ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Δήλωση Βάμβουκα για την ακύρωση του σχεδιασμού ανάπλασης της οδού Τζανακάκη

Η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο δείχνει την απόφαση της δημοτικής αρχής ακύρωσης της μελέτης ανάπλασης της οδού Τζανακάκη. Το έργο ήταν σχεδιασμένο  με φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο, ως ενιαίο έργο του άξονα που θα καταλήγει στην οδό Σκαλίδη και  χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης που επιτύχαμε να εντάξουμε τον δήμο Χανίων, με πλούσια προίκα αρχικά 11 εκ. Ευρώ. Η ακύρωση ενός τμήματος του έργου που καταλήγει στην οδό Πειραιώς, μας  βρίσκει αντίθετους και θα εξηγήσω τους λόγους.

Α) Αποτελεί σχεδιασμό που έγινε με πολλή επιμέλεια επί των ημερών μας για την δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου άξονα από Τζανακάκη έως Πειραιώς, ως πρότυπο που θα αγκάλιασει στην συνέχεια όλο το κέντρο της πόλης, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών κίνησης με τρόπο βιώσιμο. Μην ξεχνάμε επίσης ότι παράλληλος  στόχος είναι η σύνδεση με το πάρκο των Αγ. Αποστόλων μέσω της Νέας Χώρας.

Β) θα υπάρξει απώλεια πόρων διότι μία ώριμη μελέτη δεν υποβάλλεται για χρηματοδότηση σε ένα τμήμα του οποίου ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 1 εκ. Ευρώ.

Η δικαιολογία ότι οι πόροι θα μεταφερθούν αλλού δεν ευσταθεί, διότι θα προκύψουν ούτως ή άλλως επί πλέον πόροι από τις εκπτώσεις οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν άλλα έργα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ακόμη περισσότερο, κατά την εκτίμησή μου, θα περισσέψουν επί πλέον χρήματα από τη μη χρήση τους συνολικά από το πρόγραμμα.

Γ) Ο σχεδιασμός που εξήγγειλε ο δήμαρχος για μετατροπή της οδού Τζανακάκη σε πεζόδρομο είναι λάθος και δεν βασίζεται σε καμία λογική που λαμβάνει υπόψιν τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης. Αν δε αυτό το συνδυάσουμε με την εξαγγελθείσα κατάργηση της οδού Βαλαωρίτου (ανάμεσα σε δημοτικό κήπο και πάρκο ειρήνης), τότε θα έχουμε έμφραγμα στην κίνηση ενός κεντρικού άξονα της πόλης. Επι πλέον ο δρόμος αυτός είναι χαρακτηρισμένος παλιά εθνική οδός (ΠΕΟ) και δεν προβλέπεται ούτε η πεζοδρόμηση ούτε και κατάργησή του.

Έτσι αποκόπτεται ένα μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπλαση του νεότερου τμήματος της πόλης που παραδώσαμε για ολοκλήρωση στην νέα δημοτική αρχή. Ο σχεδιασμός μας και η προετοιμασία περιλαμβάνει την δημιουργία της νέας βιβλιοθήκης, το νέο δημαρχείο στις Ιταλικές στρατώνες, την ανάπλαση του κήπου, την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και την σύνδεσή του με τον κήπο, την ανακατασκευή των κάθετων δρόμων στην οδό Τζανακάκη κλπ.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής πλεύσης της νέας δημοτικής αρχής, θα οδηγήσει κατά την γνώμη μου είτε να μην γίνει έργο στην οδό Τζανακάκη, είτε σε κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πόλης εφ’ όσον ξεπεραστούν τα θέματα και  προχωρήσει η πεζοδρόμηση.

ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

τ. δήμαρχος ΧανίωνΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ