ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νομός Χανίων

Χανιά: Η πλειοψηφία των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο είναι 35-65 ετών!

Νεότερης ηλικίας ανθρώπους άρχισε να χτυπά ο κορωνοϊός στα Χανιά! Η πλειοψηφία των νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο του Νομού είναι από 35-65 ετών και μάλιστα δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως ανέφερε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης η Αγγελική Δαμιανάκη, Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον νομό και για το νοσηλευτικό ίδρυμα, κάτι που αποτυπώνεται κι απ’ την ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κατά 1.000%!

“Τώρα είναι η πιο δύσκολη φάση. Ο δείκτης αναπαραγωγής είναι στο 1,56. Έχουμε μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων, θα δυσκολευτούμε το επόμενο δεκαπενθήμερο” επισήμανε στην Νέα Τηλεόραση και τον Λευτέρη Κουρκουλό η κ. Δαμιανάκη.

Την τελευταία εβδομάδα, άλλωστε, παρατηρείται μία μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις κλινικές Covid και στους διασωληνωμένους. Δυστυχώς, είχαμε και τον θάνατο μιας 77χρονης, η οποία διακομίστηκε από το νοσοκομείο Ρεθύμνο σ’ εκείνο των Χανίων. Συνεπώς, η πίεση στο τοπικό υγειονομικό σύστημα είναι πολύ μεγάλη.

Μεγάλος κίνδυνος διασποράς υπάρχει στα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα χωρίς να το ξέρουν!

Αξιοπρόσεκτη είναι η εξάπλωση που σημειώνεται σε ενδοοικογενειακό επίπεδο. Στο νοσοκομείο Χανίων γίνεται καταγραφή του… γενεολογικού δέντρου, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης.

Το τελευταίο διάστημα, η προσέλευση νέων ατόμων και ασθενών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχει αυξηθεί, απόρροια του ότι η εν λόγω ηλικιακή κατηγορία δεν εμβολιάστηκε ακόμη.

Οι έχοντες ήπια συμπτώματα, καλό θα είναι να μείνουν σπίτι, να απομονωθούν εκεί, συμβουλευόμενοι τον οικογενειακό τους γιατρό. Αυτό σύστησε η κ. Δαμιανάκη, προτείνοντας επίσης την αγορά οξύμετρου (που μετρά το οξυγόνο στο αίμα).

Παρά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών, “είμαστε πάρα πολύ προετοιμασμένοι, προσφέρουμε εξειδικευμένη γνώση” δήλωσε η κ. Δαμιανάκη, που ωστόσο έκανε λόγο για “πεπερασμένες δυνατότητες”, προειδοποιώντας πως σε μία ενδεχόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων θα υπάρχει πρόβλημα.

Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να είναι σε ύψιστο επίπεδο, τόνισε η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να μην παρακολουθούν fake news και να αποφεύγουν τις επισκέψεις φιλικών προσώπων, αν θέλουμε να μειωθεί δραστικά η διασπορά στην κοινότητα.

“Δεν έχει μεγάλη σημασία η μετάλλαξη” πρόσθεσε επίσης η ίδια, εξηγώντας πως για να επιβιώσει ο ιός γίνεται “λιγότερο θανατηφόρος και περισσότερο μεταδοτικός”.

#ΥΓΕΙΑ

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ