Γεύση - Ψυχαγωγία Δήμος Πλατανιά

Δήμος Πλατανιά: Η παράσταση «Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει, με τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά, το έργο του διακεκριμένου Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές «Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ»(Άμλετ/Κολτές), την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε.

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕΚ Έφης Θεοδώρου, αποτελεί μια διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1974. Η δράση οργανώνεται μέσα από την πύκνωση της πλοκής σε 24 ώρες γύρω από τα 4 βασικά πρόσωπα: Άμλετ, Γερτρούδη, Οφηλία, Κλαύδιος. Ένα κουαρτέτο κεκλεισμένων των θυρών, δύο αντιτιθέμενα ζευγάρια, δύο αντίθετα πεπρωμένα καθρεφτίζονται και ενσαρκώνουν το απελπισμένο όραμα της ανθρώπινης συνθήκης ανάμεσα στον έρωτα και την πολιτική. Ο Κολτές τοποθετεί τον «Άμλετ» του σε ακαθόριστο τόπο και χρόνο, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία και θεματικές του πρωτότυπου έργου.

Η άθλια δολοφονία του βασιλιά-πατέρα, ο σφετερισμός της εξουσίας από τον δολοφόνο- εραστή, η εκδίκηση σε εξέλιξη, το «θέατρο εν θεάτρω», η τραγική λύση της ιστορίας, είναι παρόντα στο νέο αυτό έργο που εξερευνά ερωτήματα για την ταυτότητα, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, την εξουσία, τις οικογενειακές σχέσεις, την αναμέτρηση με το αναπόδραστο του θανάτου, τη λυτρωτική δύναμη του θεάτρου ως καθρέφτη της πραγματικότητας.

Ο Άμλετ του Σαίξπηρ δεν δρα, είναι ακινητοποιημένος, καθυστερεί να γίνει η κινητήρια δύναμη και ο ήρωας του έργου. Ο Άμλετ του Κολτές, είναι σίγουρα πιο ορμητικός, πιο αποφασισμένος. Βιάζεται να τελειώσει. Να τελειώσει με τον Άμλετ, να τελειώσει με το Θέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ευγενία Γραμματικοπούλου

Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Jan Van Angelopoulos

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες αφίσας – προβών – trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν:

Άμλετ: Έκτορας Λυγίζος

Γερτρούδη: Μαρία Σκουλά

Κλαύδιος: Γιώργος Κριθάρας

Οφηλία: Μάγδα Καυκούλα

Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα».

Γενική είσοδος 8€

Ηλεκτρονική προπώληση:

https://www.more.com/theater/amlet/koltes/ και στο ταμείο του θεάτρου 1,5 ώρα πριν από κάθε παράσταση.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ