ΑΓΡΟΤΙΚΑ Νομός Χανίων

Χανιά: Mαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών στην σημερινή κινητοποίηση

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών στην σημερινή κινητοποίηση. Συμπορευόμαστε και παλεύουμε μαζικά και οργανωμένα με τους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους των Χανίων. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες συγκεντρώθηκαν σήμερα στον κόμβο των Μουρνιών στις 11 π.μ. και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Αντιπεριφέρεια όπου αποδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Η αγωνιστική κινητοποίηση κατέληξε στην Διεύθυνση Δασών Χανίων όπου πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός. Στον δρόμο μας έβγαλαν το προβλήματα που έχουν γιγαντωθεί, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι δασικοί χάρτες και οι περικοπές στις επιδοτήσεις μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα μας.

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του μαζικού οργανωμένου αγώνα μέσα από τους Συλλόγους μας και την Ομοσπονδία. Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

*Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος όλης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και να διασφαλίσει τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις των βοσκοτόπων.

*Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές.

*Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρούς κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.

*Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.

*Να αποσυρθεί η ΚΥΑ περί βοσκοτόπων. Να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα.

*Να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας σε όλους τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.

*Κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους