρια συνεργασίας που θα ήθελαν οι πολίτες να συμβούν στις επόμενες εκλογές. Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να αντιδρά θετικά σε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (21,7%) ή ακόμα και με μικρότερα κόμματα (5,9%). Το 27,1% απαντά ότι συμφωνεί σε ένα τέτοιο σχήμα. Από την άλλη μεριά ένα ποσοστό 21% βλέπει με καλό μάτι μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (11,6%) ή και ΣΥΡΙΖΑ με άλλα μικρότερα κόμματα (9,4%). Αυτό που σίγουρα δεν θέλουν οι πολίτες είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι μικρά τα ποσοστά όσων επιθυμούν μια οικουμενική κυβέρνηση (18,6%). Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό 16,9% που δεν θέλει καμία συνεργασία και θέλει να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.

Με βάση τις κομματικές τους προτιμήσεις, οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν σε ποσοστό 43% κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς σε ποσοστό 18,6% οικουμενική. Αντίθετα όσοι το 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 29,7% θέλουν συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα κι ένα ποσοστό 26,3% με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πάμε τώρα στην μεγάλη εικόνα του καυτού ερωτήματος: «Απόψεις για την διακυβέρνηση της χώρας- Μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας;». Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, το 48% εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και έτσι μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό 36,1% που πιστεύει ότι οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις εξασφαλίζουν πολιτική σταθερότητα και έτσι μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας.

Ενδιαφέρουσες είναι και οι απόψεις για το εκλογικό σύστημα: Απλή ή ενισχυμένη αναλογική; Ενισχυμένη αναλογική που εξασφαλίζει ευκολότερα μονοκομματικές κυβερνήσεις θέλει το 30,7%, ενώ απλή αναλογική που εξασφαλίζει την συμμετοχή των κομμάτων στη βουλή βάσει της πραγματικής τους εκλογικής δύναμης θέλει το 53%.

Ο βαθμός ανησυχίας για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας της χώρας στο πλαίσιο της εφαρμογής της απλής αναλογικής φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος και αγγίζει το
54,8%. Το 30,9% των ερωτηθέντων ανησυχεί αρκετά και το 20,3% ανησυχεί πολύ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ