Νομός Χανίων

Χανιά: Καλωσόρισμα των θαλάσσιων χελωνών στο Σταυρό

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλου του Σταυρού συμμετείχαν στην περιβαλλοντική δράση που διοργάνωσε την Κυριακή, στην Παχιά Άμμο, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) σε συνεργασία με τον Βρεφονηπιακό σταθμό Κοιν.Σ.Επ  Σύγχρονη Αγωγή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας και την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Ο χώρος δίπλα στην παραλία -όπου πριν λίγες εβδομάδες ήταν γεμάτος βαρέα μηχανήματα για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων Α44-,  γέμισε με παιδικές φωνές, παιχνίδια και ζογκλερικά με τους ακροβάτες της Daedalus Academy, ενώ μουσικοί με διάφορα μουσικά όργανα και υπέροχα παραδοσιακά τραγούδια διέσχισαν τις παραλίες του Σταυρού όπου τοποθετήθηκαν ξύλινες πινακίδες στα σημεία όπου συνήθως γεννούν οι Caretta caretta.

Χανιά: Καλωσόρισμα των θαλάσσιων χελωνών στο Σταυρό

Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα δεκάδες γλυκά και τα παγωτά που προσφέρθηκαν από ιδιώτες και από τοπικές επιχειρήσεις του Σταυρού και θαύμασαν τις πολύ όμορφες  χειροτεχνίες που κατασκεύασαν τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού.

Παράλληλα έγινε ενημέρωση από εκπρόσωπο του ΑΡΧΕΛΩΝ Συλλόγου Προστασίας για τη Θαλάσσια Χελώνα αναφορικά με την ωοτοκία. Στην δράση τονίστηκε η σημασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας τα οποία βρίσκονται στον βυθό του Σταυρού.

Χανιά: Καλωσόρισμα των θαλάσσιων χελωνών στο Σταυρό

Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 έχουν προσωρινά σταματήσει, πιθανότατα λόγω της τουριστικής σαιζόν και ότι ο αγώνας για την αλλαγή χωροθέτησής του σε μία βιώσιμη θέση συνεχίζεται.  Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) έχει ασκήσει ένδικα μέσα εκτός του Συμβουλίου της Επικρατείας και στα τοπικά πολιτικά δικαστήρια. Επισημαίνεται ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 γίνονται σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει παραχώρηση, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής μετά την αποκάλυψη  ότι σε περίπτωση βλάβης ή διακοπή της λειτουργίας τόσο του συγκεκριμένου αντλιοστασίου  (Α44)  όσο και των δύο άλλων που θα κατασκευαστούν στη περιοχή του Σταυρού (Α46 & Α47) τα ανεπεξέργαστα λύματα θα καταλήγουν μέσω αγωγών υπερχείλισης ανεπεξέργαστων λυμάτων απευθείας στη θάλασσα».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ