Δήμος Πλατανιά

Δήμος Πλατανιά: Ανοιχτό Διαδραστικό Εργαστήρι για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και Προσβασιμότητα

Ο Δήμος Πλατανιά, και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης,προσκαλούν τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου στοΑνοιχτό Διαδραστικό Εργαστήρι για τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 και Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 από τις 18:00μ.μ-21:00μ.μέξω από το Τουριστικό Περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία του Πλατανιά.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών για το Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Πλατανιά και η ενεργός συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του οράματος και στο σχεδιασμό λύσεων που ενισχύουν την οδική ασφάλεια και βελτιώνουν τις μετακινήσεις, και την ποιότητα ζωής μας!

Με ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό υλικό,το Εργαστήρι θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας:

  • Να οραματιστούμε την πόλη που θέλουμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να απολαμβάνουμε στο μέλλον
  • Να συζητήσουμε προτάσεις για πιο ασφαλή, προσβάσιμη και φιλική προς όλους πόλη, με τη βοήθεια διαδραστικού χάρτη
  • Να καταγράψουμε την εμπειρία και τις απόψεις για τις μετακινήσεις στην πόλη, μέσω online ερωτηματολογίου
  • Να υπολογίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καθημερινών μας μετακινήσεων και να μάθουμε για επιλογές πιο φιλικές προς το περιβάλλον και το πορτοφόλι μας, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (mobileapp).

Το Εργαστήρι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Πλατανιά για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, που φέτος μετρά το 20ο έτος της, με σύνθημα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.» και του Ευρωπαϊκού έργου CIVITAS SUMP-PLUS[1], που υλοποιείται με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης προσκαλεί τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής vα συμμετέχουν ενεργά στον Σχεδιασμό Βιώσιμης Κινητικότητας και να γίνουν συν-δημιουργοί του οράματος

«Να αναδειχθεί η περιοχή ένα μέρος έμπνευσης τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες της και ένας τόπος να θέλεις να ζεις και να δημιουργείς. Ο Πλατανιάςαλλάζει! Εσύ;»

[1].Η ευρωπαϊκή δράση SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems”, ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στοχεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών εργαστηρίων και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων σε 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία). Στo SUMP-PLUS συμμετέχουν ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, και υλοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Πλατανιάς είναι ο μόνος ελληνικός δήμος που συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ