Νομός Χανίων

Χανιά: Ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια από και προς το νησί της Γαύδου – Τελειώνει η ομηρία των κατοίκων

Αποκλεισμένο για 10 ημέρες παρέμεινε το ακριτικό νησί της Γαύδου, καθώς δεν υπήρχαν δρομολόγια από και προς Κρήτη.

Η λήξη των συμβάσεων με τα δύο πλοία της ΑΝΕΝΔΥΝ το “Δασκαλογιάννης” στη γραμμή των Σφακίων και το “Σαμαριά” στη γραμμή της Παλαιόχωρας έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Και αυτό γιατί οι προμήθειες έφτασαν στα όριά τους ενώ τα ραντεβού των κατοίκων με γιατρούς ακυρώνονταν το ένα μετά το άλλο καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Το μαρτύριο αυτό ωστόσο φαίνεται πως τελειώνει όπως η δήμαρχος της Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, σύμφωνα με την οποία χθες βράδυ ο αρμόδιος υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση που χρειαζόταν και έτσι από την Παρασκευή (17/11) θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια από και προς τα Σφακιά.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση θα γίνονται τρία δρομολόγια την εβδομάδα και συγκεκριμένα Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή με την προϋπόθεση πάντα να υπάρχει ο καλός καιρός.

Βέβαια, αυτό που θα εξυπηρετούσε καλύτερα τους κατοίκους της Γαύδου είναι τα δρομολόγια από και προς την Παλαιόχωρα καθώς πρόκειται για μία μεγαλύτερη αγορά όσον αφορά στην προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών ενώ και το αγροτικό ιατρείο της Γαύδου υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Καντάνου – Σελίνου και έτσι οι κάτοικοι θα μπορούν πιο εύκολα εκεί να συνταγογραφούν εκεί τα φάρμακά τους.

Συν τοις άλλοις το ταχυδρομείο βρίσκεται στην Παλαιόχωρα.

Η σύμβαση που υπέγραψε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι μία έκτακτη σύμβαση η οποία θα εξυπηρετήσει για το επόμενο διάστημα τους κατοίκους της Γαύδου ωστόσο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση που θα προβλέπει δρομολόγια και προς την Παλαιόχωρα.

Σύμφωνα με την δήμαρχο τα δρομολόγια έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τον επόμενο χρόνο ωστόσο θα πρέπει να γίνει ο απαραίτητος διαγωνισμός για το ποια εταιρεία θα κάνει τα δρομολόγια, μία διαδικασία η οποία ενδεχομένως να είναι χρονοβόρα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ