Νομός Χανίων

Χανιά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές – Κλιμακώνονται οι αγώνες με γενική συνέλευση την Τετάρτη (φωτογραφίες)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τους φοιτητές στα Χανιά στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

«Την Δευτέρα 6/11 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές και μαθητές στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Παράλληλα, εκφράστηκε διαμαρτυρία για την σφαγή που διεξάγεται στην Παλαιστίνη από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Στην συγκέντρωση συμμετείχε ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών και μαθητές της πόλης με τις αποφάσεις τους.

Οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών έβαλαν για ακόμα μια φορά μπροστά τα αιτήματά τους σχετικά με την φοιτητική στέγη και την μέριμνα. Όπως αναφέρει ο ΦΣ Εστίας σε ανακοίνωσή του, την ίδια στιγμή που η διοίκηση, ακολουθώντας της υποδείξεις του κράτους και της ΕΕ, εγκαινιάζουν την Παλιά Γαλλική Σχολή ως «κέντρο καινοτομίας», χαρίζει ολόκληρους ορόφους στο «Πετρελαϊκό Ινστιτούτο» στη σχολή του ΜΗΧΟΠ, κάνει δωρεές ολόκληρων στρεμμάτων που ανήκουν στο Ίδρυμα ώστε το ΙΤΕ να φτιάξει τεχνολογικό ινστιτούτο δίπλα από το Πολυτεχνείο, 5 δωμάτια στις παλιές εστίες παραμένουν «σφραγισμένα» λόγω ακαταλληλότητας διαμονής. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η λειτουργία του νεοσύστατου γυμναστηρίου αφού η διοίκηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τόσο των γυμναστών αλλά και της ψυχολόγου του ιδρύματος!

Παράλληλα, ανέδειξαν ξανά το ζήτημα των μετακινήσεων των φοιτητών, καθώς η κυβέρνηση ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση και την παρέμβαση εργολάβων στη φοιτητική μέριμνα, φέρνει σαν αποτέλεσμα η σύμβαση για την μηνιαία φοιτητική κάρτα για το ΚΤΕΛ να μην έχει υπογραφεί ακόμα, και οι φοιτητές να πληρώνουμε 40€ για τις μετακινήσεις μας.

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, εκλεγμένοι και υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. από τους ΦΣ του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν αιφνίδια παρέμβαση στο αστικό ΚΤΕΛ Χανίων με σκοπό να πάρουν απαντήσεις σχετικά με την καθυστέρηση της έκδοσης της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας μετακίνησης, καθώς σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων Αντιπεριφέρεια και Δήμος είχαν δεσμευτεί για την υπερπήδηση των νομικών κολλημάτων που εμποδίζουν την έκδοσή της.

Από τον εκπρόσωπο του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, ήρθε η απάντηση πως η εταιρία είναι έτοιμη να υπογράψει την σύμβαση, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες κινήσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να προχωρήσει η διαδικασία! Την ίδια στιγμή μας ανέφερε ότι η πώληση των εισιτηρίων έχει «πέσει» κατακόρυφα σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι φοιτητές είτε επιλέγουν να πάνε με τα πόδια στο Πολυτεχνείο, είτε να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, ή ακόμα και να μην πάνε καν στα μαθήματά τους!

Αποδεικνύεται ότι η ακρίβεια που καλπάζει, σε συνδυασμό με την αδιαφορία του κράτους και της διοίκησης να λυθεί το οξυμένο ζήτημα των μετακινήσεων, καταλήγει σε πρακτικό εμπόδιο για τους φοιτητές να σπουδάσουν απρόσκοπτα!

Αυτή είναι η κατάσταση όταν η μετακίνησή μας παραχωρείται σε ιδιώτες, που λειτουργούν για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Η άθλια κατάσταση στην φοιτητική μέριμνα έχει διαμορφωθεί διαχρονικά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των εκλεκτών τους στην Τοπική Διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Χανίων αγόρασε 5 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία παραχώρησε σαν δωρεά στην εταιρεία ΚΤΕΛ Α.Ε.

Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις και «ευχολόγια» όλων των ‘αρμόδιων’ που στην πραγματικότητα αδιαφορούν για την κατάσταση μέσα στην οποία ένας φοιτητής καλείται να σπουδάσει σήμερα, ειδικά σε μια τόσο ακριβή πόλη όπως τα Χανιά. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, απέναντι σε μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που θέτει τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας στην ζυγαριά κόστους – οφέλους και προωθεί την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ την Τετάρτη 8/11 στις 13:00, στο αμφιθέατρο Α2!

Τώρα να εφαρμοστεί η δέσμευση Αντιπεριφέρειας – Πρυτανείας – Δημοτικής Αρχής, για επαναφορά της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας μεταφορών!

Όλοι στην Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ την Τετάρτη 8/11 στις 13:00, στο αμφιθέατρο Α2!».

foitites
foitites
foitites
foitites
foitites
foitites

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ