Νομός Χανίων

Χανιά: Έντονη δυσοσμία από καμένο σε περιοχή – Ζητούν από τους αρμόδιους να δράσουν άμεσα

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) καλεί τις αρμόδιες αρχές να δράσουν άμεσα ώστε να εντοπιστεί η αιτία για την έντονη δυσοσμία από καμένο πλαστικό στην περιοχή του Σταυρού τις τελευταίες εβδομάδες και να αποδοθούν οι ευθύνες για την μη ενημέρωση των κατοίκων. Ζητάμε επίσης να γίνει άμεσα υγειονομικός έλεγχος στην εστία/στις εστίες της φωτιάς και οι αρμόδιες αρχές να φροντίσουν άμεσα για την προστασία των κατοίκων του Σταυρού και των γειτονικών περιοχών από τις επικίνδυνες διοξίνες που παράγονται από την καύση αυτών των υλικών.

Κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρχές χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση, ούτε κάποια ουσιαστική ενέργεια για να περιοριστεί αυτό το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αρχίσουν να αναζητούν μόνοι τους τον χώρο/τους χώρους από τον οποίο προέρχεται αυτή η δυσοσμία. Τις τελευταίες εβδομάδες αναγκαζόμαστε να κλείνουμε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ιδιαίτερη δύσκολη είναι η κατάσταση κυρίως για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και μικρά παιδιά. Οι προσπάθειες μας στις 7 και 8 Νοέμβρη να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με την επόπτη δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που είναι υπεύθυνη για το Ακρωτήρι, ήταν άκαρπες.

Όπως έγινε γνωστό από άρθρα στον τοπικό τύπο στις αρχές Οκτωβρίου ξέσπασε πυρκαγιά σε χώρο επεξεργασίας και ταφής αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις σε ένα παλαιό λατομείο που βρίσκεται κοντά στις παιδικές κατασκηνώσεις Τσικιμπούμ, στον Άγιο Παύλο στο Ακρωτήρι Χανίων. Και ενώ μετά από τρεις ημέρες η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο συνέχισαν να εκλύονται αναθυμιάσεις, οι οποίες πιθανότατα να είναι μία από τις αιτίες της έντονης δυσοσμίας.

Ο Σύλλογος μας προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία στις εισαγγελικές αρχές και καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να τον στηρίξουν με τις υπογραφές τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου: s.e.a.protectioncrete@gmail.com και

στο τηλέφωνο 693 3245548

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ