Διάφορα Νομός Χανίων

Χανιά: Παράταση των μέτρων με πολλά ερωτηματικά

Πολλά ερωτηματικά, αλλά και ανησυχία, προκάλεσε η παράταση των ειδικών περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κι αυτό παρ’ ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανά τριήμερο αναθεώρηση των μέτρων, από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και έληγε η χρονική περίοδος εφαρμογής των μέτρων.

Θυμίζουμε ότι η Π.Ε. Χανίων εντάχθηκε στην τρίτη -και πιο αυστηρή- κατηγορία των μέτρων προστασίας από τις 25 Αυγούστου, και μάλλον δικαιολογημένα καθώς το διάστημα 16-24 Αυγούστου είχαν καταγραφεί στο Νομό 42 κρούσματα (μέσος όρος 4,6 κρούσματα ανά ημέρα).

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:

1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

2. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

3. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

4. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

5. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 της επομένης.

Ήταν ο πρώτος Νομός της Κρήτης που εφαρμόστηκαν τα μέτρα αυτά, καθώς το Ηράκλειο ακολούθησε μία εβδομάδα αργότερα, ενώ σε Ρέθυμνο και Λασίθι δεν έχουν εφαρμοστεί.

Χωρίς αμφιβολία τα μέτρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν επιβεβλημένα για την Π.Ε. Χανίων καθώς το διάστημα 19-24 Αυγούστου κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα στην Κρήτη, ακόμη κι από το Ηράκλειο του διπλάσιου πληθυσμού (Χανιά 22, Ηράκλειο 15, Ρέθυμνο 5, Λασίθι 1).

Η επιβολή των μέτρων στην Π.Ε. Χανίων άλλαξε την εικόνα από τις 3 Σεπτεμβρίου που άρχισαν αυτά να αποδίδουν.

Συγκεκριμένα από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι προχθές Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, η εικόνα της Κρήτης ήταν η εξής: Χανιά 10, Ρέθυμνο 20, Ηράκλειο 84, Λασίθι 2.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα μέτρα στα Χανιά «έπιασαν» τόπο, αν συνυπολογίσουμε ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι προχθές Δευτέρα, σε διάστημα δηλαδή 19 ημερών η Π.Ε. Χανίων ήταν «καθαρή» από κρούσματα τις 14 μέρες. Κρούσματα καταγράφηκαν μόνο στις: 4 Σεπτεμβρίου (2), 5 Σεπτεμβρίου (2), 11 Σεπτεμβρίου (2), 17 Σεπτεμβρίου (1) και 19 Σεπτεμβρίου (2).

Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι τα μέτρα στην Π.Ε. Χανίων έπρεπε να ληφθούν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (25 Αυγούστου), όμως το πλέον σωστό θα ήταν να εφαρμοστεί η ανά τριήμερο αναθεώρηση των μέτρων, από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και έληγε η χρονική περίοδος εφαρμογής των μέτρων. Κι αυτό για να πάρει μια ανάσα η τοπική οικονομία, αλλά και η κοινωνία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ).