Νομός Χανίων

Χανιά: Σε ισχύ από σήμερα η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ζητώντας την κατάρτιση και την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το έτος 2023, αποφάσισε και κήρυξε 48ωρη Πανελλαδική απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Έτσι, σήμερα (Τετάρτη 08/02) και αύριο (Πέμπτη 09/02), θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία και στο λιμάνι των Χανίων, στη Σούδα.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών, ξεκίνησαν σήμερα στις 6 π.μ. (08/02) και αναμένεται να λήξουν στις 6 π.μ. της Παρασκευής (10/02).

Η συνομοσπονδία των ναυτικών κάνει λόγο για πλήρη απροθυμία και άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση και υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2023, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα -προ τριμήνου- τους είχαν αποσταλεί απόλυτα θεμελιωμένα, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία,τα οικονομικά, θεσμικά και κλαδικά αιτήματα του κλάδου των ναυτικών.

  • Επίσης ζητά, την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και την καθιέρωση πάγιου συστήματος ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των άνεργων ναυτικών.
  • Ζητεί αύξηση του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας σε 650 ευρώ για τουςάγαμους και 850 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 150 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο πρόσωπο, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ναυτικών, αλλά και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, στον Πειραιά.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ