ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Δασμοί Τραμπ: Οι ελληνικές εξαγωγές στο στόχαστρο – Δεν συμφωνούν με τα αντίμετρα οι εξαγωγικοί φορείς

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν από την επιβολή των εισαγωγικών δασμών στις ΗΠΑ και η Ελλάδα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, έτοιμη να ακολουθήσει την πολιτική των αντίμετρων που σχεδιάζουν οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε.

Στα ερωτήματα μας, αν θα υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες στις Ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και αν μας συμφέρει να ακολουθήσαμε την πολιτική των αντίμετρων, με μεγαλύτερους δασμούς στις εισαγωγές Αμερικανικών προϊόντων, απάντησε ο Λασιθιώτης κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας, κάνοντας ταυτόχρονα και τη δική του αντιπρόταση.

«Στην Αμερική εξάγουμε κυρίως ακτινίδια, φρέσκα σύκα και λίγες σταφίδες. Δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστούν οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων άμεσα από την επιβολή των δασμών που αποφάσισε ο πρόεδρος της Αμερικής. Η Αμερική  μπορεί να αγοράζει ακτινίδια το χειμώνα από την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και την Ελλάδα,  γιατί η δική της παραγωγή δεν επαρκεί για τις ανάγκες της Αμερικανικής αγοράς. Η κατανάλωση της τα τελευταία 15 χρόνια είναι σταθερή.  Από την Κίνα και από το Ιράν δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσει η Αμερική ακτινίδια. Συνεπώς θα αγοράζει ακτινίδια για να καλύψει τις ανάγκες της από την Ιταλία και από την Ελλάδα. Εμείς τους στέλνουμε κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία γύρω στους 16.000 τόνους ακτινίδια άριστης ποιότητας. Το 2023 τα έσοδα μας από τις πωλήσεις ακτινιδίων στην Αμερική ήταν 26.000.000 ευρώ και το 2024 έφτασαν τα 32.000.000. Λόγω γεύσης και οργανοληπτικών συστατικών  οι Αμερικανοί καταναλωτές προτιμούν τα Ελληνικά ακτινίδια χωρίς να κοιτάνε τις τιμές πώλησης. Τα θέλουν και θα τα πληρώσουν ακριβότερα γιατί τους αρέσουν. Πρόβλημα θα έχουμε με τους δασμούς εκτιμώ, στις επιτραπέζιες ελιές που φτάνουν ετησίως στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Για το ελαιόλαδο οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι μικρές, αλλά θα έχουμε και έμμεσες επιπτώσεις  από τις πωλήσεις του χύμα λαδιού προς την Ιταλία και προς την Ισπανία, που το αγοράζουν για να το χρησιμοποιούν στη βελτίωση της ποιότητας των δικών τους τυποποιημένων λαδιών που εξάγουν στην Αμερική. Αν λοιπόν μειωθούν οι εξαγωγές τους θα μειωθούν και οι αγορές του χύμα λαδιού από την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Πολυχρονάκης.

 Γιώργος Πολυχρονάκης
Ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης

«Να πάει σε διμερείς διαπραγματεύσεις η χώρα μας»

Ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης προτείνει στην Ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει την οδό των διμερών διαπραγματεύσεων.

«Η  χώρα μας θα πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους και να ζητήσει να εξαιρεθούν μερικά προϊόντα μας από τους δασμούς. Το έχουμε ξανά κάνει μέσω της ομογένειας και παλαιότερα για κάποια προϊόντα που δεν επηρεάζουν δικά τους προϊόντα. Για παράδειγμα η φέτα και το λάδι δεν επηρεάζει την Αμερικανική παραγωγή.  Από την κυβέρνηση μας μέχρι στιγμής λένε ότι θα ακολουθήσουμε την Ενωσιακή πολιτική  των αντιμέτρων.  Αν επιβάλουμε αντίμετρα θα έχουμε την τύχη της Κίνας Είμαστε κατά των αντίμετρων. Θέλουμε διαπραγματεύσεις και ίση μεταχείριση με την Τουρκία και την Αίγυπτο, στις οποίες έχει επιβάλει δασμούς 10%, ενώ στα δικά μας προϊόντα,  οι δασμοί θα φτάνουν το 25% γιατί είχαμε και πριν το 20% άλλο ένα 5%. Από την Ιταλία η  πρόεδρος  κ. Μελόνι ετοιμάζεται να πάει σε διμερείς διαπραγματεύσεις εκτός της Ε.Ε.  Έχουμε κι εμείς  ισχυρή ομογένεια που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον Τραμπ μα εξαιρέσει κάποια από τα προϊόντα μας», πρόσθεσε ο κ. Πολυχρονάκης.

Στον κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες  από τους δασμούς του Τραμπ.

«Προβλήματα θα έχουμε όμως αν βάλουμε αντίμετρα στις εισαγωγές Αμερικανικών προϊόντων. Για παράδειγμα, αν βάλουμε δασμούς στην σόγια που εισάγουμε ως ζωοτροφή από τις ΗΠΑ, θα διπλασιαστεί   η τιμή της και θα υπάρξει ένα τεράστιο πλήγμα στους κτηνοτρόφους μας που δεν έχουν χρήματα να αγοράζουν ακριβές ζωοτροφές  για τα αιγοπρόβατα τους. Εν κατακλείδι πιστεύω ότι όλα μπορούν να επιλυθούν μέσω των διμερών διαπραγματεύσεων. Στις αγροδιατροφικές αγοραπωλησίες η χώρα μας έναντι της Αμερικής έχει θετικό ισοζύγιο. Μας συμφέρει λοιπόν να προτείνουμε στους Αμερικανούς να μηδενίσουμε και οι δύο ότι δασμούς έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν Αν δεν δεχτούν τον μηδενισμό των δασμών, είμαι σίγουρος ότι θα δεχτούν τη γενναία μείωση τους. Ακόμη θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τους ίδιους δασμούς των 10% που έχουν επιβάλει στους Τούρκους για λόγους ίσης μεταχείρισης», κατέληξε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ