Νομός Χανίων

Χανιά: Συναντήσεις Φιλοζωικών φορέων με Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης και Εισαγγελέα

Προγραμματισμένη συνάντηση έγινε σήμερα με τον Γενικό Αστυνομικό  Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης Στρατηγό Αντώνη Ρουτζάκη μετά από σχετικό αίτημά μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ Χανίων κύριοι Γ. Μαστραντωνάκης και Ανδρέας Καλατζάκης, η Ηρώ Λαβεντζάκη ως εκπρόσωπος του φιλοζωικού συλλόγου Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” και η Νατάσα Μπομπολάκη από την Ομοσπονδία.
Θέσαμε μετ’ επιτάσεως ζητήματα δυσλειτουργίας όσον  αφορά τον χειρισμό των καταγγελιών κακοποίησης ζώων κυρίως από το Α.Τ Χανίων αλλά και του Αποκόρωνα και της Καντάνου.
Ζητήσαμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της διοικητικής και ποινικής νομοθεσίας, όπου κατά την άποψή μας πάσχουν τα ανωτέρω τμήματα, καταθέτοντας φωτογραφικό υλικό προς απόδειξη των ανωτέρω και επισημάναμε την πλημμελή αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών γεγονός που τεκμαίρεται και από τα στατιστικά στοιχεία που είχε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κρήτης  και ιδίως ως προς τα  εξαιρετικά λίγα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση της νομοθεσίας  που είχαν βεβαιωθεί  το 2019 από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.
Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι Διευθύνσεις Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν πολύ καλές επιδόσεις, με την Διεύθυνση του Ρεθύμνου να παρουσιάζει επίσης μια ελλειπή δραστηριότητα.
Εστιάσαμε επίσης στην άγνοια της νομοθεσίας για τις συνθήκες που πρέπει να  ζουν τα ζώα, -όλα τα είδη ζώων-,  αναφέροντας ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις  εμφανούς παθητικής κακοποίησης που συνοδευόταν επίσης από φωτογραφικό υλικό  λαμβάνουμε την απάντηση από το Α.Τ. Χανίων, ότι  όλα βαίνουν καλώς .
Ζητήσαμε την διεξαγωγή σεμιναρίου στην αστυνομική δύναμη των ανωτέρω  τμημάτων από την ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ Κρήτης με επικεφαλής τον κ. Χρυσάκη παρουσία και στελεχών της Ομοσπονδίας ώστε να ενημερωθούν εκ νέου για την νομοθεσία .
Ο Στρατηγός συμφώνησε και αυτή θα προσδιοριστεί μάλλον στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Αναφέραμε επίσης , ότι η πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα  επιδεικνύουν αδιαφορία έως και δυσθυμία, δεν υπάρχει  συνεργασία και καλή διάθεση απέναντι στους πολίτες και τα μέλη των φιλοζωικών που φθάνει και στο σημείο της απαξίωσης, κατάσταση που μας θυμίζει την αστυνομία πριν 10 χρόνια.
Στην συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως το ζήτημα της εκτεταμένης δηλητηρίασης ζώων, όπου εκφράστηκε η απορία μας πως είναι δυνατόν να μην έχει ποτέ ανευρεθεί ένας δράστης .
.
Ο Στρατηγός Ρουτζάκης πεισθείς από τις ενστάσεις μας, ανέφερε στους συναδέλφους του που ήταν παρόντες ότι επιθυμεί να είναι η τελευταία φορά που δέχεται τέτοιου είδους παράπονα και να ενημερωθεί το προσωπικό ότι την επόμενη φορά θα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις.
Τέλος μας ζήτησε από εδώ και στο εξής να στέλνουμε τις καταγγελίες μόνο σ’ αυτόν  μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
Τέλος τονίσαμε τον σύννομο  και φιλότιμο τρόπο που εργάζεται το Α.Τ. Κισάμου και Πλατανιά αλλά και αρκετοί από το ένστολο προσωπικό της Άμεσης Δράσης
Ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει και δεν θα  χρειαστούν εκ μέρους μας άλλες παρεμβάσεις .
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων κα Μαρία Κουκάκη με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, που παραστάθηκε με τις Νατάσα Μπομπολάκη και Νατάσα Τζανακάκη.
Στην κα Εισαγγελέα τέθηκε επίσης  το ζήτημα ,ότι κατά την επικοινωνία των αστυνομικών με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας μετά την σύλληψη κάποιου για κακοποίηση ζώων η συνήθης εισαγγελική εντολή είναι να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να ορίζεται τακτική δικάσιμος και η υπόθεση να εκδικάζεται μετά από 4 και 5 χρόνια και ως εκ τούτου να χάνεται ο παιδευτικός χαρακτήρας και η σημασία του αυτόφωρου  αλλά και να ακυρώνεται στη πράξη η προσπάθεια των Αστυνομικών.
Στην κα Εισαγγελέα τέθηκε επίσης η υπόθεση του Καυκάσιου καθώς και η γνωστή περίπτωση του Παιδοχωρίου.
Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων Η Προστασία των Ζώων
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική ΟμοσπονδίαΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ