ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

Διαμόρφωση και οργάνωση χώρων καταφυγής πληθυσμού μετά από σεισμό στην περιοχή Β.Α.Α. Δήμου Χανίων

Την θωράκιση ενός μεγάλου μέρους της πόλης των Χανίων έχει στόχο το έργο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Κρήτη του ΕΣΠΑ, με θεματικούς στόχους την Κλιματική αλλαγή και την Πρόληψη και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Η αναζωογόνηση του Αστικού Κέντρου Χανίων με όρους αειφορίας και κοινωνικής συνοχής (RevitalizingtheCoreforDevelopment – RECODE), θα υλοποιηθεί μέσω του έργου αυτού που αφορά την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής  για την οργάνωση και λειτουργία τριών κοινόχρηστων χώρων του Δήμου οι οποίοι αποτελούν χώρους εκτόνωσης/ καταφυγής πληθυσμού μετά από σεισμό στην περιοχή επέμβασης των Β.Α.Α. Δήμου Χανίων.

Η σχετική σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού 194.589,99 ευρώ, υπεγράφη στις 30 Ιουλίου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 353.000 ευρώ και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι 31-7-2020.

Οι χώροι καταφυγής είναι αυτοί που θα συγκεντρωθούν οι κάτοικοι μετά από σεισμό και θα παραμείνουν από λίγες ώρες μέχρι και για 2-3 ημέρες. Οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν αυτοί οι χώροι καθορίζονται από αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας όπως ο Οργανισμός Αντισεισμικής Πολιτικής (ΟΑΣΠ). Για τον Δήμο Χανίων οι χώροι καταφυγής είχαν καθοριστεί στο Σχέδιο Οργάνωσης Χώρων Αντισεισμικής Προστασίας του (πρώην)Δήμου Χανίων που εκπονήθηκε από το ΤΕΕ σε συνεργασία με την πρώην Ν.Α. Χανίων (2007) και επικαιροποίηθηκαν το 2017 με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων του Δήμου Χανίων.

Η υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Ξανθουδάκη.

Οι επεμβάσεις αφορούν στους χώρους CH11 (Πάρκο Πολυχρονίδη) το οποίο έχει συνολικό εμβαδό 4.733,40τ.μ., ενεργή επιφάνεια 4.750,71τ.μ. και μπορεί να εξυπηρετήσει 2.375 άτομα, στον χώρο CH16 (Πάρκο “Φράγκικο”) συνολικής επιφάνειας 4.236,99τ.μ., ενεργής επιφάνειας 3.587,57τ.μ. που δύναται να εξυπηρετήσει 1.794 άτομα και ο χώρος CH35 (Πάρκο περιοχή Χαλέπα, ΟΤ 1104) με συνολική και ενεργή επιφάνεια 1.661,587τ.μ. που δύναται να εξυπηρετήσει 832 άτομα.

Οι χώροι CH11 και CH16 λειτουργούν προσεισμικά ως πάρκα και η πρόταση στοχεύει στην βελτίωση της προσβασιμότητας, των περιοχών κίνησης και στάσης καθώς και στην επέκταση των απαραίτητων υποδομών ( ύδρευσης/ αποχέτευσης) για την εν δυνάμει χρήσης τους ως χώροι καταφυγής.

Ο χώρος CH35 αφορά έναν αδιαμόρφωτο οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος καταφυγής του πληθυσμού για την περιοχή Χαλέπας, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου (υλοποίηση απαλλοτρίωσης εντός σχεδίου Πόλης) και προτείνεται εξ’ αρχής η διαμόρφωση του χώρου ώστε να πληροί τους όρους και τα κριτήρια που θέτει η Πολιτική προστασία για την βραχυχρόνια φιλοξενία του πληθυσμού μετά από ένα σεισμό. Προτείνεται η συνολική διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως οργανωμένος και με σωστές υποδομές χώρος καταφυγής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα προτείνεται η ενίσχυση της φυσικότητας του γηπέδου με φύτευση δέντρων και θάμνων, η διατήρηση σε μεγάλο βαθμό του φυσικού εδάφους και η εξασφάλιση των προσβάσεων από όλα τα επίπεδα, η οργάνωση του χώρου ώστε να διαθέτει χώρους συγκέντρωση και στάσης, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας και η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός).

Η διαμόρφωση των χώρων αφορά στον απαραίτητο σχεδιασμό και κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων ώστε οι χώροι να πληρούν τα γενικά κριτήρια που θέτουν οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής συνάθροισης κοινού μετά από σεισμό για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ