Γεύση - Ψυχαγωγία Νομός Χανίων

Χανιά: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design

Από τους New York Times στα Χανιά, πόσο μεγάλη είναι η απόσταση; Απ’ ότι φαίνεται είναι ελάχιστη όταν το καινοτόμο όραμα και η αγάπη για το γηγενές περιβάλλον γίνονται το όχημα. Σε αυτά λοιπόν φαίνεται να επιβιβάστηκαν οι δημιουργοί της Red Jane, του φούρνου που βρίσκεται στην καρδιά των Χανίων και στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργαστήριο μηχανών του 1930.
Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των New York Times. H σύμπραξη του Νίκου Τσεπέτη, του ξενοδόχου πίσω από το κοντινό παραθαλάσσιο θέρετρο Ammos, του σχεδιαστή φωτιστικών και επίπλων, Μιχάλη Αναστασιάδη και του φημισμένου αρτοποιού του Λονδίνου, Eyal Schwartz μοιάζει πολύ ονειρική για να παραμείνει στα στενά όρια της Ελλάδας.

Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design

Η Κρήτη, ο μπρουταλισμός και ο Αναστασιάδης
Ένας συνδυασμός που είναι πρωτοφανής για το νησί, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα λογικός μετά την υλοποίηση του Red Jane. Ο φούρνος, που θα μπορούσε εξωτερικά να είναι “νυχτερινό κέντρο του Βερολίνου”, όπως σημειώνουν οι New York Times, ενστερνίζεται το στυλ του μπρουταλισμού με μεγάλες πετρώδεις επιφάνειες να μένουν ακάλυπτες και μια τσιμεντένια εξωτερική πρόσοψη καλυμμένη με γκράφιτι. Η επιγραφή είναι απούσα, αλλά το όνομα Red Jane έχει γραφτεί με μια λεπτεπίλεπτη επιγραφή στον τοίχο έξω, με το χέρι, καθώς μιμείται τα υπόλοιπα γκράφιτι.

Πέρα από την πρώτη εικόνα όμως, το εσωτερικού του καταστήματος μοιάζει επίσης να ξεφεύγει από την συνηθισμένη εμπειρία του φούρνου. Ντυμένος με μάρμαρα σε κόκκινους-μπορντό χρωματισμούς που προέρχονται από τον Διόνυσο και την Ριτσώνα, ο χώρος αποκτά κατευθείαν μια διαφορετική αφήγηση. Αφετηριακό σημείο αποτελεί ο μακρύς, κόκκινος μαρμάρινος πάγκος, που λούζεται από το φως των μινιμαλιστικών κρεμαστών φωτιστικών. Πάνω του δεσπόζει μια πανύψηλη γυάλινη βιτρίνα, η οποία είναι το σημείο όπου παρουσιάζονται γλυκά, όπως κρουασάν με γέμιση σοκολάτας, κουλούρια (ελληνικά κουλούρια με σουσάμι) και μπακλαβάδες. Ο φούρνος ακολουθεί μια open air αισθητική, υιοθετώντας έναν επίσης μεγάλο γυάλινο τοίχο που χωρίζει τα σημεία πώλησης και παραγωγής μεταξύ τους. Ωστόσο οι κόκκινοι χρωματισμοί που κυριαρχούν μέσα στον χώρο προσδίδουν ζεστασιά και φαίνεται να ενστερνίζονται πλήρως την άγρια και γήινη ομορφιά της Κρήτης.

Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design

Πίσω από το μενού του Red Jane βρίσκεται ο Eyal Schwartz, γνωστός ως πρώην επικεφαλής αρτοποιός και συνιδιοκτήτης του φημισμένου E5 Bakehouse του Λονδίνου. Στο επίκεντρο της γαστρονομικής αριστείας του φούρνου βρίσκεται η αφοσίωσή του Schwartz στην προμήθεια πρώτων υλών. Το βιολογικό αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ψωμιού τους, προμηθεύεται για παράδειγμα από τους Κρητικούς Μύλους στα Χανιά και προέρχεται κυρίως από ελληνικά σιτηρά.
Η τέχνη πίσω από το ψωμί και τα γλυκά του Red Jane είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που διαρκεί τρία χρόνια, με τον αρχιζαχαροπλάστη Σεραφείμ Καραντζιούνη και την ομάδα του να συνεργάζονται στενά με τον Eyal Schwartz και τον ταλαντούχο pastry chef Κωνσταντίνο Κασιδόπουλο του Cannelait Paros. Οι λάτρεις του καφέ θα απολαύσουν επίσης το Red Jane, καθώς ο καβουρδιστής καφέ Γιάννης Κλουβιδάκης επιμελείται τέλεια ισορροπημένα μείγματα φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, χρησιμοποιώντας κόκκους που προέρχονται από μικρές φάρμες στη Βραζιλία και την Κολομβία.

Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design
Red Jane: Πώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του ’30 στα Χανιά έγινε ένας φούρνος – επιτομή του design

Όσο σημαντικές βέβαια και αν είναι οι πρώτες ύλες και τα υλικά, σίγουρα τίποτα δεν τραβάει τα βλέμματα, όσο η γοητευτική αισθητική του χώρου. Το αρτοποιείο αποπνέει έναν αέρα εκλέπτυνσης και νεωτερισμού που το ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα και που αποτελεί το πρώτο πλήρως υλοποιημένο έργο εσωτερικών χώρων που επιβλέπει ο σχεδιαστής φωτιστικών και επίπλων Μιχάλης Αναστασιάδης με έδρα του το Λονδίνο. Γι’ αυτό και στην ιστοσελίδα του αρτοποιείου, εμφανίζεται το εξής μήνυμα: «Ο Νίκος Τσεπέτης ρώτησε τον Αναστασιάδη να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Μέχρι τότε ο Αναστασιάδης δεν είχε αναλάβει ποτέ ένα ολόκληρο πρότζεκτ διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Ούτε είχε ποτέ βρεθεί στην Κρήτη. Είπε ναι.»
Ευτυχώς για εμάς, θα συμπληρώσουμε…

Red Jane Bakery: Κυδωνίας 101, Xανιά Κρήτης

Φωτογραφίες: Instagram:@redjaneproject

ΠΗΓΗ: newmoney.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ