Νομός Χανίων

Χανιά: Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του Κουμ Καπί

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της περιοχής του Κουμ Καπί στα Χανιά, καθώς την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο της πόλης υπογράφηκαν οι συμβάσεις εκπόνησης της ακτομηχανικής, λιμενικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής.

Η εκπόνηση των μελετών που σήμερα υπογράφηκαν, αποτελεί και το τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου.

Όπως δήλωσε κατά την υπογραφή των συμβάσεων ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, «σήμερα με ένα πολύ σημαντικό βήμα αναθέτουμε τις επιμέρους μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τελική ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και πολύ σύντομα σε ένα χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα είμαστε στην τελική φάση, που δεν είναι άλλη από τα τεύχη δημοπράτησης για τη διαγωνιστική διαδικασία».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, «είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό ότι αυτή η παρέμβαση δεν έχει μόνο λειτουργικό χαρακτήρα για την πόλη, έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς απαντά σε αιτήματα και ανάγκες, που υπάρχουν και έχουν προκύψει όχι μόνο στο Κουμ Καπί αλλά στο σύνολο των ακτών του Δήμου Χανίων και έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των ακτών, ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει τις περιουσίες και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών».

Ο κ .Σημανδηράκης αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής για την συνολική ανάδειξη της παλιάς πόλης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μανώλης Κοτσιφάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εκπόνησης των μελετών τονίζοντας ότι, «πιστεύουμε ότι έως τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ο ανάδοχος μελετητής, πολιτικός μηχανικός, λιμενολόγος Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, τόνισε την ανάγκη εκπόνησης των συγκεκριμένων μελετών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα διάβρωσης που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο στο Κούμ – Καπί.

Όπως εξήγησε, «παρατηρώντας τα προηγούμενα χρόνια το μέγεθος της ακτογραμμής βλέπουμε ότι έχει υποστεί τεράστια οπισθοχώρηση. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να συνοδευτεί από τις μελέτες των λιμενικών έργων, οι οποίες θα παρέχουν και ένα τμήμα από τεχνητή αναπλήρωση. Πρόκειται για σύνθετη μελέτη, όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν».

Η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Χανίων παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη, αντιδημάρχων, μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Κουμ Καπί, Δημήτρη Χατζηγεωργίου, καθώς και κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.