Νομός Χανίων

Χανιά: Ολοκληρώνεται ο κύκλος των απολογιών για το εμπόριο όπλων

Λίγο μετά τις 09:30 το πρωί του Σαββάτου οδηγήθηκαν στον ανακριτή Χανίων τρεις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση εμπορίας όπλων στα Χανιά. Μετά τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να προσέλθει ακόμα ένας ύποπτος, ο οποίος χθες (22/10) ζήτησε και πήρε επιπλέον 24ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι 4 από τους συνολικά 7 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το πρωί στην Ανακρίτρια Χανίων προκειμένου να απολογηθούν για την ίδια υπόθεση.
Η γυναίκα -που φέρεται είναι είναι η σύζυγος ενός εκ των συλληφθέντων που είχε γράψει στο όνομά της την επιχείρηση που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης των Χανίων- αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ο ένας συλληφθείς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Στον έναν από τους συλληφθέντες, στον οποίο είχε ασκηθεί δίωξη για παράνομη κατοχή όπλου, επιβλήθηκαν τυπικοί περιοριστικοί όροι με τη συνήγορό του Ρούλα Παυλαντωνέα να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή δείχνει ότι θα αντιμετωπίσει την κατηγορίας της παράνομης κατοχής όπλου, που συνιστά αδίκημα πλημμεληματικού και όχι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Για τον δεύτερο συλληφθέντα αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσίαση σε τακτό διάστημα σε αστυνομικό τμήμα και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από την ΕΛΑΣ από τον περασμένο Απρίλιο, ότι οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν την ύπαρξη κυκλώματος διακίνησης όπλων.
Η αρχική δικογραφία περιλάμβανε 17 άτομα, με επτά τελικά άτομα να συλλαμβάνονται την περασμένη Τρίτη.
Η έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε, όταν οι αστυνομικοί έλαβαν πληροφορίες πως ένας 63χρονος και ένας 44χρονος, φέρονταν να διακινούν ποσότητες όπλων, τα οποία ήταν κρυμμένα σε ερημικές τοποθεσίες και μάλιστα φέρονταν να διακινούνται ακόμα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, δύο 57χρονοι είχαν στήσει ένα άτυπο δίκτυο πωλήσεων όπλων.

Ζητήθηκε η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και από τα δεδομένα που προέκυψαν, εντοπίστηκαν οι δύο 57χρονοι που αναφέρονται πρώτοι στη δικογραφία. Για τον έναν, η δικογραφία γράφει ότι φέρεται να προέβαινε σε παράνομες εργασίες επισκευής όπλων εμφανιζόμενος ως οπλουργός με ευρύ πελατολόγιο και μεσολαβούσε στην τέλεση εμποριών όπλων μεταξύ τρίτων.

Για τον δεύτερο 57χρονο, στη δικογραφία λέγεται πως φέρεται να προμήθευε τον πρώτο 57χρονο με ανταλλακτικά όπλων, ενώ μέσω του άτυπου δικτύου που αναφέρεται παραπάνω, φέρεται να διακινούσε όπλα και πυρομαχικά, από πολεμικά τυφέκια μέχρι φυσίγγια.

Στην υπόθεση σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει ένας 62χρονος, ο οποίος φέρεται να επισκεύαζε όπλα, έχοντας στο σπίτι του ολόκληρο εργαστήριο με τόρνους, πρέσες, ψηφιακούς χαράκτες και άλλα.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων ονομάτων που αναφέρονται στη δικογραφία αφορά αγοραπωλησίες όπλων που φέρονται να είχαν γίνει μέσω του δικτύου αυτού, ενώ για δύο ακόμα άτομα οι αρχές θεώρησαν ότι ήταν συνεργοί.

Η διακίνηση των όπλων, γινόταν αρχικά μέσω ασυνόδευτων δεμάτων με το ΚΤΕΛ Χανίων, με τα ονόματα των παραληπτών να είναι εικονικά.

Στη συνέχεια, ξεκίνησαν να στέλνουν τα δέματα με έναν οδηγό λεωφορείου, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να είχε ανάμιξη.
Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία για τα όπλα και τα πυρομαχικά.
Συνολικά 37 περιπτώσεις αγοραπωλησιών ή επισκευών όπλων και συνομιλιών σχετικά με αυτές, καταγράφονται σε 10 σελίδες της δικογραφίας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ