ΑΓΡΟΤΙΚΑ Νομός Χανίων

Χανιά: Δεκάδες κλοπές αβοκάντο τα τελευταία 3 χρόνια – Τι αναφέρουν παραγωγοί

Μεγάλη ποσότητα αβοκάντο και συγκεκριμένα 220, έκλεψε από καλλιέργεια στον Βατόλακκο Χανίων χθες Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ένας 67χρονος, ο οποίος όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη που προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία και ο δράστης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πλατανιά.

Δεκάδες τα περιστατικά κλοπής αβοκάντο την τελευταία τριετία

Δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό καθώς την τελευταία τριετία δεκάδες είναι οι επιτήδειοι που έχοντας βάλει στο μάτι τη χρυσοφόρα παραγωγή, κλέβουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες, αποκομίζοντας σημαντικό κέρδος. Στο Βαρύπετρο , στην Αγιά, στο Βατόλακο και σε άλλες περιοχές των Χανίων οι παραγωγοί αβοκάντο προσπαθούν να γλιτώσουν την παραγωγή τους από τους επίδοξους κλέφτες με περιφράξεις και λουκέτα. Ο κ. Λευτέρης Μυλωνάκης, έχοντας πέσει μια φορά θύμα κλοπής ,έχει πάρει τα μέτρα του επεκτείνοντας τη συρμάτινη περίφραξη στην έκταση που καλλιεργεί το προϊόν.

«Κάτι πρέπει να γίνει .Δε μπορούμε να λιπαίνουμε, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την παραγωγή μας και να μας την αρπάζουν οι κλέφτες. Έχουμε κοπιάσει για τις καλλιέργειες μας» είχε πει πρόσφατα στη Ν.Κ. περιγράφοντας μια κατάσταση που δυστυχώς έχει επικρατήσει. Ο ίδιος όπως και άλλοι παραγωγοί , κάνει συχνά νυχτερινές περιπολίες γύρω από τις καλλιέργειες του για να αποτρέψει τυχόν νέο χτύπημα. Σύμφωνα με τον κ. Λυκούργο Αντωνάκη, από τους παλιότερους παραγωγούς αβοκάντο της περιοχής του Βαρυπέτρου, «το αβοκάντο είναι ένα ακριβό προϊόν και αυτό ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε . Είναι ορισμένοι άνθρωποι που έχουν έρθει σε απόγνωση διότι τους έχουν κλέψει και δύο και τρεις φορές. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν και παίρνουν μεγάλες ποσότητες γιατί εμείς που πάμε με εξειδικευμένους εργάτες δεν κόβουμε πάνω από 35 κλούβες. Εκείνοι κλέβουν πολλές παραπάνω». Οι παραγωγοί και κυρίως όσοι έχουν πέσει θύματα κλοπής αισθάνονται απροστάτευτοι.

Η μεγαλύτερη ποσότητα αβοκάντο στα Χανιά κλάπηκε το 2018 όταν δράστες αφαίρεσαν από καλλιέργειες του Πλατανιά συνολικά είκοσι τόνους . Τότε μάλιστα οι παραγωγοί είχαν προσφύγει μαζικά στη δικαιοσύνη υποβάλλοντας αγωγές κατά αγνώστων. Στην τελευταία περίπτωση στο Βατόλακκο, ο δράστης συνελήφθη ωστόσο τα αβοκάντο που εκλάπησαν δεν βρέθηκαν. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά. Αξίζει να τονιστεί πως το αβοκάντο στην εγχώρια αγορά καλπάζει τα τελευταία χρόνια ενώ στα Χανιά και το Δυτικό Ρέθυμνο καλλιεργείται το 90% της παραγωγής πανελλαδικά.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Συνελήφθη χθες (12.12.2021) το βράδυ σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος πλατανιά, ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή.

Ειδικότερα, χθες (12.12.2021) το βράδυ σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, συνελήφθη ο ημεδαπός διότι αφαίρεσε από αγροτεμάχιο ημεδαπού διακόσια είκοσι (220) κιλά αβοκάντο. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά.»

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ