ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά – Δασικοί χάρτες: Μονόδρομος η ηλεκτρονική δήλωση πρόδηλου σφάλματος

Σε μια περίοδο δυσμενών συγκυριών, οι ιδιοκτήτες γης στην περιφερειακή ενότητα Χανίων καλούνται να υποβάλλουν μέχρι τις 15 Ιουλίου αντιρρήσεις ή δήλωση πρόδηλου σφάλματος για τους δασικούς χάρτες.

Με την διαδικασία του Κτηματολογίου να τρέχει ταυτόχρονα, δικηγορικά γραφεία και τοπογράφοι μηχανικοί έχουν επιφορτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς που είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Έτσι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καλούνται να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους στη μελλοντική διόρθωση, υποβάλλοντας μόνοι τους ηλεκτρονικά, δήλωση πρόδηλου σφάλματος.

Με τα σημερινά δεδομένα, η τύχη γεωργικών και κτηνοτροφικών εκτάσεων βρίσκεται στα χέρια των ιδιοκτητών για τους οποίους η λύση της δήλωσης πρόδηλου σφάλματος είναι μονόδρομος. Η Αντιπεριφέρεια Χανίων και η Διεύθυνση Δασών σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τους ιδιοκτήτες, οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου και ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την κατάθεση δήλωσης πρόδηλου σφάλματος και αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές απηύθυναν καταρχήν κάλεσμα στους ιδιοκτήτες γης να σπεύσουν για την υποβολή της δήλωσης, πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, σημείωσε πως «αν κάποιος με οποιοδήποτε τρόπο, μέσω γνωστού ή συγγενικού του προσώπου που έχει γνώσεις υπολογιστών, καταφέρει και υποβάλλει τη δήλωση του, θα αντιμετωπίσει μελλοντικά πολύ λιγότερα προβλήματα με την περιουσία του».

Διευκρινήσεις για την υποβολή δήλωσης πρόδηλου σφάλματος έδωσε η υπεύθυνη του τμήματος χαρτογραφήσεων και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Αλγαϊα Σκουμπάκη, εξηγώντας πως «η εφαρμογή δεν απαιτεί τοπογραφικό διάγραμμα, δηλαδή αν κάποιοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να φτιάξουν αυτή την περίοδο τοπογραφικό, τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν μόνο με συντεταγμένες ή οπτικά να δουν τα όρια της έκτασης τους».

Με τη δήλωση πρόδηλου σφάλματος με τον τρόπο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οριοθέτηση να μην είναι ακριβής και μελλοντικά να απαιτηθεί αίτηση αντίρρησης, για να μην κυρωθεί ο χάρτης με λάθη στις ιδιοκτησίες. Αφετέρου όμως διασφαλίζεται η δυνατότητα κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας.

«Επομένως είναι κρίσιμο σ αυτή τη φάση με τη βοήθεια κάποιου μέλους του οικογενειακού περιβάλλοντος να γίνει μια δήλωση, ώστε να μπορεί αργότερα ο κάθε ιδιοκτήτης να επανέλθει με ένα ακριβέστερο τοπογραφικό εφόσον υπάρχει λόγος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπύρος Σοφιανός, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον μηχανικοί και δικηγόροι να ολοκληρώσουν σε τόσο σύντομο περιθώριο τον όγκο των αιτήσεων που πρέπει να υποβληθούν.

Για δυσμενείς συγκυρίες στα Χανιά που δεν επιτρέπουν τη συμβολή επαγγελματιών στο έργο των διορθώσεων των δασικών χαρτών, μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης. 

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας έχουν διαπιστωθεί σημαντικά λάθη με περιπτώσεις ακόμη και λιμανιών που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα πάντως με την υπεύθυνη του Τμήματος Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Αγλαΐα Σκουμπάκη, τα περισσότερα από αυτά έχουν διορθωθεί.

Περί τις 700 ατελείς αντιρρήσεις έχει υποβάλλει μέχρι σήμερα η Διεύθυνση Δασών Χανίων, σε 6.000 ανέρχονται οι αντιρρήσεις που έγιναν από ιδιοκτήτες γης, χωρίς την μεσολάβηση της υπηρεσίας, με την καταβολή του σχετικού τέλους, ενώ οι δηλώσεις πρόδηλου σφάλματος αγγίζουν τις 1.000.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ