ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Creta Farms: Τα πέτρινα χρόνια της αλλαντοβιομηχανίας και οι κόντρες της επόμενης μέρας

Κι αν στο ξεκίνημα της.. κάτω βόλτας, οι διενέξεις ήταν μεταξύ της οικογένειας Δομαζάκη και διάφορων υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης, πλέον το τελευταίο διάστημα ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας (μαζί με τον αδερφό του), Τάκης Δομαζάκης στρέφεται κατά της Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου (και της ομάδας του), η οποία εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Creta Farms.

Ξετυλίγοντας λοιπόν το…κουβάρι της ιστορίας από το success story μέχρι το άρθρο 106, η περασμένη εβδομάδα κύλησε με μπαράζ ανακοινώσεων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

«Ουδέν κεφάλαιο έχουν διαθέσει για την στήριξη της εταιρείας»

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Τάκης Δομαζάκης, δημοσιοποιούσε ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης επικύρωσης της Συμφωνίας Εξυγίανσης της Creta Farms ασκώντας επίθεση στην Impala Invest, τονίζοντας ότι «η περιουσία της εταιρείας παραδόθηκε, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο φερεγγυότητας, σε πρόσωπα που εξαρχής ήταν γνωστό ότι δεν είχαν δυνατότητα να την στηρίξουν έστω και στο ελάχιστο».

Στην ανακοίνωση αυτή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι φερόμενοι επενδυτές της εταιρείας ουδέν κεφάλαιο έχουν διαθέσει για τη στήριξή της. Οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε διάστημα μόλις 11 μηνών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Οι μισοί εργαζόμενοί της έχουν απολυθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Η συρρικνωμένη, πλέον, εταιρεία πουλάει όσο – όσο με ορίζοντα ολίγων ημερών ή εβδομάδων στην καλύτερη περίπτωση. Κυρίως όμως, ο πίνακας πιστωτών στον οποίο στηρίχθηκε η Συμφωνία Εξυγίανσης και παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο δεν περιέλαβε, σκοπίμως, επιβεβαιωμένη απαίτησή μου έναντι της εταιρείας».

«Η μαύρη εποχή της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης έχει τελειώσει»

Δύο μέρες αργότερα, στις 27/1, ήρθε η απάντηση από την Impala. «Η Creta Farms έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Η μαύρη εποχή της κακοδιαχείρισης και της απαξίωσης από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει τελειώσει και η Creta Farms είναι πλέον, μέλος ενός μεγάλου ομίλου με σημαντικό αποτύπωμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και με εξωστρεφή προσανατολισμό. Το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ισχυρή αναπτυξιακή πολιτική του ομίλου μας και η Creta Farms θα έχει στρατηγικό ρόλο στα μακροπρόθεσμα σχέδια μας. Προφανώς, οι όποιοι ισχυρισμοί της προηγούμενης ιδιοκτησίας για την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας είναι παντελώς ανυπόστατοι και απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να υπονομεύει την αξία της Creta Farms και να καπηλεύεται την προσπάθεια των εργαζόμενων της», δήλωσε ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, κύριος μέτοχος της Impala Invest.

Αλλαγή σελίδας

Σύμφωνα με την Impala Invest, η Creta Farms έχει γυρίσει σελίδα αναφέροντας πως:

*Διαθέτει ρευστότητα με €13 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα

*Έχουν εισφερθεί κεφάλαια €15 εκατ.

*Έχουν δοθεί πιστώσεις για αγορές πρώτων υλών άνω των €4 εκατ.

*Έχει προχωρήσει στρατηγική εξυγίανση της εταιρείας

*Αποκαταστάθηκε η μισθοδοσία του προσωπικού

*Η παραγωγή έχει αποκατασταθεί

*Οι συνολικές πωλήσεις του 2020 ανήλθαν σε €82 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων στα €4,6 εκατ.

Τι καταλογίζει στη συνδιοίκηση των αδερφών Δομαζάκη

Για την «καταστροφική συνδιοίκηση των Αφών Δομαζάκη» όπως την αποκαλεί, η Impala θύμισε ότι «με την απόλυτη προσωπική τους ευθύνη»:

*Οι θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και η θυγατρική Φάρμα Θεσσαλίας γονάτισαν λόγω χρεών ύψους 35 εκατ. ευρώ που είχε απέναντι τους η μητρική εταιρεία και τα οποία διαγράφηκαν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».. Άραγε που πήγαν;

*Τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά 5,3εκ € το 2018.

*Οι εργαζόμενοι από τουλάχιστον το 2018 έμεναν 2 με 3 μήνες πίσω στην μισθοδοσία τους

*Μεταξύ 2016-2018 η εταιρεία δεν εξυπηρετούσε τις υποχρεώσεις της απορρέουσες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δανεισμό.

*Τα ίδια κεφάλαια από 40 εκ. μειώθηκαν σε σε 6,6 εκ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια

*Στάθηκε αδύνατο να εφαρμόσει πρόγραμμα εξυγίανσης και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων της

*Οι επενδυτές εξαπατήθηκαν και η αγορά χειραγωγήθηκε μέσω της χρήσης εταιρικών ταμειακών διαθεσίμων για αυξήσεις κεφαλαίου προς εξασφάλιση δανεισμού από τρίτους χρηματοπιστωτικούς φορείς

*Το 2019 η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

*Οι πιστώτριες τράπεζες εξαναγκάστηκαν να ζητήσουν διορισμό προσωρινής διοίκησης, λόγω της καταστροφικής έλλειψης διοίκησης από τον προηγούμενο μέτοχο, αίτηση που έγινε δεκτή από το πρωτοδικείο Ρεθύμνου

*Οι πωλήσεις μειώθηκαν, η παραγωγή επλήγη από έλλειψη πρώτων υλών και οι πάσης φύσεως οφειλές προς πιστωτές και τράπεζες ξεπέρασαν τα 160 εκατ. ευρώ.

Κ. Δομαζάκης: «Αύξησαν το παθητικό»

Την επομένη, ανταπάντησε ο Τάκης Δομαζάκης με νέα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με τα οριζόμενα στην από 5/2/2020 Συμφωνία Εξυγίανσης, η νέα εταιρεία ανέλαβε Παθητικό ύψους 58,46 εκατ. ευρώ, ενώ στο από 23/10/2020 Ιδιωτικό Συμφωνητικό – Πρωτόκολλο Μεταβίβασης Επιχείρησης, το χρέος προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάσθηκε και το Παθητικό αυξήθηκε σε 69,14 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα δε με τον κ. Δομαζάκη, «στις 23/10/2020 η νέα εταιρεία εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι θα επενδύσει 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Σχέδιο της Εξυγίανσης».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Τάκη Δομαζάκη, πριν από λίγες ημέρες απορρίφθηκαν οι αγωγές που είχαν κατατεθεί από την Creta Farms κατά του ιδίου και με τις οποίες η εταιρεία ζητούσε από αυτόν 20 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη.

Στο αρχείο οι απαιτήσεις των 11,651 εκατ. ευρώ

Πηγαίνοντας προς τα…πίσω, τον περασμένο Νοέμβριο, η Εισαγγελία Ρεθύμνου έθεσε στο αρχείο την έγκληση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη κατά μελών του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms, αναφορικά με τη μη αναγνώριση της απαίτησής του ποσού 11,61 εκατ. ευρώ, κάτι που έγινε δεκτό από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Δεν προέκυψε ότι ο Μανόλης Δομαζάκης, λόγω της ιδιότητάς του ή άλλο πρόσωπο διαχειρίστηκε έστω και τμήμα της περιουσίας του Κων. Δομαζάκη ανερχόμενο στο ποσό των 11,651 εκατ ευρώ, πλην του ίδιου, ο οποίος κατά το κρίσιμο εκείνο χρόνο (έτη 2005-2006), ήταν εκείνος που έδινε εντολές στους υπεύθυνους ταμίες, για την διεκπεραίωση των επίμαχων επιταγών και μεριμνούσε για την τήρηση των ισολογισμών.

Σε ό,τι αφορά στην υπεξαίρεση, η Εισαγγελία Ρεθύμνου ανέφερε πως δεν έχει υποβληθεί νομότυπα έγκληση από την εταιρεία ή τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη και επομένως απορρίπτεται, ενώ αναφορικά με την θεώρηση ισολογισμών που αφορούσε στις χρήσεις των ετών 2005 και 2006, η πράξη αυτή έχει παραγραφεί ήδη από το 2012.

Νέο εξώδικο το περασμένο καλοκαίρι

Λίγο νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2020, ο έλεγχος της Creta Farms πέρασε και επίσημα στην Impala, καθώς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης, που είχε υποβάλει ο επενδυτής.

Εξέλιξη την οποία προσπάθησε να εμποδίσει και τότε ο Τάκης Δομαζάκης, ο οποίος στις 29 Ιουλίου με νέο εξώδικο ανέφερε ότι, «Τα χρήματα, που έπρεπε βάσει της συμφωνίας συνδιαλλαγής να κατατεθούν στην Creta Farms από την Impala Hellas, τελικά τα κατέβαλλαν οι τράπεζες».

Έκανε λόγο δε για καταστροφικό πλήγμα στην εταιρεία, που «έχει οδηγήσει σε περισσότερες από 400 απολύσεις εργαζομένων μέσα σε μόλις ένα έτος, εξαφάνισε απαιτήσεις προμηθευτών 25 εκατ. ευρώ, οδηγώντας και άλλες επιχειρήσεις στην καταστροφή και τις απολύσεις εργαζομένων, προκάλεσε απώλειες στον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 15 εκατ. ευρώ, διέγραψε δανειακή υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη μελλοντική άντληση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ και εσείς, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχετε υποστεί και θα υποστείτε απώλειες, που θα υπερβούν εν συνόλω το ποσό των 110 εκατ. ευρώ».

Κ. Δομαζάκης: «Θα κυνηγάω το θέμα μέχρι να πεθάνω»

Και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Τάκης Δομαζάκης είχε ζητήσει αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος της Creta Farms για υπαγωγή στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, στηριζόμενος στη μη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Deloitte και σε άκυρες, κατά τη γνώμη του, αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

Σε αυτή τη γενική συνέλευση της Creta Farm της 28ης Φεβρουαρίου, όπου οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης με την Impala Hellas, ο Τάκης Δομαζάκης υπογράμμιζε ότι  «θα κυνηγάω το θέμα μέχρι να πεθάνω».

Οι 10 μνηστήρες

Το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου έπεσαν οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας μεταξύ της Impala και των πιστώτριων τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για την πώληση της Creta Farms, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, 10 σχήματα: 

  • SI Foods Ltd
  • Impala Holding
  • ProLogics
  • SCD Group
  • Νίκας
  • HIG Capital
  • Optima
  • VNK Capital
  • Sandton Capital
  • Virtus International

Στην επόμενη φάση πέρασαν οι έξι πρώτες και στα μέσα Οκτωβρίου στη φάση VDR κατέληξαν 5. Ύστερα από ένα μήνα και με πολλές ερωτήσεις, που έγιναν στους υποψηφίους, κατέληξαν στους δύο βασικούς ανταγωνιστές:

*Την SI Foods Ltd και

*Την Impala Holding

Γιατί προτιμήθηκε η Impala

Σύμφωνα με τους συμβούλους, η εταιρεία του Δημήτρη Βιντζηλαίου υπερτερούσε σε όλα τα βασικά σημεία:

*Τα κουρέματα σε συστημικές τράπεζες (41,5% έναντι 38%) και γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένου και του leasing (38% έναντι 35,2%)

*Τα κουρέματα σε Δημόσιο (50,4% έναντι 46,3%)

*Τη χρηματοδότηση με κεφάλαια του επενδυτή (20 εκατ. έναντι 3 εκατ.)

*Το προσφερόμενο επιτόκιο (3% αντί 2%) συμπεριλαμβανομένων των balloons (80% έναντι 60%)

*Όλα αυτά δημιουργούν μια διαφορά σε όρους αξίας της επιχείρησης (enterprise value) στα 21 εκατ. ευρώ.

Οι αδερφικές κόντρες και ο Δουζόγλου

Στο διάστημα εκείνο, οι πιστώτριες τράπεζες, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της Creta Farms, έβλεπαν τα δύο αδέρφια να τσακώνονται για το ποιος από τους δύο θα επικρατήσει στο ΔΣ. Μάλιστα ο Μάνος Δομαζάκης έκανε λόγο για προπηλακισμό από τον αδερφό του στη γενική συνέλευση της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2019 και για απειλές με χρήση.. όπλου όχι μόνο εναντίον του, αλλά και κατά άλλων μετόχων και μελών του ΔΣ της αλλαντοβιομηχανίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Τάκης Δομαζάκης είχε προσπαθήσει να πάρει τα ηνία της εταιρείας παρουσιάζοντας στο υπουργείο Ανάπτυξης και τις τράπεζες μία λύση που θα έδινε ο ομογενής από τη Βενεζουέλα επιχειρηματίας, Θεόδωρος Δουζόγλου (με προϋπόθεση να είναι CEO ο Τάκης Δομαζάκης), μία κίνηση, ωστόσο, η οποία δεν είχε συνέχεια και εγκαταλείφθηκε νωρίς.

Είχε προηγηθεί έκθεση της PwC από έλεγχο που είχε κάνει στην εταιρεία, σύμφωνα με την οποία «εντοπίστηκε η ροή του χρήματος επί του συνόλου του ποσού των 11,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τις χρηματοοικονομικές αυτές ροές δεν επιβεβαιώθηκε καμιά υποχρέωση της εταιρείας προς τον κ. Δομαζάκη. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκαν οι προβληματισμοί και ενστάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε σχέση με τους ισχυρισμούς του κ. Δομαζάκη για τις μετά 13 χρόνια απαιτήσεις του από την εταιρεία ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Αποδείχθηκε ότι 3 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των δήθεν απαιτήσεων του, αφορά προσωπικό του δάνειο, στο οποίο φυσικά, ουδόλως εμπλέκεται η Creta Farms”.

Το σύντομο πέρασμα του Φρουζή και το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια αποχωρήσεις πολλών υψηλόβαθμων στελεχών μεταξύ των οποίων του CFO, Δημήτρη Χατζηγιαννίδη, τον Οκτώβριο του 2018 και του Κωνσταντίνου Φρούζη, τον Ιούνιο του 2017, μίας προβεβελημένης μεταγραφής στο ξεκίνημα του 2016 (γνωστός μεταξύ άλλων για το πέρασμά του από τη Novartis και παλαιότερα από  Vodafone, ΟΤΕ, L’Oreal, Promodes/Carrefour, ELF/TOTAL), μία χρονιά κατά την οποία είχαν γίνει ορατά τα προβλήματα από τον υψηλότατο δανεισμό της εταιρείας αλλά και από το.. «μπαμ» του Μαρινόπουλου. Προβλήματα που είχε υποτιμήσει, όπως αποδείχθηκε, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χορήγησε δάνειο ύψους 15 εκατ. Ευρώ στην καινοτόμα κρητική αλλαντοβιομηχανία.

ΠΗΓΗ: imerisia.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ