ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: Εξετάζεται “πάγος” στην επιβολή προστίμου – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Παράταση υπό τη μορφή μη επιβολής προστίμου για διάστημα 2 μηνών είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για να μην επιβληθεί πρόστιμο θα είναι η επιχείρηση να μπορεί να αποδείξει, είτε με κάποιο έγγραφο είτε με μια επιστολή που θα έχει στη διάθεση της, ότι δεν κατέστη εφικτή η διασύνδεση. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τον χρόνο που θα δοθεί.

Τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες επιχειρήσεις καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την ολοκλήρωση του έργου. Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου το σκέλος της αναβάθμισης των λογισμικών φαίνεται να κινείται με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο πάροχοι, προμηθευτές και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συντονιστούν ώστε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα και με την ΑΑΔΕ να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί «βρέξει- χιονίσει», καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα για το αίτημα που σχεδιάζει να υποβάλλει η χώρα μας για την εκταμίευση της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης το Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) με την ΑΑΔΕ» αποτελεί ένα από τα ορόσημα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με χρόνο ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα προβλήματα που καταγράφονται δεν αφορούν τόσο στο ότι οι εμπλεκόμενοι «έτρεξαν» την τελευταία στιγμή όσο στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να :

·προκύπτουν τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία σύνδεσης και δικτύωσης των POS από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών που προβαίνουν στην τελική διασύνδεση

·καταγράφεται μεγάλη δυσκολία στις επιχειρήσεις όχι μόνο να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το καταφέρουν, η ημερομηνία επίσκεψης του τεχνικού είναι πολλές ημέρες μετά.

Σημειώνεται ότι για τους 35 νέους κλάδους επαγγελματιών, όπως ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.α., που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS, το περιθώριο που έχουν να το πράξουν είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου. Βασική προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι έχουν παραγγείλει το τερματικό μέχρι σήμερα (29 Φεβρουαρίου). Στην περίπτωση που δεν έχουν εγκαταστήσει POS έως τις 31 Μαρτίου, την 1η Απριλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ