ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χανιά: Προβληματισμός στο κομματικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας – Διπλασίασε τα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του ’19

Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών στα Χανιά βρήκε τα κομματικά επιτελεία να μετρούν απώλειες και κέρδη. Πέρα από την αποχή που αδιαμφησβήτητα είναι η μεγάλη νικήτρια της κάλπης της Κυριακής, με το ποσοστό της να φτάνει το 58,7%, κερδισμένο αν και στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ που διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το ΚΚΕ που επίσης σημείωσε άνοδο, αλλά και η Ελληνική Λύση που ήρθε τέταρτη. Ακολούθως, η Πλεύση Ελευθερίας πέτυχε σημαντική ενίσχυση του ποσοστού της, ενώ έκπληξη αποτελεί η κατάκτηση της πέμπτης θέσεις στην εκλογική περιφέρεια Χανίων του κόμματος Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Στη Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έλαβε 6.300 λιγότερες ψήφους στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019. Η βουλευτής κ. Σέβη Βολουδάκη παραδέχτηκε μιλώντας στη Νέα Κρήτη ότι «το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό που περιμέναμε, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και να δούμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε. Έχουμε χρόνο, έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας, πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ανακτήσουμε το ποσοστό που έχει χαθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος εχθρός της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν σίγουρα η αποχή.

Το ποσοστό της  Νέας Δημοκρατίας στο νομό διαμορφώθηκε σε 27,40%, δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,04% , τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 14,62% και ακολουθούν ΚΚΕ με 9,11%, Ελληνική Λύση με 6,6%, Πλεύση Ελευθερίας με 4,05% ,Φωνή Λογικής με 3,48% , ενώ ακολουθούν η ΝΙΚΗ, το ΜΕΡΑ25, η Νέα Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 14.058 ψήφους λιγότερες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, παρόλα αυτά στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, τα στελέχη θεωρούν ότι οι απώλειες είναι διαχειρίσιμες, δεδομένης της δύσκολης περιόδου που προηγήθηκε. Η κ. Μαρία Χίνου, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε ότι « κάλπη είναι σκληρή, το ξέρουμε αυτό, ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να πειστεί .Όμως μας παρακολουθεί, αναγνωρίζει την προσπάθεια, αναγνωρίζει την ανανέωση. Από κει και πέρα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για τα Χανιά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει βγει δεύτερος κάτι που δε συνέβη σε άλλους νομούς.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήρθε τρίτη δύναμη στα Χανιά, όμως διπλασίασε τις δυνάμεις του. «Και στο νομό Ρεθύμνου και στο νομό Χανίων, το ΠΑΣΟΚ έχει μια αισθητή αύξηση, γεγονός που μας ικανοποιεί. Σε πανελλαδικό επίπεδο επίσης τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές όσο και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, έχει μια πολύ μεγάλη άνοδο. Θετικά μηνύματα λοιπόν ότι ο κόσμος αγκαλιάζει ξανά το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη.

Αλλά και ο Γραμματέας της οργάνωσης κ. Γιάννης Δήμου, επεσήμανε τη στροφή των ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ όπως αυτή καταγράφηκε σε δήμους όπως στον Αποκάρωναν, τον Πλατανιά αλλά και τον δήμο Καντάνου Σελίνου. «Αυτό μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Και ευελπιστούμε να δώσουμε από την Κρήτη ένα μήνυμα όλοι οι προοδευτικοί πολίτες», είπε.

Ποσοστά ρεκόρ κατέγραψε η αποχή τόσο σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας Χανίων που άγγιξε το 58,7% όσο και σε δήμους. Στην ακριτική Γαύδο η αποχή έφτασε το 69,3%, ενώ εξίσου υψηλά ήταν τα ποσοστά της στους δήμους Σφακίων (63,79%), Καντάνου Σελίνου (62,38) και Αποκορώνου (60,3%).

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ