Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χανιά: Ενεργός και πάλι ο ιστορικός Σύλλογος “Ο Χάρχαλης” (Βίντεο + Φωτογραφίες)

Ένας από τους παλαιότερους συλλόγους παραδοσιακής Κρητικής μουσικής ξαναπαίρνει ζωή. Ο σύλλογος Κρητικής Μουσικής νομού Χανίων “Χάρχαλης”, που δημιουργήθηκε το 1976 από μουσικούς των Χανίων που τότε ήθελαν να αναδείξουν την εργασία τους, αλλά ταυτόχρονα και να την προστατέψουν, επαναδραστηριοποιείται χάρη σε μια ομάδα νέων ανθρώπων.

Η ονομασία του συλλόγου προέρχεται από τον Νικόλαο Χάρχαλη (το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Χαρχαλάκης) που γεννήθηκε το 1884 στα Χαρχαλιανά Κισάμου του νομού Χανίων, περιοχή με μεγάλη με μεγάλη μουσική παράδοση.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες του βιολιού στη δυτική Κρήτη και η καλλιτεχνική παρουσία του σφράγισε έντονα και για πολλές δεκαετίες τη μουσική συνείδηση του λαού της περιοχής των Χανίων. Η πιο πλούσια και καρποφόρα από πλευράς καλλιτεχνικής δραστηριότητας περίοδος για το Χάρχαλη ήταν από το 1910 έως το 1940.

Έζησε όλη τη ζωή του στο χωριό του μέχρι τα βαθιά γεράματα και πέθανε σε ηλικία 90 χρονών το 1974.

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο αρχείο του Συλλόγου από 50 και πλέον έτη μέχρι σήμερα αφορά σε καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού παραδοσιακής μουσικής από όλα τα μέρη της Κρήτης, παραδοσιακού χορού, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις από οργανοποιούς και μουσικούς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.

Ο σύλλογος σήμερα έχει στη διάθεσή του και σειρά από όργανα που ανήκαν στους ίδιους. Μάλιστα, η επιχορήγηση που έλαβε ο σύλλογος από την επιτροπή “Ελλάδα 2021” και την Sky Express αφορούσε την επισκευή και συντήρηση των οργάνων αυτών. Στο πλαίσιο της χορηγίας εντάσσεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος με στόχο την προστασία και διατήρησή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στον σύλλογο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Χανίων χώρος σε δημοτικό κτίριο στον Ρώσικο στρατώνα, στη Δυτική Τάφρο, όπου κάθε Πέμπτη στις 20:00 υπάρχει μουσικό καφενείο, ανοιχτό για όλους.

Η δράση του συλλόγου είναι αφιλοκερδής και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εμφανιστεί και η ιστοσελίδα του, που τώρα είναι υπό κατασκευή, αλλά στην τελική της μορφή θα παρέχει πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό που έχει ο σύλλογος στη διάθεσή του.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ