ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια 10 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα “Γέφυρα” μέσω των τραπεζών

Δάνεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών, αναμένεται να κατευθύνουν οι τράπεζες στο πρόγραμμα “γέφυρα” μέχρι τα τέλη του μήνα. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα “γέφυρα”, το οποίο επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην α΄ κατοικία, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Καθώς η διενέργεια πλειστηριασμών έχει μπει ξανά από χθες σε κανονική ροή, η “γέφυρα”  αποτελεί μοναδική ασπίδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας οφειλετών με δάνεια σε αδυναμία εξυπηρέτησης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα τόσο “κόκκινων” δανειοληπτών, όσο και δανειοληπτών με δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά προ κορωνοϊού, αποτελεί επίσης ασπίδα προστασίας και για τις τράπεζες, λειτουργώντας ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Με τη διπλή αυτή οπτική, στο διάστημα που απομένει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα δώσουν “μάχη” για την ένταξη επιλέξιμων δανειοληπτών στο πρόγραμμα “γέφυρα”. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, ήδη οι μισοί δανειολήπτες από όσους έχουν μπει σε προγράμματα αναστολής καταβολής δόσεων δανείων, είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα “γέφυρα”. Πρόκειται για ποσά δανείων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να μπουν στην “ομπρέλα” της “γέφυρας” και να διασφαλίσουν την επιδότηση για την ομαλή εξυπηρέτησή τους.

ΓέφυραΟ υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Δεξιά) και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης (Αριστερά)

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες έχουν κάθε συμφέρον να μπουν στο πρόγραμμα “γέφυρα”, αφού με τις αναστολές πληρωμών κεφαλαιοποιούν τις δόσεις των δανείων και αυτές θα πρέπει να πληρωθούν μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής (31/12/20 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων).

Αν ένας δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή πληρωμών δανείων, μπορεί να επιλέξει:

– είτε να διακόψει την αναστολή πληρωμών και να ξεκινήσει να πληρώνειτο δάνειο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση του προγράμματος “γέφυρα”

– είτε να περιμένει τη λήξη της αναστολής πληρωμών και μετά να ξεκινήσει να πληρώνει, λαμβάνοντας  ταυτόχρονα και την κρατική επιδότηση.
Όμως, η κρατική επιδότηση δεν δύναται να δοθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών μετά τις 31.12.2020.

Υψηλή η αποδοχή του προγράμματος “γέφυρα”

Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων δανειοληπτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 30%.

Για παράδειγμα, σε ενήμερο δάνειο φυσικού προσώπου που πληρώνει μηνιαία δόση 425 ευρώ και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, θα χορηγηθεί για το 1ο τρίμηνο κρατική επιδότηση ύψους 1.147,50 ευρώ (90%), για το 2ο τρίμηνο 1.020 ευρώ (80%) και για το 3ο τρίμηνο 892,50 ευρώ (70%). Συνολικά, στους 9 μήνες κάλυψης από το πρόγραμμα “γέφυρα”, η συνεισφορά του Δημοσίου θα φθάσει τα 3.060 ευρώ (επί συνόλου δανειακών δόσεων ύψους 3.825 ευρώ).

Η ανταπόκριση των δανειοληπτών στο πρόγραμμα “γέφυρα” είναι ήδη υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας που άνοιξε για την υποδοχή αιτήσεων στις 3 Αυγούστου, εισήλθαν σε αυτήν 120.116 φορολογούμενοι. Από αυτούς, οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.

Οι αριθμοί αυτοί καταγράφηκαν σε έναν αδρανή μήνα, τον Αύγουστο, δηλώνοντας την υψηλή αποδοχή του προγράμματος, η οποία είναι εμφανής και από τη σύγκριση με το προηγούμενο πλαίσιο επιδότησης δανείων του ν.4605/2019.Στον πρώτο μήνα λειτουργίας του παλιού πλαισίου, είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 16.220 χρήστες (περίπου το 1/7 σε σχέση με σήμερα), αλλά είχαν καταγραφεί μόλις 4 οριστικοποιημένες αιτήσεις και δεν είχε εγκριθεί κρατική επιδότηση σε καμία από αυτές, ενώ δεν είχε κατατεθεί καμία πρόταση ρύθμισης δανείου από τους πιστωτές.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ