Δήμος Πλατανιά ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Πλατανιά: Με εκδήλωση στις Βούβες ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ “Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός”

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκε το βιωματικό διήμερο δράσεων του 12ου Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά, που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η δεύτερη βραδιά του διημέρου  ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον και στα τοπικά προϊόντα, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελιά των Βουβών. Στο πρώτο μέρος  της εκδήλωσης και σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του ο αείμνηστος τέως Δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Αντ. Πολυχρονίδης,  με  την  ονοματοθεσία της πλατείας μπροστά από την Αρχαία Ελιά  σε πλατεία «Πολυχρόνη Αντ. Πολυχρονίδη» .Η αποκάλυψη της πινακίδας ονοματοθεσίας, έγινε από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, τη σύζυγο του  Ελευθερία και τον γιο Αντώνη. Στον χαιρετισμό του ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του εκλιπόντα και στην αγάπη του για το περιβάλλον, επιστέγασμα της οποίας ήταν η ανάδειξη της Αρχαίας Ελιάς των Βουβών.

Για τον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη μίλησαν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Κοπάσης, ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κ. Αντωνης Καπνισάκης, ο επί χρόνια συνεργάτης του και πρώην Αντιδήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνης Σημαντηράκης, η Εντεταλμενη Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος της οικογένειας κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης κ. Λευτέρης Παπαδερός. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο  Δρ. Γιώργος Μπαουράκης, Διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη καθώς και για τη συνεργασία που είχαν από τις θέσεις που υπηρέτησαν.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή του ντοκυμαντέρ “Άγρια χόρτα, μια πολύτιμη κληρονομιά μας”, μια παραγωγή του Δήμου Πλατανιά και της Κ.Ε.ΔΗ.Π με τη συνεργασία της Νέας Τηλεόρασης, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπικάκη. . Ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Μαλανδράκης αναφερόμενος στο ντοκυμαντέρ , αφού συνεχάρη τους συντελεστές τόνισε ότι “…η παραγωγή αυτή του Δήμου Πλατανιά αποτελεί και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάσωση αλλά και την ανάδειξη της χλωρίδας του τόπου μας…” Στον χαιρετισμό της η κ. Μπικάκη, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, την ΚΕΔΗΠ και όλους τους συντελεστές και συνεργάτες της για την παραγωγή του ντοκυμαντέρ, ανέφερε ότι  οι πρόγονοί μας  διαχειρίστηκαν με τόση σοφία τα άγρια βρώσιμα χόρτα, τα οποία έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  και μας τα παρέδωσαν ως μια σπουδαία κληρονομιά. Είναι αναγκαιότητα να καταγραφεί η γνώση των άγριων χόρτων, να διατηρηθεί και να διαδοθεί στις νεότερες γενιές..”

Μετά το τέλος της προβολής προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια χόρτα από τους αρχιμάγειρες Γιάννη Αποστολάκη, Γιάννη Κατσιφαράκη και Γιώργο Μακρή.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν  οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Χρήστος Αρχοντάκης, Ασπασία Λουπάκη, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Χρυσάνθη Μαραγκουδάκη-Πλοκαμάκη και Χαρίτος Μπομπολάκης, ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κ. Πέτρος Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Ανθούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέλιος Μαριανάκης, οι τέως Δήμαρχοι Κολυμπαρίου κ. Μανώλης Ροσμαρής,  Βουκολιών κ. Νίκος Μπομπολάκης και Σούδας κ. Γιάννης Περράκης, πολλοί συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, πρόεδροι Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Η παραπάνω εκδήλωση σηματοδότησε τη λήξη του σπονδυλωτού προγράμματος των εκδηλώσεων του 12ου Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός». Περισσότερες από 40 εκδηλώσεις  (κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, οινογευσίες, γευσιγνωσίες, δράσεις για παιδιά, κ.α.) πραγματοποιήθηκαν και αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι οποίες αγκαλιάστηκαν από κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας και γνώρισαν μεγάλη απήχηση και συμμετοχή.

Ο Δήμος Πλατανιά θα συνεχίσει τη  πραγματοποίηση  δράσεων με στόχο την ενεργοποίηση  των  τοπικών κοινωνιών και των επισκεπτών της περιοχής αλλά και τη διασύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ