Νομός Χανίων

Χανιά: Ποινή κάθειρξης 5 ετών σε πρώην ταμία δήμου για υπεξαίρεση χρημάτων

Ποινή κάθειρξης πέντε ετών επέβαλε χτες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, το Πενταμελές Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά, στον πρώην ταμία του Δήμου Γαύδου, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί στην υπεξαίρεση ποσού άνω των 570.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, πριν από αρκετά χρόνια.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 2017, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης) είχε επιβάλει στον πρώην ταμία ποινή ισόβιας κάθειρξη συν κάθειρξη 14 ετών.

Συγκεκριμένα, ο πρώην ταμίας είχε δικαστεί και καταδικαστεί τότε για υπεξαίρεση (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου), για πλαστογραφία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο καταδικασθείς είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή όπου παρέμεινε για διάστημα 22 μηνών, οπότε και αποφυλακίστηκε υπό όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία διεξήχθη χτες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Μετά από αυτά, ο κατηγορούμενος έπεσε χτες στα «μαλακά» καθώς απαλλάχτηκε από την κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ η κατηγορία περί πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος μετατράπηκε κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό σε πλημμέλημα, και κατόπιν τούτου έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα λόγω παραγραφής.

Ο πρώην ταμίας του δήμου Γαύδου κρίθηκε τελικά ένοχος μόνο για την πράξη της υπεξαίρεσης, χωρίς, ωστόσο τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου, καθώς ο τελευταίος έχει καταργηθεί.

Στον πρώην ταμία αναγνωρίστηκε από την Έδρα το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς δύο μέλη της Έδρας είχαν την άποψη ότι πρέπει να επιβληθεί ποινή έξι ετών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να καταδικαστεί ο πρώην ταμίας σε ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στον πρώην ταμία του δήμου Γαύδου και τους οικείους του.

Μετά τη χτεσινή δικαστική εξέλιξη, ο καταδικασθείς επιστρέφει άμεσα στη φυλακή, ωστόσο, σύμφωνα με εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα, καθώς έχει ήδη μείνει στη φυλακή 22 μήνες.

Σε δήλωση που έκανε ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του καταδικασθέντα, κ. Διονύσης Βέρρας αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «από τη στιγμή που υπήρξε μεγάλη μεταβολή στους νέους κώδικες, οι ποινές κατέπεσαν».

 

neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ