Νομός Χανίων

Χανιά: Σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης

Στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος που θα δίνει την δυνατότητα του ελέγχου και της παρακολούθησης των δικτύων της σε πραγματικό χρόνο προχωρά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 21 μήνες καιπροϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 εξασφαλίσθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους και το 1 εκατομμύριο ευρώ από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΧ.

Το σύστημα θα καλύψει όλες τις δημοτικές ενότητες Χανίων, εκτός από την δημοτική ενότητα Κεραμειών στην οποία προβλέπεται η εγκατάστασή του σε δεύτερη φάση και θα εγκατασταθεί στον χώρο παρακολούθησης των δικτύων της ΔΕΥΑΧ που βρίσκεται στην κεντρική δεξαμενή υδροδότησης της πόλης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

Στο σημείο, βρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χρυσούλα Χατζηδάκη και στελέχη της ΔΕΥΑΧ.

Όπως, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, «στόχος της ΔΕΥΑΧ είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Με το συγκεκριμένο σύστημα θα έχουμε την δυνατότητα για ψηφιακή παρακολούθηση των ροών του δικτύου. Είναι ένα έργο που αφορά ένα από τα πλέον ζωτικά κομμάτια υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ύδρευση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων θα υπάρξει διασύνδεση όλων των συστημάτων της ΔΕΥΑΧ για την συνεχή παρακολούθησή τους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων Χρυσούλα Χατζηδάκη τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της επιχείρησης προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε, «το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα μέτρησης του παρεχόμενου και του διατιθέμενου νερού, θα υπάρχουν καλύτεροι ποιοτικοί έλεγχοι, έλεγχοι για παράνομες συνδέσεις, για υδρόμετρα που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και για τις διαρροές».

Η λειτουργία του συστήματος στηρίζεται στον έλεγχο από απόσταση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, καθώς και των ποσοτήτων νερού, ανέφερε από την πλευρά του ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης.