Δήμος Πλατανιά

Δήμος Πλατανιά: Επίσκεψη αντιπροσωπείας Νεοζηλανδών στον Δήμαρχο Ιωάννη Μαλανδράκη

Στο Δημαρχείο στο Γεράνι, δέχτηκε  ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης αντιπροσωπεία Νεοζηλανδών, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την Μάχη της Κρήτης. H παραπάνω αντιπροσωπεία τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησε  πεζοπορία στην διαδρομή από την Ιστορική Μεταλλική Γέφυρα του Ταυρωνίτη και το Ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε, έως τα Σφακιά, όπως είχαν κινηθεί το 1941 οι ομοεθνείς τους κατά την αποχώρηση τους από την Κρήτη.

Έγινε συζήτηση σε εγκάρδιο κλίμα, μεταφέρθηκε το ενδιαφέρον που είναι πάντα μεγάλο και  ζωηρό στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία για τη Μάχη της Κρήτης και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων των δυο περιοχών.

Ο Δήμαρχος αφού  τους καλωσόρισε και τους συγχάρηκε  για το τολμηρό εγχείρημα τους, να διανύσουν όλη την διαδρομή, συνομίλησε μαζί τους ενημερωμένος ότι κάποιοι εξ αυτών που ήταν απόγονοι πολεμιστών στη Μάχη της Κρήτης, συζητήθηκε εκτενώς πως μπορεί να ενισχυθεί και επαναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία σε συνεργασία πιθανόν και με την Περιφερειακή Ενότητά Χανίων.

Στην συζήτηση μετείχε και ο Sean Johnstone Αντιπρόεδρος του Cretan Commemoration Committee  και συμφωνήθηκε να εξεταστεί δυνατότητά μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο στην κατεύθυνση διατήρησης της  Ιστορικής μνήμης και ανάδειξης ιστορικών τοποσήμων.

Ο Σύμβουλος του Δημάρχου κος Μαλανδράκης Μάρκος, εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη ήδη πρωτοβουλία του Δήμου για δημιουργία μια κυκλικής περιπατητικής ιστορικής διαδρομής η οποία θα ενώνει κοντινά σημαντικό τοπόσημα της Μάχης της Κρήτης,  όπως το Αεροδρόμιο του Μάλεμε, η Γέφυρα  Ταυρωνίτη, το Υψωμό 107 στην Βλαχερωνίτισα, το Ξαμουδοχώρι οπού λειτούργησε κατά την Μάχη το πρώτο φορητό συμμαχικό Ραντάρ !, και το Μαρτυρικό Χωρίο Κοντομαρί. Η παραπάνω καταρχήν πρόταση έγινε αποδεκτή με χαρά και οι παρευρισκομένοι δηλώσαν ότι ήδη πολλοί επισκέπτες θέλουν να επισκεφτούν όλα τα  παραπάνω μέρη.

Επίσης ο Δήμαρχος Πλατανιά πρόσθεσε ότι προτίθεται ως Δήμος να κινήσει πρωτοβουλίες και συνέργειες για την δημιουργία ενιαίου χάρτη- πλατφόρμας,  για την ανάδειξή όλον των ιστορικών τοποσήμων.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο το Λεύκωμα του Δήμου, στον συντονιστή εκ μέρους της ομάδας κ Μark Appleton  και έλαβε από αυτών ένα αναμνηστικό μετάλλιο, καθώς και από τον παριστάμενο εκπρόσωπο της φυλής ΜΑΟRΙ το χαρακτηριστικό δώρο τους, μια κόκκινη παπαρούνα, τέλος αποχαιρετίστηκαν με τον παραδοσιακό χαιρετισμό της φυλής των ΜΑΟRΙ τον Ηongi!.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ