Νομός Χανίων ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χανιά: Κέντρο έρευνας η πρώην Γαλλική Σχολή

Στην αποκατάσταση του κτηρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής στη Χαλέπα αναμένεται να προχωρήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, προκειμένου να δημιουργήσει Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Παράλληλα, στους δημόσιους χώρους του θα εκτεθεί ένα μικρό μέρος της συλλογής Λαογραφίας, που συνάδει με την παραδοσιακή καινοτομία και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Μακροπρόθεσμα, το σχεδιαζόμενο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας θα αποτελέσει μέρος του Τεχνολογικού Πάρκου που ήδη λειτουργεί στο ΙΤΕ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης σχολίασε ότι, «πρώτα από όλα, είναι μια παρέμβαση που οδηγεί σε επανάχρηση ενός εγκαταλελειμμένου χώρου. Ο χώρος της Γαλλικής Σχολής είναι ένα ιστορικό κτήριο για τα Χανιά και άρα είναι μια καλή πρακτική». Ο ίδιος τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο.

Η πρώην Γαλλική Σχολή αναμένεται να στεγάσει δράσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικές με την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας, την κατάρτιση και επιμόρφωση φοιτητών και ερευνητών, ενώ θα αποτελέσει και εργαστήριο για φοιτητές και μαθητές. «Δεν είναι μια μεμονωμένη προσπάθεια που απλά και μόνο έχει σκοπό την αξιοποίηση αυτού του χώρου για το κομμάτι της καινοτομίας. Εντάσσει σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που έχουμε ως Περιφέρεια, πάντα σε στενή συνεργασία με όλα τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα, αυτό που λέμε την ανάπτυξη του κόμβου καινοτομίας σε επίπεδο περιφέρειας», εξήγησε ο κ. Παπαδεράκης.

Η συμφωνία της πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίζει καταρχήν την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου εδώ και χρόνια κτηρίου. Συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διαθέσει η Περιφέρεια για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον χώρο, ώστε να καταστεί λειτουργικός και κατάλληλος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Σχολής πρόκειται να στεγαστεί το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πολυτεχνείου, ενώ μελετάται επίσης η λειτουργία ενός επιταχυντή ιδεών. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία εκθεσιακού χώρου για την προβολή της τεχνολογίας του παρελθόντος και της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων πρόκειται να στεγάσει νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το κτήριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στέγαζε έως το 2013 τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από τότε εγκαταλείφθηκε, για να εγκριθεί το 2017 από τη Σύγκλητο η μελέτη δημιουργίας Εκθετηρίου Συλλογών Λαογραφίας και Εξέλιξης της Τεχνολογίας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και παραλήφθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης τον Νοέμβριο του 2020 και παρουσιάστηκε δημόσια στο κοινό των Χανίων λίγους μήνες μετά. Τον Αύγουστο του 2022 συνάφθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου (ΕΤΕΠ) Κρήτης και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας και του Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αντικείμενο την επέκταση της θερμοκοιτίδας του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στα Χανιά.

 

Πηγή: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ