ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 16% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 16% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του Mega, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει το 29,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟK 10,2%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 6,1%, οι Σπαρτιάτες 3,1%. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7%, ενώ η Νίκη λαμβάνει 3,6 % και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,6 %. Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης λαμβάνει το 45%, ενώ ο Κασσελάκης λαμβάνει το 31%.

Όσο για τη δημοφιλία του νεοκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.

Σε ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, οι πολίτες απαντούν την Ακρίβεια με 36% και την Οικονομία 23%. Σε ερώτηση για τη θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση ψήφισε το 34%, ενώ για την αντιπολίτευση το 12%.

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).

Επίσης η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλοτερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.

 

Δημοσκόπηση Alco: 17 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

Διαφορά 17% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco για την τηλεόραση του Alpha, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ 32,3% λαμβάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,3%, το ΠΑΣΟ11,8%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 5%., οι Σπαρτιάτες 4,5%. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7% , ενώ η Νίκη λαμβάνει 25,% και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,7%

Σε ερώτηση για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη οι πολίτες απάντησαν:

40% χειρότερη
17% το ίδιο κακή
12% το ίδιο καλή
14% καλύτερη

Ως προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό κοινό, στην πλειοψηφία του ζητά να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%.

Από εκεί και πέρα οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel καθώς το 49% απαντά καθόλου, λίγο το 27% αρκετά 19%.

Στο ίδιο ερώτημα σε κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγη περισσότερο, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένοι. Ως προς την ανταπόκριση των ενόπλων δυνάμεων στην σφοδρή κακοκαιρία, οι πολίτες εμφανίζονται ικaνοποιημένοι σε ποσοστό 68% έναντι 20% που δηλώνει όχι (στην πιο κάτω κάρτα είναι λανθασμένα αντίστροφα τα νούμερα).ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ