ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νομός Χανίων

Χανιά: Γι αυτούς τους λόγους εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Την εκτόξευση κατά 1.000% του ιικού φορτίου στα λύματα των Χανίων δείχνει η επιδημιολογική παρατήρηση του κορωνοϊού θέτοντας την πόλη σε κόκκινο συναγερμό. Οι παράγοντες που πιθανόν οδήγησαν στην εκτόξευση του ιικού φορτίου.

Νέος συναγερμός για τα Χανιά αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες (1-14/3/21) καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων της περιοχής κατά 1.000%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της επιδημιολογικής παρατήρησης της πανδημίας που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα.

Βασικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση φέρουν η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή και οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα επισημαίνει στο Sputniknews η Βούλα Ορφανουδάκη, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Χανίων.

«Η τάση ήταν αυξητική και ήταν αναμενόμενο αυτό να αποτυπωθεί και στα λύματα. Η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική και οδήγησε στην ευρύτερη διασπορά του ιού απ’ ό,τι σε προηγούμενες φάσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Την εικόνα συμπληρώνουν όπως προσθέτει και τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία που ήταν ανοιχτά μέχρι και πριν από μια εβδομάδα.

Όπως αναφέρει, «βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας στα Χανιά. Από το Σαββατοκύριακο βλέπουμε την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων που προέβλεπαν τα μοντέλα των ερευνητών του ΠΑΓΝΗ».

Το μοντέλο στο οποίο αναφέρεται, πριν από δύο εβδομάδες, έδειχνε ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρισκόταν δύο εβδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής. Μάλιστα έδειχνε ημερήσια κρούσματα που ενδεχομένως να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση 40-80 κρουσμάτων ανά ημέρα.

Παραβιάσεις των μέτρων

Κατά το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγοι αυτοί που παραβίασαν τα μέτρα, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου των Χανίων.

Προ ολίγων ημερών μάλιστα η κα Ορφανουδάκη είχε γίνει μάρτυρας περιστατικού με άνδρα που ενώ διαγνώστηκε θετικός στον κορoνοϊό, «έσπασε» την καραντίνα, πηγαίνοντας σε φαρμακείο, έχοντας μάλιστα κατεβασμένη την μάσκα του.

«Μέχρι πρότινος υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα προστασίας καθότι ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει χαλαρώσει. Αυτές τις μέρες παρατηρώ όμως ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσπάθεια από τους πολίτες, καθότι βλέπουν την αύξηση των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της Κρήτης».

Όπως αναφέρει πάντως, δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις κόσμου κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Σε δύσκολη φάση βρίσκεται όλη η Κρήτη, καθώς το υψηλό ιικό φορτίο των Χανίων ακολουθεί αυτό του Αγίου Νικολάου(με αύξηση 695%) του Ηρακλείου(683%) και του Ρεθύμνου (136%).

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.

Λύματα: Στο «μάτι» του κορονοϊού η Κρήτη

Σοκαριστικά και άκρως ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για τα λύματα, τα οποία κατέγραψαν «εκτόξευση» του ικού φορτίου, την τελευταία εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει στα Χανιά όπου το ιικό φορτίο γνώρισε «έκρηξη» 1.000% μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ενώ ανησυχητική είναι η εικόνα για την Κρήτη γενικότερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021, στο Ρέθυμνο σημειώθηκε αύξηση 136% στο ιικό φορτίο, στο Ηράκλειο σημειώθηκε επίσης «εκτόξευση» της τάξης του 683%, ενώ στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο γνώρισε «άλμα» 695%.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021 έχουν ως εξής:

Περιφέρεια – Πόλη Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου
Αττική +87%
Θεσσαλονίκη +74%
Λάρισα +41%
Βόλος -7%
Ηράκλειο +683%
Χανιά +1000%
Ρέθυμνο +136%
Άγιος Νικόλαος +695%
Πάτρα +3%

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

#ΚΡΗΤΗ

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ