Δήμος Πλατανιά Νομός Χανίων

Χανιά: Σε τροχιά ανάδειξης η γέφυρα Ταυρωνίτη – Σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για το εγκαταλελειμμένο μνημείο (εικόνες)

Τον δρόμο της αποκατάστασης και ανάδειξής της παίρνει η μεταλλική γέφυρα του Ταυρωνίτη στα Χανιά, που αν και χαρακτηρισμένη από το 1991 ως νεότερο μνημείο, παρέμενε μέχρι σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης. Ο Δήμος Πλατανιά, έχοντας ήδη υποβάλει στην Περιφέρεια Κρήτης πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του έργου ανάδειξης του βόρειου μετώπου από το Μάλεμε και προς τα δυτικά, μέσα από τη διαμόρφωση μιας περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής ενέταξε στον σχεδιασμό και τη γέφυρα.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, πρόκειται για μια παρέμβαση συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει τη συνέχιση των πεζοδρομίων από το Μάλεμε μέχρι το Κολυμπάρι.

 

«Η εν λόγω διαδρομή, που περνάει μέσα από το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, θα επεκταθεί και θα διέλθει από την ιστορική γέφυρα του Ταυρωνίτη», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.

Η μελέτη, που αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας, χρηματοδοτείται από τον Δήμο Πλατανιά, έχει ήδη ανατεθεί και είναι σε εξέλιξη οι παρεμβάσεις διερεύνησης της θεμελίωσης των βάθρων και της διάβρωσης των μεταλλικών στοιχείων. Προβλέπεται, επίσης, περαιτέρω αισθητική ανάδειξη του μνημείου, καθώς η μελέτη περιλαμβάνει και τον φωτισμό του, όπως και κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Θα δημιουργηθεί, δε, υποδομή για τη δυνατότητα πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με την ιστορική αξία της γέφυρας και την ένταξή της από τον Δήμο Πλατανιά σε μια ευρύτερη περιπατητική διαδρομή.

«Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε παραλάβει τα αποτελέσματα του ελέγχου στατικότητας της γέφυρας, γι’ αυτό το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε εκεί συνεργείο του μελετητή με την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να πάρουν δείγματα από τα βάθρα και να ελεγχθεί η στατικότητά της», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος έκανε γνωστό ότι υλοποιήθηκαν και άλλου τύπου εργασίες κοντά στα βάθρα για να διαπιστωθεί ο τύπος θεμελίωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταλλικής γέφυρας που κατασκευάστηκε το 1901 επί Κρητικής Πολιτείας, η γέφυρα του Ταυρωνίτη υπήρξε σημείο μάχης κατά τη γερμανική εισβολή τον Μάιο του 1941. Τμήμα της κατέρρευσε κατά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σημαντικές φθορές καταγράφηκαν και τα χρόνια που ακολούθησαν. Παρεμβάσεις αποκατάστασης δέχτηκε το 2000 από τον τότε Δήμο Βουκολιών.

Η γέφυρα του Ταυρωνίτη σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Μιχάλη Σαββάκη, είναι μεταλλικής κατασκευής και αυτό γιατί, λόγω του μεγάλου πλάτους του ποταμού Ταυρωνίτη, δεν ήταν εφικτή η πέτρινη κατασκευή. Είχε ξύλινο δάπεδο, πλάτους τρεισήμισι μέτρων, ενώ διέθετε πεζοδρόμιο και από τις δύο πλευρές. Τα σίδερα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία. Η ολοκλήρωσή της το 1901 ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, καθώς συνέδεε την πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή με την ενδοχώρα του νομού και κυρίως με τις τότε επαρχίες Κισσάμου και Σελίνου.

 

 

 

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ