Νομός Χανίων

Χανιά: Δίχως τέλος οι αφίξεις μεταναστών – Με μικρό ξύλινο βαρκάκι έφτασαν 19 Αιγύπτιοι και 2 Σύριοι άνδρες

Δεν έχουν τέλος οι αφίξεις μεταναστών στην ακριτική Γαύδο, που φαίνεται να μετατρέπεται σε σταθμό για τους διακινητές που προωθούν παράνομα ανθρώπους από τα παράλια της Αιγύπτου προς την Ευρώπη. Χθες το μεσημέρι, Πέμπτη 09 Νοεμβρίου, αποβιβάστηκαν -για άλλη μία φορά- στην παραλία της Τρυπητής, είκοσι ένας μετανάστες, από τους οποίους οι δεκαεννέα Αιγύπτιοι και οι δύο Σύροι, όλοι άνδρες νεαρής ηλικίας.

Έφτασαν στο ακριτικό νησί στοιβαγμένοι σε ένα μικρό ξύλινο βαρκάκι, όπως ακριβώς οι είκοσι έξι μετανάστες που βγήκαν στη νοτιότερη ακτή του νησιού τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου και οι τριάντα πέντε που αποβιβάστηκαν στις 19 Οκτωβρίου. Τα χαρακτηριστικά και των τριών αφίξεων είναι ίδια και το μόνο που τις διαφοροποιεί είναι ο αριθμός των μεταναστών.

Τους μετανάστες εντόπισαν δύο γυναίκες που βρίσκονταν στην Τρυπητή και αμέσως ειδοποίησαν τον αστυνομικό του νησιού, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε σήμα στις Λιμενικές Αρχές και άμεσα κινητοποιήθηκε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας, που βρισκόταν τυχαία στο λιμάνι της Γαύδου. Με τη συνδρομή κατοίκων μεταφέρθηκαν αρχικά στον Καραβέ και αργά το μεσημέρι επιβιβάστηκαν στο σκάφος του λιμενικού που απέπλευσε εκτάκτως για τη Χώρα Σφακίων.

Ο Δήμος Χανίων κλήθηκε για πολλοστή φορά να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των μεταναστών προετοιμάζοντας τον χώρο των Παιδικών Κατασκηνώσεων του Καλαθά, αν και όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη, «έχουν εξαντληθεί τόσο τα οικονομικά, όσο και τα ψυχικά αποθέματα υπήρχαν». Εξάλλου μόλις την προηγούμενη Πέμπτη αναχώρησε από τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων η προηγούμενη φουρνιά των μεταναστών, με τον χώρο που ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας, να αποτελεί πλέον άτυπα, σταθερή βάση υποδοχής μεταναστών.

 

Η συνεχής μεταναστευτική ροή προς τη νότια Κρήτη προβληματίζει έντονα και τη Δημοτική Αρχή Γαύδου, με την δήμαρχο κ. Λίλιαν Στεφανάκη να επαναφέρει το αίτημα για μόνιμη παρουσία λιμενικού υπαλλήλου στο νησί και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που προκύπτουν εξ αιτίας των συνθηκών του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των συνεπειών του.

«Αυτή τη στιγμή ο λιμενικός σταθμός της Γαύδου στελεχώνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της αποβίβασης και επιβίβασης επισκεπτών στα πλοία της γραμμής. Το χειμώνα όμως λιμενικός υπάλληλος δεν υπάρχει. Με δεδομένο ότι και ο δήμος λειτουργεί με το στοιχειώδες προσωπικό, είναι αδύνατο να ανταποκριθεί η Γαύδος στη νέα πραγματικότητα αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία για παρουσία λιμενικών υπαλλήλων και το χειμώνα», υπογράμμισε η κ. Στεφανάκη.

Σημειώνεται ότι οι είκοσι ένας μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η προανάκριση από τις Λιμενικές Αρχές.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ