Δήμος Πλατανιά

Δήμος Πλατανιά: Ένταξη έργου “Διαμόρφωση και Ανάδειξη Παραδοσιακής Δεξαμενής Νερού”

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2021-2025» το έργο με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΠΑΔΙΑΝΑ Τ.Κ. ΛΑΚΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ», προϋπολογισμού 74.000,00€.

Τα προηγούμενα έτη, ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, είχαν επικαιροποιήσει παλαιότερη μελέτη για το παραπάνω έργο, ενώ στη συνέχεια και με τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης  και μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Πλατανιά κ.Ιωάννη Μαλανδράκη, αναγνώρισε τη σημασία της συντήρησης και της ανάδειξης του παραπάνω μνημείου και την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης του.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ιωάννης Μαλανδράκης, χαρακτηριστικά ανέφερε  ότι “…. ο Δήμος Πλατανιά ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής των Λάκκων, ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις επισκεψιμότητας  σε ένα ακόμα μας μνημείο. Οι διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα…”

Το προτεινόμενο Έργο αφορά στις εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης της παραδοσιακής δεξαμενής των Παπαδιανών Τ.Κ. Λάκκων του Δήμου Πλατανιά και του χώρου που την περιβάλλει, καθώς και της σύνδεσής της με το βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Οι κυριότερες επεμβάσεις που προτείνονται είναι οι παρακάτω:

  • Επισκευή του κτίσματος της δεξαμενής εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς και η απελευθέρωση των τμημάτων που έχει καλύψει ο δρόμος. Στις εργασίες επισκευής περιλαμβάνονται η καθαίρεση των σαθρών κονιαμάτων και επιχρισμάτων, η αντικατάσταση των φθαρμένων λίθων, καθώς και οι εργασίες αρμολογήματος. Επίσης, η κατασκευή νέων κονιαμάτων στην τοιχοποιία της δεξαμενής, η επισκευή των ρηγματώσεων με ενέσεις εποξειδικής ρητίνης, η αποκατάσταση των επιχρισμάτων με κουρασάνι, ενώ εσωτερικά της δεξαμενής θα κατασκευασθεί τσιμεντοκονία για την αδιαβροχοποίησή της.
  • Επισκευή της λίθινης στέρνας.
  • Διαμόρφωση και πλακόστρωση του χώρου γύρω από τη δεξαμενή και τη στέρνα. Η πλακόστρωση θα γίνει με ακανόνιστες λίθινες πλάκες της περιοχής. Τα τοιχία αντιστήριξης και τα σκαλιά, όπου αυτά χρειαστούν, θα κατασκευασθούν από πέτρα της περιοχής.
  • Αντικατάσταση της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος που καλύπτει τη στέρνα, με γέφυρα από μεταλλικό σκελετό, ξύλινο δάπεδο και κιγκλιδώματα από μορφοσίδηρο, η οποία θα εξασφαλίζει τη σύνδεση της δεξαμενής με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
  • Επένδυση του δρόμου που συνδέει τη δεξαμενή με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με λίθινες πλάκες.
  • Κατασκευή υδραυλικής εγκατάστασης για την παροχέτευση του νερού.
  • Κατασκευή ηλεκτρικής εγκατάστασης για το φωτισμό του περιβάλλοντα χώρου .

Το έργο στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη του κτίσματος της παλαιάς δεξαμενής,

ενός αξιόλογου στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς της αγροτικής υπαίθρου, καθώς και στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου που την περιβάλλει και στη σύνδεσή της με τον παρακείμενο βυζαντινό ναό με τον οποίο αποτελούν ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο.

Η δεξαμενή των Παπαδιανών Λάκκων αποτελεί αξιόλογο μνημείο της όψιμης ενετοκρατίας,  το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και των ανθρώπινων παρεμβάσεων που πλέον μετά την χρηματοδότηση θα διασωθεί και θα αναδειχθεί.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ